Feiret norsk lam i Oslo sentrum

(19.10.16) MatPrat viet en hel matfestival til norsk lam, og inviterte hovedstadens befolkning til mat, musikk og underholdning på Youngstorget. For første gang ble matfestivalen ByLam 2016 arrangert.

Det var mange som hadde tatt turen til Youngstorget. Foto: MatPrat
Det var mange som hadde tatt turen til Youngstorget. Foto: MatPrat

En rekke av byens beste foodtrucks og serveringssteder serverte utradisjonelle lammeretter, og konkurrerte i kåringen årets ByLam 2016. Den som stakk av med seieren serverer normalt vafler ut av soveromsvinduet på Haralds Hårdrådes plass i gamlebyen i Oslo.

– Dette var digg, jeg visste jo ikke at jeg skulle få en pris. Jeg hadde regnet med å vinne litt, hvis jeg vant konkurransen, men jeg visste ikke at det var en så fin pris. Det var helt nydelig, sa gårsdagens vinner, Jonathan Larsson i Haralds Vaffel til NRK Østlandssendingen.

Prisvinneren kan ikke bare smykke seg med tittelen årets ByLam 2016, han fikk også et stipend fra MatPrat på fem tusen kroner til å utvikle nye spennende retter med lam.

Haralds Vaffel, med norsk fenalår og blåmuggost ble kåret til beste rett. Foto: MatPrat
Haralds Vaffel, med norsk fenalår og blåmuggost ble kåret til beste rett. Foto: MatPrat

Folk strømmet til
I løpet av torsdagen var det flere tusen innom Youngstorget for å smake på uvanlige lammeretter og høre på norsk musikk.

– Vi ville bringe det beste vi har fra norske bygder inn til byen. Norsk lam er en råvare i verdensklasse og i møtet med den urbane storbyen ble det skapt nye smaker og spennende retter. Det var blant annet lammetaco, lammesushi, chivito med lam og lammecurry. Og ikke minst, kveldens vinner, vaffel med fenalår og blåmuggost, sier en fornøyd prosjektleder for ByLam 2016, Siv Iren Moe i MatPrat.

Daniel Kvammen på scenen på ByLam 2016. Foto: MatPrat
Daniel Kvammen på scenen på ByLam 2016. Foto: MatPrat

MatPrat hadde inngått samarbeid med ByLarm, og på scenen spilte artister som Daniel Kvammen, Valkyrien Allstars, Lucky Lips og Darling West.

– Det var en utrolig fin stemning på Youngstorget og vi hadde masse folk på plass allerede til lunsj. Dette var en matfestival til ære for det norske lammet, og det var utrolig gøy å se at så mange tok turen til Youngstorget selv om det begynte å bli kaldt utover kvelden. Jeg tror folk virkelig koste seg med god mat og flotte artister, fortsetter Moe.

Vinner-vaffel
De som kåret vinneren av årets ByLam 2016 var en jury bestående av juryleder og direktør i MatPrat Dag Henning Reksnes, Tjodunn Dyrnes fra matbloggen Smaken av Oslo, Anne Mette Johansen som er kommunikasjonssjef i NytNorge, sous-chef fra Plah Elene Beutler, og sauebonde Thomas Aale. Valget falt til slutt på noe så uvanlig som en tradisjonell norsk vaffel med fenalår og blåmuggost.

Haralds Vaffel

Om vinneren sa juryen:

"Vinneren har en veldig innovativ rett som kombinerer tradisjon med en spennende, ny kombinasjon. Den smaker veldig godt og ordet perfekt ble brukt som beskrivelse av retten. Det har blitt brukt ingredienser som kanskje hver for seg ikke naturlig hører sammen, men som smelter sammen i en utrolig god harmoni i den komposisjonen som vi ble presentert."

– Det ble en verdig vinner og en flott matfestival hvor vi fikk virkelig hyllet en fantastisk norsk råvare. Forhåpentligvis er ByLam en festival som vil fortsette i mange år fremover, avslutter prosjektleder for ByLam i MatPrat, Siv Iren Moe.

 

For mer informasjon, kontakt:

Siv Iren Moe, prosjektleder for ByLam 2016
siv.iren.moe@matprat.no
400 79 995


Det er igjen oppskriftshefter/brosjyrer fra arrangementet. De inneholder både oppskrifter, en tekst om dyrevelferd, bærekraft og generelt om norsk lam. Ønsker du tilsendt oppskriftshefter/brosjyrer send forespørsel til kontaktperson over.