Tin kalkunen nå

(28.12.16) Kalkun er den mest populære middagen på nyttårsaften og de fleste kalkuner selges frosne. Kalkunen trenger lang tid til å tine, så 4. juledag er dagen for å flytte den fra fryseboks til kjøleskap.

Kalkun– På årets aller siste dag har kalkunen tronet på førsteplass i en årrekke. Med seg på pallen har den pinnekjøtt på sølv og reinsdyr på bronse, sier Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura. – Det aller beste er å la kalkunen tine langsomt i kjøleskap, men skulle du glemme dette, kan du tine den på kjøkkenbenken i to dager.

Basis for god saus
– Inni kalkunens hulrom ligger det ofte en plastpose med innmat. Denne bør du ta ut så fort du klarer å løsne den, og legge den for seg selv i kjøleskapet. På nyttårsaften, eller dagen før, bruner du innmaten i godt smør i stekepanna, har det over i en kjele med vann som dekker innmaten, og lar det trekke på svak varme i en times tid. Sil kraften og bruk den som basis for saus, fortsetter Åse Kringlebotn.

Ikke vanskelig
Det er slett ikke vanskelig å lykkes med en hel kalkun. Beregn 500 gram per person og ½ time steketid per kilo. Legg den ferske eller godt tinte kalkunen med brystsiden opp på rist og bind gjerne bena sammen med en bomullstråd, så kalkunen holder fin form under stekingen. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper, og stek nederst i ovnen ved 175 grader. Et ekstra godt råd er å sette en langpanne med 3-4 dl vann helt nederst i ovnen. Dermed holdes det høy luftfuktighet i ovnen, og kalkunen blir saftig og god. Stikk en skarp kniv inn ved lårfestet mot slutten av steketiden. Renner det klar kjøttsaft ut, er kalkunen ferdigstekt. Er det svak rosa farge på kjøttsaften, trenger den ca. ½ time mer. Legg gjerne litt aluminiumsfolie på toppen av kalkunen, hvis den begynner å bli for mye stekt.

Stekesjyen som har samlet seg i langpannen, siler du over i kraften fra innmaten. Så jevner du sausen og smaker den til. Oppskrifter på kalkunsaus og tilbehør finner du på www.matprat.no 

Hviletid og mindre stress
La kalkunen hvile i minst 15-20 minutter før du skjærer løs brystfiletene, og skjærer kjøttet i skiver. Legg de oppskårne filetene tilbake på skroget, eller server skivene på fat. Hvitt kjøtt, dvs. kylling og kalkun, trenger ikke serveres varmt, det kan gjerne være litt avkjølt, så lenge tilbehør og saus er glovarmt. Dette senker stressnivået noe, og kokken selv kan kose seg mer med nyttårsmiddagen.

Enkel versjon
Fryst Prior Festkalkun kommer med stekepose og ferdig krydderblanding, og med oppskrift utviklet av det norske kokkelandslaget. Prior garantert saftig kalkunfilet, også den med stekepose, som gjør at kjøttet holder på saftigheten.

 – Dermed skal alle, både de erfarne og nybegynnerne lykkes med nyttårskalkunen, garanterer Åse Kringlebotn.

Se alle varianter av Prior kalkunprodukter.

Mørt og magert hvitt kjøtt
Kalkunkjøttet er alltid mørt og har en mild smak som kan kombineres med det aller meste. Dette gjør at det hvite kalkunkjøttet er anvendelig og populært for alle aldersgrupper.

– Stekt brystfilet av kalkun uten skinn inneholder bare 1,8 % fett; noe som mange setter pris på nå når nyttår, med forsetter om sunt kosthold, står for døren, avslutter Åse Kringlebotn.