Trygt følge til sommerens spekemat: Bløt, norsk eggerøre

Pressemelding fra Nortura:

(15.07.16) Har du irritert deg over at du bare får knudrete, tørr eggerøre i utlandet? Det er på grunn av faren for salmonella. Eggene må varmebehandles så hardt for å fjerne sykdomsrisiko.

Bløt eggerøre av trygge, norske egg! Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Bløt eggerøre av trygge, norske egg! Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Mattilsynet sier det slik: – Salmonella i rå egg er en fare i andre land i verden. Norge er sammen med Finland og Sverige i en særstilling når det gjelder fravær av salmonella i egg.

En salmonellainfeksjon ikke er noe å spøke med. Det har mange erfart etter utenlandsturer; og aller verst er det når det først bryter løs på flyet hjem.

Norske helsemyndigheter har enda ikke registrert ett eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Dette er en ganske unik situasjon, som vi må gjøre alt for å beholde. – På egne reiser til utlandet vil kolleger i landbruket nesten ikke tro meg på at vi ikke har salmonella i norske egg, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn. Hun er kommunikasjonssjef i Nortura, bondens selskap, som blant annet står bak Prior egg og -eggprodukter.

De fleste bakterier dør ved omkring 65-66 grader Celsius. Derfor blir utenlandske egg som regel varmebehandlet opptil 70 grader før de brukes i retter på restauranter og hoteller. Og i særlig grad på sykehus og andre helseinstitusjoner. For svake grupper i befolkningen, som små barn, eldre og syke, kan en salmonellainfeksjon være alvorlig. I mange land er salmonellainfeksjoner en betydelig kostnad i samfunnsregnskapet, i form av svært mange sykedøgn. Det er også en viss grad av dødelighet forbundet med komplikasjoner. Altså også et stort folkehelseproblem, og lidelse for mange enkeltmennesker.

Ofte blir de varmebehandlede eggene solgt på små plastflasker i butikkene, vi trenger ikke dra lenger enn til Danmark for å finne slike. – Varmebehandlingen reduserer noen av eggets gode egenskaper i matlagingen. Eksempelvis får man ikke pisket eggene til samme volum som med naturelle egg, fortsetter Kringlebotn, som gjennom mange år har jobbet med utprøving og matlaging på de forskjellige prøvekjøkken i opplysnings-kontorene.

– Vi er heldige som kan spise hjemmelaget is og fromasj, bløtkokte egg og bløt eggerøre helt trygt, avslutter Åse Kringlebotn.

Slik lager du silkebløt eggerøre til sommerens spekemat:

Norsk eggerøre

Til 6 personer (tilbehør til spekemat)

12 egg, helst romtempererte
12 ss kremfløte eller vann
2 ts salt
gressløk
smør til steking

  1. Bruk en stor stekepanne, og sett den på ganske varm plate (mellom middels og full varme)
  2. Visp sammen egg, fløte og salt til en jevn blanding. Ha gjerne i litt klippet gressløk
  3. Ha i 1-2 ss meierismør, og drei på pannen
  4. Ha i eggeblandingen
  5. Bruk en stekespade og dra eggeblandingen forsiktig rundt i pannen, slik at det bløte renner ned og alt akkurat stivner i store flak
  6. Trekk pannen bort fra platen når eggerøren er fast men fortsatt med med blank og bløt overflate. Ikke rør mer i den!
  7. Skyv eggerøren over på serveringsfat rett etter, og prøv å få den over så hel som mulig, med den blanke siden opp
  8. Klipp gjerne litt mer gressløk over og server (helst) nylaget.

 

Kontaktperson

Åse Kringlebotn, informasjonssjef Nortura

Åse Kringlebotn

Kommunikasjonssjef

Matfag, ernæring

Telefon: 916 24 600

E-post: ase.kringlebotn@nortura.no