Deilig restemat med norske egg

(05.01.16) Desember er den måneden da det selges mest egg, og mange har sikkert egg igjen. Norske egg er trygge lenge etter stemplingsdatoen, og gir rimelige og sunne restemiddager i januar.

Deilig restemat med norske egg

Langtidsholdbare norske egg
Egg stemples med en dato på eggekartongen. Dette er en veiledende "Best før"-dato, og norske egg holder seg like gode etter utgått dato, så lenge de oppbevares kjølig.

Mye godt av rester
Har du egg, blir det middag! For du har alltids noe å spise sammen med egg, og du kan trylle fram lekre resteretter fra julematen, så lenge du har egg i huset. La det gå sport i å se hva du kan lage; og har du barn, er det god matoppdragelse i å lage mat av rester sammen.

Test egget!
Har du tatt egg ut av eggekartongen, slik at du er i tvil om hvor gamle eggene er? Knekk ett egg av gangen i en kopp. Bruk sansene; se, lukt og smak! Ser det greit ut, med plommen og hviten adskilt i koppen? Lukt på egget; lukter det friskt, er det helt trygt å spise. Ta gjerne en liten smak om du skulle være i tvil.

Norske egg, som har vært oppbevart i kjøleskap, og som ikke har knekk eller skader i eggeskallet, er trygge i mange uker. Så, ikke kast fullgod mat!

Mer egg i kostholdet
De siste årene har vi registrert en jevn økning i forbruket av egg, og dette vil trolig fortsette også i 2016.

Helsemyndighetene våre anbefaler egg som en del av hverdagskosten til alle grupper av befolkningen. Egg gir nyttige tilskudd av en lang rekke næringsstoffer.


Noen restemat-tips med egg:

Pytt i panne med speilegg
Rester av kjøtt, pølser, bacon og kokte poteter, løk eller purre brunes i en stekepanne. Serveres med speilegg, brød og salat.

Ostesmørbrød med omelett
Lag porsjonsomeletter i liten stekepanne av 2 egg, 2 ss vann og litt salt. Brett sammen og legg på ristet brød, en osteskive over og gratinér i varm stekeovn eller i stekepanne under lokk til osten smelter.

Januar-omelett
Lag porsjonsomeletter som over, og legg rester av kjøttpålegg, ost mm. på den ene halvdelen. Brett omeletten i to og spis med godt brød og noe grønt.

Pizza-overraskelse
Lag en "pizzabunn" ved å piske sammen 4 egg, 4 ss vann, 2 ss hvetemel og 1 ts salt. Hell i en middels varm stekepanne og la bunnen stivne før du har på pizzafyll og topper med ost. La steke under lokk til osten har smeltet.    

Bondeomelett
Skjær 3-4 kokte poteter og 1-2 røkte pølser, -julepølser eller 3-4 medisterkaker i skiver, og stek det lett i en stor stekepanne. Ha gjerne også i rester av bacon. Pisk sammen 6 egg, 4 ss vann og 1 ss salt og hell over det i pannen. Legg på finskåret purre og tomatskiver, og la omeletten stivne ved svak varme. Med brød og salat til er dette deilig middag for to-tre.

Ovnspannekake (Fleskepannekake)
Stek ca. 200 g lettsaltet sideflesk eller bacon i terninger i langpannen i ovn i ca. 10 minutter ved 220 ºC. Hell på 1 porsjon pannekakerøre av fire egg, klipp gressløk over og stek videre i ca. 15 minutter eller til pannekaken er stivnet og gyllenbrun.

Makaronigrateng
Ha nykokt, avrent makaroni i en smurt, ildfast form. Skjær rester av kjøttpålegg, juleskinke eller andre kjøtt- eller fiske-rester (100 – 200 g) i biter/terninger og fordel over. Pisk 4 egg og 2 dl melk lett sammen med en gaffel og ha i 1 ts. salt og litt nykvernet pepper. Hell over formen. Dryss litt revet ost (ca. 100 g) over og stek gratengen ved 180 – 200 ºC, til den er gyllenbrun. Server f. eks. med revne gulrøtter og kokte poteter.

Arme riddere
Pisk sammen 4 egg, 4 dl melk og ½ ts salt, og hell i et flatt fat med kanter. Legg i så mange loff- eller brødskiver (gjerne rester av tørt brød) som det er plass til, og la brødet bli gjennombløtt. Snu på skivene. La brødskivene renne av seg og stek gyllenbrunt på begge sider i litt smør i varm stekepanne. Spis nylaget med rørte bær, syltetøy eller friske bær. Et dryss av sukker og kanel smaker godt.

Rike middags-riddere
Som arme riddere, men legg på rester av kjøtt- eller fiskepålegg, og ost, og stek til osten smelter.

Fylte pannekaker og vafler
Oppskrifter finner du lett, og uten sukker i røra kan du enkelt lage middagsvarianter, med reste-fyll av kjøtt, fisk, pålegg, ost, poteter og kokte grønnsaker. Bruk fantasi og kreativitet!