Mange på fjøsåpning i Bygstad og i Vanylven

(Oppdatert 20.10.17) – TYR-Sogn og Fjordane og Nortura arrangerte fjøsåpning i Bygstad hos Karsten Yndestad lørdag 14. oktober. Det ble et godt oppmøte med folk som var interessert i å ta det nye fjøset i øyensyn, forteller Norturas storferådgiver, Tonje Heggertveit. Det var også stor interesse for open fjøs hos Kari og Paul Sindre Vedeld på Rovde i Vanylven.

Fjøsåpning

Spenningen var stor om folk ville komme denne dagen da vestlandsværet viste seg fra sin vanlige side, men vestlandsfolk skremmes ikke vekk av været. Fjøset hos Karsten Yndestad er et ammekufjøs som rommer 40 mordyrbåser.

Fjøsåpning hos Karsten Yndestad Fjøsåpning hos Karsten Yndestad Fjøsåpning hos Karsten Yndestad

Klikk på bildene for å åpne de i større versjon.

Fjøset er levert av Gråskjær og er et isolert fjøs med naturlig ventilasjon ved hjelp av "gardiner" som automatisk regulerer seg etter vær og vind. Det er også bygget inn plass til kalvegjømme.

Fjøsåpning

Felleskjøpet har levert i-mek til fjøset og det er påkostet to kubørster i løsdriften. Muligheten for å lage to avdelinger med løsdrift eller en stor er laget til, og det er binger til okser om de ikke skal gå sammen med kyrene.

– Bonden selv, Karsten Yndestad, har fått sprengt ut 9000 kubikk med fjell på tomten for å få plass til fjøset. Han har fått på plass Herford dyr i det nye fjøset, og planen er full framfôring av dyr til slakt. Yndestad vil ha vårkalving og få dyrene ut på beite så fort som mulig. Han bruker gardsokse som vil gå med kyrene, sier Heggertveit.

I dag driver Yndestad også og fôrer opp innkjøpte okser.

Nortura var selvfølgelig tilstede på åpningen og serverte hamburgere og pølser. Dette var som vanlig en stor slager hos de frammøtte som både fikk se et nytt, fint og framtidsrettet fjøs, og fikk servert gode kvalitetsburgere og pølser fra Gilde.

Grilling Servering Lek på traktoren


Alle foto: Tonje Heggertveit, Nortura
 

Open fjøs hos Kari og Paul Sindre Vedeld

Det var også stor interesse for open fjøs hos Kari og Paul Sindre Vedeld på Rovde i Vanylven. Vel 180 skuelystne møtte fram sist laurdag og Nortura sine hamburgere og pølser frå grillen vart sett pris på.

Tillitsvalde og familien var gode å ha som hjelpere i eit heftig regnver, men ein stor garasje med dekka langbord redda situasjonen og både produsentar og andre interesserte kunne med det forsyna seg med grillmat, kaffi og kaker.

Fjøsen med robotmjølking, 50 ku og mange ungdyr var innflytta for ei tid sidan og alle fekk ein tur i fjøsen med overtrekksko på, ikkje minst kosa ungane seg og alle fekk svar på spørsmål. Familien har elles eggproduksjon med 7500 høner. Også neste generasjon er i ferd med å etablere seg på garden.

Ein velukka dag hos familien Vedeld, kan vår rådgiver Dag Kristian Starheim fortelle.

 

Mange fjøsåpninger rundt om i landet

Nortura deltar på mange fjøsåpninger og visninger av åpne fjøs, og det har vært mange av de i høst. Dette er ofte populære arrangementer med mange besøkende som kan være ute etter gode tips, eller de vil bare treffe kollegaer for en prat.

Det vil også komme en reportasje fra fjøsåpningen hos Karsten Yndestad i Bondevennen nr. 23.

Se i kalenderen for kommende arrangementer.