Sauebønder med landsomfattende grillaksjon

(Sist endret 06.07.17) Lørdag 8. juli deler sauebønder ut smaksprøver av lam foran en butikk nær deg. I samarbeid med Nortura gjennomfører da Norsk Sau og Geit en landsomfattende grillaksjon. Målet er promotering av lam med tanke på økt salg. Nortura sponser kjøtt til grilling utenfor 42 butikker, som da har godt med lammeprodukter i disken innenfor.

Bildet er fra Kiwi Næroset i tilsvarende grillaksjon før påske.
Det blir grilling fra Mastervik i nord til Lista i sør. Bildet over er fra Kiwi Næroset i tilsvarende grillaksjon før påske.

– Grunnlaget for opplegget er erfaringene fra en tilsvarende vellykka aksjon lørdagen før påske i regi av fylkeslagene av Norsk Bonde og småbrukarlag og NSG i samarbeid med Nortura. Foran 16 KIWI-butikker i Valdres og Gudbrandsdalen, og 5 i Buskerud og Hedmark tilbød sauebøndene smaksprøver av nygrillet lam, sier tilførselssjef Erling Skurdal i Nortura. Se facebookpost

Motivasjonen bak grillaksjonen er også denne gang todelt, forteller koordinator for aksjonen hos Norsk Sau og Geit (NSG) Ole G. Hertzenberg.

Lam som grillmat
– Vi ønsker å «hjelpe» forbrukerne til å få smaken på lam på grillen. Målet er å gjøre lammekjøtt til et helårsprodukt som forbrukerne etterspør også utenom tradisjonelle høysesonger knyttet til høst (fårikål), jul (pinnekjøtt) og lammelår (påske), sier han.

Kulturlandskapets vaktmester
– Dernest ønsker vi å øke folks bevissthet rundt sauens rolle i kulturlandskapspleie. Akkurat nå går over 2 millioner sau og lam på inn- og utmarksbeite over hele landet. De produserer sunn og god mat på beiteressurser som ikke kan utnyttes på annen måte enn gjennom beitedyr. Vi vil fortelle at en aktivt beitebruk sikrer rødlistearter og et rikt biologisk mangfold, og faktisk bidrar til at Norge ikke gror igjen.

Dette siste er for tiden et tema stadig flere i reiselivsbransjen er opptatt av. Det beste eksemplet her er kanskje Geiranger, der reiselivsbedriftene er krystallklare på hvor avgjørende viktig småfebøndene i området er for deres reiselivsprodukt.

Dale til Fåvang
Statsråd Jon Georg Dale har meldt sin interesse for aksjonen, og planlegger å stille på arrangementet som Fåvang Sau og Geit kjører foran Bunnpris på Fåvang.

NRK TV «Sommertoget» på Støren
Soknedal Sau og Geit tjuvstarter aksjonen allerede 5. juli i forbindelse med at NRK TVs nye sakte-TV-konsept «Sommertoget» sender direkte fra Støren stasjon. Da blir det deilige smaksprøver av lammekjøtt å få på perrongen - for både programledere, gjester og publikum. Det samme skjer i Alvdal den 14. juli.

Her er oversikten på arrangementene 8. juli:

Coop Extra Mastervik (gjennomført 1. juli)

Støren stasjon ifm. at NRK Sommertoget kommer (5. juli)

Meny Amfisenteret i Verdal

Bunnpris Hattfjelldal

Meny Bø

Spar Bratland

Spar Haukeli

Spar Fyresdal

Spar Sauland

Coop Extra Åfjord

Rema 1000 Juvik

Kiwi Malmefjorden

Coop Mega Orkanger

Rema 1000 Otisenteret

Spar Kinsarvik, Ullensvang

Rema 1000 Sørfjordsenteret i Odda

Coop Marked Stod

Rema 1000 Manger

Coop Prix Eiken

Rema 1000 Vanse

Meny Helgeroa

Meny Stavern

Slakter Abrahamsen

Meny Voss

Rema 1000 Andenes

Coop Extra Nordfjordeid

Meny Knarviksenteret

Kiwi Knarviksenteret

Spar Dønna

Rema 1000 Etne

Spar Storeslett

Coop OBS Mo i Rana

Kiwi Åmot Sentrum

Coop Extra Stjørdal

Coop Extra Moan

Coop Extra Verdal

Coop OBS Steinkjær

Coop Extra Spillum

Coop Extra Kollvereid

Coop Mega Rørvik

Spar Alvdal (14. og 15. juli)

Coop Matkroken, Aldersund (utsatt til 15. juli)