Norilia-ull blir norske bunader

(01.03.16) Nortura-bondens hvite sauer går beitende mellom kratt og skog. De holder kulturlandskapet vårt i hevd, og det blir en fin kulisse når norske menn og kvinner ikler seg bunad av den samme ulla.

BunadEn ullbølge over Europa
Enten du skal ha bunad, festdrakt, ny sofa, undertøy eller en varm genser - velger stadig flere av oss ull. Og det gjelder ikke bare i Norge, ull er trendy i hele Europa. Det er en lang prosess fra fell til garn og ferdig vevet stoff. Før det blir til en helnorsk ferdig bunad.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
Siden 1887 har det vært produsert ullstoff til møbelindustri og bunadsmarkedet på Lillehammer. I mange år har ikke norsk ull hatt god nok kvalitet. Nå er bedre og strengere klassifiseringer innført på Norilia sine ullstasjoner. Dermed kan den familieeide fabrikken i innlandet nå benytte 60 prosent norsk ull. Tidligere importerte de mesteparten av ulla fra New Zealand.

600 000 meter ullstoff ble vevd på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik i 2015. På fabrikken kommer ull inn og ferdig farget metervare blir levert ut. Tusenvis av meter med tynt garn, veves sammen til lekre ullstoffer i mange fargesjatteringer. Triller du ut alt stoffet på E6, vil det dekke strekningen omtrent fra Lillehammer til Mo i Rana.

Fabrikken er en av få i Europa som går fra ull til ferdig vevet stoff på ett sted. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er store på eksport, hele 65–70 prosent går ut av landet, til 30 land.

Honnør til Norilia
– Vi har mange krav til ulla, her bruker vi kun ull av ypperste klasse. Det er utrolig viktig at ulla blir godt sortert. Norilia gjør en god innsats nå for at vi skal kunne bruke norsk ull, sier Ragnvald Svarstad, teknisk direktør og fjerde generasjon i ullstoffproduksjon.

Sauer som blir levert fra Rogaland, Nordland og nordover, har lite rusk i pelsen. Det gjenspeiler type beite dyra går på. Når bonden leverer ull av slik god kvalitet, får hun også en bedre pris per dyr. Tre av Norilia sine sju ullstasjoner leverer ull til Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Årlig bruker fabrikken 300 tonn ull, nå vil nær 200 tonn være fra norske sauer, eid av Nortura-produsenter.

Hva er det med den norske ulla?
All ull blir klassifisert i henhold til norsk ullstandard. Hver ullfell vurderes av erfarne klassifisører som bedømmer ulla i forhold til 16 ulike kvalitetsklasser. Norsk ull er kjent for god styrke, glans og spenst, og er attraktiv på verdensmarkedet. Den har spesielle egenskaper som gjør at plaggene blir slitesterke og holder seg pene etter lang tids bruk og vask.

Norsk ull har en "ren" og god farge, og sauen er vokst opp i et miljø med lite sykdom.