Dyretransport med Håvard Etnestad

(07.03.22) I serien "Menneskene på veien" på nettstedet tungt.no presenteres denne gangen vår dyrebilsjåfør Håvard Etnestad fra Reinsvoll i Vestre Toten.

Nortura dyrebil i flotte omgivelser

Slik er dyretransport med Håvard Etnestad

– Jeg frakter for det meste smågris. Det vil si gris på 25-35 kilo som jeg frakter fra smågrisprodusent til slaktegrisprodusent, sier Etnestad.

Bilen er en en livdyrbil, som vil si at den går på transport av dyr mellom selger og kjøper, og ikke til slakteri.

– Jeg har også kjørt noe livdyr på storfe, sånn som kalver og noe kviger som selges videre til andre produsenter. Jeg merker ikke mye til grisene bakpå når jeg kjører. Det er litt verre når jeg kjører større storfe. De flytter mer på seg i svingene, sier Etnestad.

Han tok lappen på storbil høsten 2011, og startet som lærling i 2012. Da var det melkekjøring og noe thermokjøring for Torpa Bilruter.

– Jeg har alltid vært interessert i alt som durer, og har vel aldri vært i tvil om hva jeg ville jobbe som. Jeg har ingen i nær familie som har kjørt eller kjører lastebil, så det kommer nok av egen interesse, sier Etnestad.

Etter læreperioden ble det melkekjøring i totalt åtte år. Han var også innom bulktransport hos JS transport i ett halvt år, men fant ut langtransporten ikke var noe for han i lengden.

– Etter bulkkjøringen gikk jeg tilbake til melkekjøringa i litt over ett år før jeg begynte med dyretransport hos Ole og Bjørn Dyretransport, sier Etnestad.

Håvard med støvmaska på

En helt vanlig dag med dyretransport

Her får du et innblikk i hverdagen til yrkessjåfør Håvard Etnestad.

Dagen startet hjemme på Reinsvoll klokka 06.00. Bilen er stasjonert der. Oppdragene denne dagen i februar var to turer til en slaktegrisprodusent på Nes på Hedemarken. Den første transporten var fra Vang på Hedemarken, og det andre fra Ilseng.

Han får oppdragene sine fra livdyrformidleren på Nortura Rudshøgda. Der blir det meldt inn antall dyr fra smågrisprodusentene, og de finner en slaktegrisprodusent som kan ta i mot smågrisene.

Du kan lese hele saken og se en film om bilen på tungt.no

Smågrisen på bilen

Skal vi inn eller ut? Smågrisene lukter og snuser