Nominert til Innovasjonsprisen 2016

(07.01.16) Biovotec og Nortura er sammen nominert til Innovasjonsprisen 2016 for sitt arbeid med å industrialisere eggemembran som et sårhelende middel for kroniske sår. Innovasjonsprisen 2016 blir delt ut på konferansen Mat og Landbruk 12. januar av H.K.H Kronprinsen.

EggeskallEggemembran?
Eggemembran er den tynne hinna innenfor eggeskallet, den som beskytter eggehvite og -plomme.

Som sårhelende middel har eggemembran vært kjent en stund, men prosessen med å separere den fra eggeskallet har vist seg å være problematisk på industriell skala.

I 2013 utviklet AgroPlas (nå Biovotec) en industriell prosess som gjør dette mulig.

Prosessen har blitt testet ut i samarbeid med Nortura.

Naturens eget plaster
Kroniske sår er et økende problem, grunnet økende alder i befolkningen kombinert med økningen i diabetes-relaterte sår. 

Plaster-preparatene som finnes på markedet per nå er svært kostbare. Biovotec sin visjon er å skape et sårhelingsprodukt til en pris som tilgjengeliggjør produktet for langt flere pasientgrupper.

Nyttige plussprodukter fra egg
Nortura Revetal håndterer store mengder eggeskall fra utsorterte egg. Med den nye industrielle prosessen kan eggemembran nå bli et plussprodukt for Nortura.

Samarbeidet mellom Biovotec og Nortura er et svært lovende bioøkonomiprosjekt. Samtidig kan det rent uorganiske eggeskallet da få nye anvendelser innen rekken av plussprodukter.

Nortura satser på innovasjon og bioøkonomi
Prosjektet med eggemembran er et av tre nominerte til Innovasjonsprisen. De øvrige nominerte er SpermVital for sin utvikling av oksesædteknologi og Felleskjøpet Fôrutvikling/Nutrimar for utvikling av et blå-grønt dyrefôr.

Innovasjon er viktig for en konkurransedyktig landbruk- og matindustri.

For andre året på rad gir Norsk Landbrukssamvirke bort Innovasjonsprisen for å hedre personer eller foretak som våger å satse på innovasjoner innen bioøkonomi.
 

Innovasjonsprisen tildelt SpermVital AS

Under Mat- og Landbruk-konferansen på Gardermoen tysdag 12. januar blei Innovasjonsprisen til Norsk Landbrukssamvirke for 2016 tildelt SpermVital AS.

Prisen blei delt ut av H.K.H. Kronprins Haakon og i grunngjevinga heiter det at SpermVital-teknologien har revolusjonert insemineringsprosessen for storfe.