Nortura i Bondebladet uke 1 - 2/2015

Nortura – opprettet, eid og drevet av bønder

Nortura er bondens egen bedrift og har som hovedmål å ivareta medlemmenes interesser og sikre deres økonomi. Nortura skaper markedsadgang og vekst for medlemmenes produkter og sørge for at bonden får sin rettferdige andel av verdiskapingen. Andre selskaper arbeider for seg og sin fortjeneste. Ikke så rart, egentlig.

Vårt formål er å oppnå høyest mulig råvarepris for eierne. Nortura er kjøtt- og eggprodusentenes viktigste verktøy til markedsmakt. Det er også mange andre grunner til å være aktiv eier i Nortura.

Nortura har noen av landets fremste merkevarer Gilde og Prior. Med disse har vi bygd opp en solid markedsposisjon. Gilde og Prior er en garanti for at produktene inneholder norsk kjøtt og norske egg. Kvalitet har høyeste prioritet i hele prosessen – fra råvare, via foredling og fram til varene er i butikken.

Det er eierne som gjør Nortura til et slagkraftig konsern. De er grunnlaget for selskapets markedsposisjon og konkurransekraft. Eierne nyter godt av en rekke medlemsfordeler knyttet til drift og kvalitetsproduksjon.

For over 80 år siden gikk egg- og kjøttprodusenter sammen i landsomfattende samvirkeorganisasjoner for å ivareta sine interesser. Da som nå, var grunntanken bak samvirke et ønske om trygghet for avsetning og riktig pris.

Medlemmene kan gjennom sitt eierskap og Norturas representative demokrati påvirke beslutninger. Lokale tillitsvalgte er dine representanter i det daglige. Dine tillitsvalgte styrer Norturas virksomhet.

Er du ikke med?
For å melde deg inn som ny medlem i Nortura, les våre medlemsfordeler og kontakt ditt nærmeste medlemssenter, eller du kan fylle ut og sende inn innmeldingsskjema som du finner på Medlem i Nortura.

I våre vedtekter finner du mer informasjon om medlemskapet.

Nortura er bondens egen bedrift og har som hovedmål å ivareta medlemmenes interesser og sikre deres økonomi. Nortura skaper markedsadgang og vekst for medlemmenes produkter og sørge for at bonden får sin rettferdige andel av verdiskapingen.

 


 

Bestill elektroniske øremerker nå

OS ID® og Nortura har en samarbeidsavtale som sikrer Nortura-produsenter svært gunstige priser på øremerker. I tillegg til den rabatterte prisen som varer fram til 1. mars, fortsetter Nortura å gi et pristillegg på kr 12,- per dyr ved kjøp av elektroniske merker, uavhengig av merkeleverandør. Pristillegget utbetales på slakteoppgjøret.

Alle småfeslaktelinjene i Nortura er avhengige av elektroniske øremerke for at registreringa skal skje raskt og med minst mulig risiko for feil. Vi har derfor hatt dette som krav siden 2010, samtidig som vi gir et pristillegg for dyr med elektroniske merke.

Du får større rabatt jo tidligere du bestiller:

  • 25 % rabatt ved bestilling innen 22. november 2014
  • 20 % rabatt ved bestilling innen 20. januar 2015
  • 13 % rabatt ved bestilling innen 1. mars 2015

Tilleggsbestilling av merker etter fostertelling, gir samme rabatt som hovedbestillingen fram til 15. juni. Merkene mottar du i god tid før lamming.

For å oppnå medlemsrabatt på øremerker må du bestille på www.osid.no eller returnere bestillingsskjemaet du fikk tilsendt i tilbudspakken fra OS ID® og Nortura i november.

Hvis du ikke har fått tilbudet, ta kontakt med ditt medlemssenter.

Les mer på Øremerker/RFID

Bestill elektroniske øremerker nå

 


 

Fjernet 300 tonn salt i 2014 – fjerner ytterligere 150 tonn i 2015

Nortura har i lengre tid arbeidet med å redusere tilsatt salt i produkter fra Gilde og Prior. Bare i 2014 ble det fjernet til sammen 300 tonn salt fra pølser og pålegg. Dette henger sammen med en målsetting om at Nortura skal være ledende i arbeidet med å tilby sunnere kvalitetsprodukter til folk flest.

– Vi fortsetter selvsagt arbeidet med å redusere saltmengden vi får i oss gjennom vårt naturlige kosthold. Vi har allerede identifisert konkrete tiltak som i løpet av 2015 vil redusere saltmengden med minimum 150 tonn i foredlede produkter fra Gilde og Prior, sier konserndirektør for merkevarebygging og kommunikasjon i Nortura, Kjell S. Rakkenes.

