Gilde Sommerlam tildelt Spesialitet-merket

(05.04.17) I januar ble Gilde Sommerlam grillribbe kåret til Årets kjøtt under Det Norske Måltid. Nå får hele produktserien Spesialitet-merket for unik smak.

Gilde Sommerlam

"Klokkeklar lammesmak", "nydelig lys farge" og ”det smelter på tunga” var juryens umiddelbare reaksjoner etter å ha smakt seg gjennom ulike stykningsdeler fra Gilde Sommerlam-serien. I juryens begrunnelse roses kjøttet for å være mørt og sødmefullt med en råvaretypisk og delikat smak.

Leder for Nortura Kjøttcompagniet, Bente Avseth-Bakke, tok imot prisen som ble overrakt av direktør i Matmerk, Nina Sundqvist under Nortura sitt årsmøte tirsdag 4. april. Avseth-Bakke forteller stolt om arbeidet bak Sommerlam-serien.

- Vi har tatt tak i en råvare som er en verdenskjent delikatesse. Sommerlam eller også kalt dielam er en varestrøm som er basert på overskuddslam. Dvs. lam som av en eller annen grunn ikke får nok melk fra søya og derfor blir tatt hånd om av bonden fra det er ca. et døgn gammelt og fôret opp på en melkebasert diett.
 
Sommerlam er på mange måter er det motsatte av høstlam, som begge er unike kvalitetsråvarer på hver sin måte.
 
- Mens en diett bestående av lyng, einer, bjørkeskudd og andre høyfjellsvekster fører til kjøtt som har en konsentrert smak, nesten som vilt, gir en melkebasert diett et fint, lyst, mørt og mildt kjøtt med en helt unik sødme. Selv fettet, som ofte kan være litt stramt på lam og får, blir smeltende godt, sprøtt og osteaktig, sier Avseth-Bakke.
 
Dielam ute i verden blir faktisk regnet som noe av det beste som finnes. Det har Nortura fått tydelig bevis på at også gjelder for Gilde Sommerlam.
 
- Produktene har vært på tur med en Nortura-delegasjon til Paris. Der fikk vi tilberedt Gilde Sommerlam av kokken Jérôme Gagneux på restauranten le 6 New York. Flere utenlandske kokker sto på gjestelisten og alle ga produktene de beste karakterer, forteller Avseth-Bakke.