Stadig flere eiere av Nortura: Passert 19 000

Pressemelding fra Nortura:

(29.03.16) Nortura er bondens selskap, eid av bondefamilier over hele landet, med innflytelse gjennom eierformen samvirke. I det siste har flere meldt sin interesse, og nylig passerte Nortura SA 19 000 eiere.

Nortura dyrebil

– Som Nortura-medlem er bonden medeier i ett av Norges største næringsmiddelkonsern med store og moderne hjørnesteinsbedrifter i over 30 norske kommuner, sier Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef med ansvar for medlemmer og råvarer i Nortura.

Han ønsker de nyeste eierne hjertelig velkommen, og understreker at Nortura har ett overordnet mål: Å skape best mulig økonomi for eierne.

Fra fjøs til bord
Eierne som leverer sine råvarer til Nortura er del av en verdikjede med merkevarene Gilde og Prior i sluttleddet, noen av de sterkeste matmerkene i Norge. Matproduksjonen er basert utelukkende på norske råvarer av ypperste kvalitet, og tuftet på den aller høyeste grad av mattrygghet, dyrevelferd og dyrehelse i verden.

Gilde og Prior er de eneste merkevarene du finner over hele landet og i alle butikker. De fleste andre varemerkene av kjøtt og egg eies i dag av kjedene selv.

Gilde og Prior er også de eneste merkene som garanterer forbrukerne at produktene er produsert på norske råvarer.

Demokratisk styring
Nortura er altså samvirke- eid og dermed styrt av de 19 000 bøndene som leverer egg, kylling, kalkun, gris, lam/sau, storfe eller rein til slakting og videreforedling. Eiernes innflytelse starter på kretsnivå og går videre gjennom regionutvalg, konsernstyre og årsmøte, som er øverste organ i bedriften.

Trygghet for bonden
Nortura har såkalt mottaksplikt som et av sine viktige samfunnsansvars-områder. Dette innebærer at en Nortura-bonde alltid får hentet sine egg eller dyr til slakting, uansett hvor få de har og samme hvor de bor i landet.

– Bare dette er grunn nok for at jeg meldte meg inn, sier sauebonde Tore Mattingsdal fra Brusand på Jæren og legger til at han har stor tro på økt matproduksjon i hele landet framover; siden verden trenger stadig mer mat.

– Og norsk lammekjøtt er i verdensklasse, sier Mattingsdal med stolthet.

Ny trend: Norske mattradisjoner
I Nortura-systemet produseres alle de velkjente Gilde- og Prior-produktene, i tillegg til en lang rekke regionale og lokale produkter, med fotfeste i norske tradisjoner fra hele landet. I det siste er de unges interesse for å lage mat fra bunnen av økende, og etterspørselen etter litt glemte stykningsdeler fra bestemors eller oldemors kokebøker stigende.

– Tenk bare på en velduftende kjøttgryte av høyrygg, som får putre til kjøttet blir mørt som smør! Nortura sitt store produktsortiment bygger på stolte tradisjoner med vekt på trygge, norske råvarer av ypperste kvalitet fra den norske bonden, avslutter Wittussen.
   
Fakta om Nortura SA:

  • Samvirkeorganisasjon, eid av 19 000 bønder.
  • Sysselsetter 5 700 årsverk, fordelt på hjørnestensbedrifter i over 30 norske kommuner.
  • Produserer merkevarene Gilde, Prior, Eldhus, Thulefjord m.fl.
  • Har gitt økt inntekt til eierne: Fra 2011 til 2015 økte samlet beløp til eierne fra 6,9 mrd. til 8,6 mrd.
     

Kontaktperson

Åse Kringlebotn, informasjonssjef Nortura

Åse Kringlebotn

Informasjonssjef

Matfag, ernæring

Telefon: 916 24 600

E-post: ase.kringlebotn@nortura.no