Reduksjonen på 150 tonn salt vil i hovedsak gjelde produktgruppene pølser og pålegg.

Nye merkeregler for mat
Da nye merkeregler for mat trådte i kraft i desember hadde allerede Gilde og Prior tilpasset seg de nye kravene som innebærer blant annet en ny måte å oppgi saltinnhold i mat. Reglene krever at matprodusenter også skal merke hvor mye naturlig salt råvarene inneholder. Alt natrium i produktet, både fra råvaren, tilsatt salt og andre ingredienser og tilsetningsstoffer, skal nå omregnes til salt.

– Vi endret våre etiketter og beregningsmodeller for salt tidlig i 2014, slik at alle Gilde og Priors produkter allerede er tilpasset de nye reglene, sier Rakkenes.

 


Nortura kjeledress

Nortura profilklær

Nortura SA har avtale med Bekken & Strøm AS om Norturaprofilerte klær og utstyr. Dette gjør at du som Norturamedlem kan kjøpe blant annet rimelige kjeledresser både til voksne og barn direkte fra nettbutikken. 

De populære barnedressene i Norturaprofil koster kr. 197,- ekskl. mva, og i voksenstørrelse kun kr. 207,- ekskl. mva. Veiledende priser er henholdsvis kr. 480,- og 728,- i følge Bekken & Strøm.

Andre profilprodukter som du kan bestille fra Norturas avtaleprodukter er bl.a. t-skjorter, fleecejakker og skalljakke.

Om du vil handle i nettbutikken så må du registrere deg som kunde hos Bekken & Strøm, det gjør du første gangen. Husk avtalekoden som du finner i beskrivelsen på nettsiden, og ditt foretaksnummer (org.nr).

For mer informasjon se under Nortura profilklær.

 


 

Endre din adresse og personlige info

Om du har fått ny gateadresse eller andre endringer på din adresse er det viktig at du oppdaterer den. Om du oppdaterer i Produsentregisteret så henter vi din riktige adresse til vårt register.

Innføring av gateadresser i flere kommuner kan gjøre at post som ikke inneholder fullstendig adresse ikke kommer fram til deg, og du kan du gå glipp av viktig informasjon.

Oppdaterer du adressa di i Produsentregisteret på nett så henter vi den riktige derfra. Det er viktig at du som har veiadresse (veinavn og husnummer) melder fra om dette. Lenke finner du på medlem.nortura.no/adresse.

Du kan også sende oss en e-post på medlem@nortura.no med din nye adresse, husk da å skrive ditt leverandørnummer i meldingen. 

Få markedsinfo på sms – avregning på e-post
Er det varslet prisendringer, nye avregningspriser? Vi har et tilbud der du kan motta sms-meldinger om dette. Da må du gå inn på Min side under Oversikt ⇒ Min profil og velge ditt dyreslag der.

Avregning på e-post bestiller du på .

 


 

Marked

Også denne jula har det vært for lite norsk ribbe tilgjengelig og behovet er dekket gjennom import til nedsatt toll. Starten på året har vært preget av noe underdekning av gris. Det var lav slakting i uke 1 pga. få virkedager og en stor del av slaktet var heller ikke tilgjengelig før uka etter.

Også for storfe preges oppstarten på året av underdekning pga. få virkedager rundt jul og nyttår. Tollen på storfe er satt ned og markedet kan suppleres gjennom import med nedsatt toll.

Eggsalget var svært godt til jul med rekordsalg de par siste ukene. Produksjon var høy ved at mange høneflokker var på topp av verpekurven på en gunstig tid, og markedet ble dekket. Etter jul er det alltid eggoverskudd. Med spesielt få salgsdager i jula i år, forventes det at overskuddet blir ekstra stort. Siden salget i høst har vært lavere enn prognosert, er det for mye egg til eggprodukter på lager. Førtidsslakting er iverksatt mellom jul og påske med god oppslutning. Fortsatt er det viktig at aktuelle eggprodusenter melder seg på. Kompensasjonen er satt for å gjøre det økonomisk interessant å delta både for produsenter med frittgående høner og høner i miljøinnredning.

Salget av kalkun er bra, og lageret av julekalkun er helt utsolgt.

 


 

Pris

Fra torsdag 1. januar reduseres omsetningsavgiften for egg med 20 øre per kg, mens omsetningsavgiften for kylling og kalkun øker med 2 øre per kg.

Fra mandag 5. januar økes omsetningsavgiften for storfe og kalv med 50 øre til kr 1,20 per kg, og omsetningsavgiften for gris senkes med 80 øre til 70 øre per kg. Samme dag øker smågrisprisen med 20 kroner, dette er knyttet til den varslede prisøkning på 50 øre per kg fra 6. april.