Vil gjøre kumage til menneskemat

(18.07.17) Nortura Malvik satser på innovasjon og teknologi som på sikt kan gjøre bladmage om til menneskemat.

Øystein Sund, teknisk sjef ved Nortura MalvikVi er i gang med det grønne skiftet og ønsker å synliggjøre mer av det som skjer innen bærekraft på fabrikkene framover, både stort og smått. I Malvik ser man flere muligheter; her er en av dem:  

For noen år siden var bladmage, en av de fire magene til kua, blant slakteavfallet Nortura måtte betale mye for å bli kvitt – men nå er situasjonen en helt annen.

I likhet med mye annet som før ble betegnet som avfall, har innovasjon og teknologi gitt bærekraftige løsninger og verdifulle plussprodukter.

– Vi snakker over ti kilo per dyr som tidligere ble kastet, forklarer Øystein Sund, teknisk sjef ved Nortura Malvik (bildet).

Fransk vaskehjelp
Etter at de fikk på plass en egen linje med en bladmagevasker fra Frankrike kan de nå vaske bladmagen til en kvalitet som tilsvarer at det kan leveres som dyrefôr i Norge.

Målet er at de etter hvert skal kunne gjøre som danskene og som i mange andre land – utnytte det til humant forbruk.

– Vi søker om midler til å prøve å få til det. Bladmagevaskelinja har virkelig hatt livets rett. Etter en del prøving og innjustering i begynnelsen, har vi nå fått en linje som leverer et godt produkt, sier Sund.

Bladvaskemaskinen i Malvik
Bladvaskemaskinen har allerede vært i gang en stund i Malvik

Sund tror det ligger mange uoppdagede ressurser innen plussprodukter.

– Nye matvaner og nye markeder gjør at vi går en spennende framtid i møte. Her på Nortura Malvik føler vi at vi får være med på å bidra til å utvikle produkter som det tidligere ikke har vært tradisjon for.

Stor etterspørsel
Sigurd Johannesson i Norilia bekrefter at det er et stort marked for bladmage i utlandet. I Europa og her hjemme er det imidlertid vomma, en av de andre magene til kua, som benyttes mest til mat.

– Og vi har sett en god vekst i vom-etterspørselen de siste årene, sier han.

Fabrikken på Egersund har også en bladmagevasker.

Nortura ble nylig kåret til et av de mest innovative selskapene i Norge, og Sund påpeker at det både ligger mye innsats og kompetanse bak en slik utmerkelse.

Nortura Malvik
Nortura Malvik