Nortura i Bondebladet uke 19/2015

Nytt på grillen – fra den norske bonden

Nye generasjoner av grill-entusiaster må også få vite det: At Gilde-produktene kun inneholder norske kjøttråvarer, og at de kommer fra den norske bonden.

Gilde-merket forbindes først og fremst med kjøtt, pølser og kvalitet. Hele 72 % av oss foretrekker kjøttråvarer produsert i Norge. Samtidig er det kun 46 som % vet at Gilde-produktene kun er laget av norsk kjøtt, viser siste versjon av Spisefakta fra Ipsos MMI.

Nortura, som er bondens selskap og som står bak Gilde, vil derfor gå tilbake til røttene, - til den norske bonden. – Vi vet at forbruker er opptatt av hvor maten kommer fra, og vi vet at norske råvarer har høy tillit i befolkningen, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Nortura.

– Derfor skal folk nå få en liten hilsen "fra den norske bonden" hver gang de ser Gilde-logoen. I tillegg skal Gilde-logoen bli større på pakningene, så det blir lettere å finne produktene i butikk, sier Kringlebotn.

Nytt på grillen

Nordmenn er blitt et grillende folk, og grillsesongen følger fin-været. Av vårens nyheter fra den norske bonden kommer flere spennende grill-konsepter:

  • Produktserien Gilde Sous vide grill gir perfekt resultat – hver gang! Sous vide betyr "under vakuum", og her er kjøttet kokt lenge i vakuumpakning og får dermed 60 dagers holdbarhet. Disse produktene kan dermed bare varmes på grillen, til de får en passelig stekeskorpe. I denne serien kommer kommer fire produkter. De er storfe culotte, kjøttfulle spareribs, svinekam og lammelår i skiver.
     
  • Pølse-elskere kan glede seg til å prøve Gilde supergrill, fjorårets tungvekter-suksess på pølsefronten, en grillpølse som veier hele 75 gram! Nå kommer den i to nye varianter, den ene med Jarlsberg inni, den andre med baconbiter.
     
  • Skaren av burgerfans blir stadig større, og de kan glede seg til tre grovkvernede delikatesser; én av kvernet oksebryst med skivet cheddar, den andre av svin ytrefilet med bacon og blå-ost og den tredje av kvernet kalvekjøtt.
     
  • Endelig kommer landets første burgerbacon, med ekstra store baconskiver!

Klassikere og retro-mat

Kjøtt og kjøttprodukter er favoritt på grillen hos de aller fleste. Folk vil fortsatt grille klassikere som nakkekoteletter og grillribbe, og mer selskapelig mat som indrefilet, entrecôte og mørbrad. – I det siste har vi opplevd at sommerkoteletter og flintsteik har fått en renessanse, de er nærmest blitt "retro-mat", sier Kringlebotn. Rødvinsmarinert fårefilet og urtemarinert svin indrefilet er igjen tilbake i butikk, til glede for mange.

– Gilde grill er den originale grillpølsa, den som har satt standarden her i landet gjennom generasjoner. Og når det er små og store barn med på grillingen, er det alltid populært med en helt vanlig Gilde grill, - fra den norske bonden, avslutter Kringlebotn.

Ny grill-delikatesse fra den norske bonden
Ny grill-delikatesse fra den norske bonden

 


 

Tiltak mot antibiotikaresistens virker

Resultatene fra fjørfenæringens handlingsplan for 2014 mot ESBL viser at tiltakene har effekt. Kun en liten andel av de importerte partiene med avlsdyr var positive for ESBL viser tall fra Animalia.

Målsettingen for arbeidet med handlingsplanen er effektiv reduksjon av ESBL-bærende bakterier i norsk fjørfeproduksjon.

I 2014 har 87 partier med importerte rugeegg foreldredyr blitt prøvetatt den dagen de klekkes i Norge. Av disse var 5 partier positive for ESBL-bærende E. coli. Hos Nortura Samvirkekylling som er den største importøren med 79 importer i 2014, var ingen prøver påvist positive.

Av 85 foreldredyrflokker i produksjon som ble prøvetatt i løpet av fjoråret var 23 flokker positive, av de positive var 5 knyttet til Nortura Samvirkekylling eller Hå rugeri. Alle rugeeggprodusenter i Nortura leverer til disse to rugeriene.

 


 

Reksnes ny direktør i Matprat

Dag Henning Reksnes har takket ja til stillingen som direktør for Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat, han tiltrer til sommeren. – Vi er godt fornøyd med denne rekrutteringen, sier Hans Thorn Wittusen, styreleder i Bransjestyret og konserndirektør i Nortura.

– Reksnes har bred erfaring fra mat- og landbruksområdet, både fra forvaltning, primærproduksjon og industrisiden. Han har lang ledererfaring, er sterk på strategi og kommunikasjon og er en tydelig leder med god kjennskap til organisasjonen og de utfordringene vi står overfor, sier Wittusen.

– Jeg er glad for å ha fått muligheten til å lede en suksessrik organisasjon og takker for tilliten. Det å kunne jobbe for en samlet bransje med så viktige oppgaver for alle norske egg- og kjøttproduserende bønder er både utfordrende og inspirerende. Vi skal fortsette å ha fokus på innovasjon og å levere kostnadseffektive og formålstjenlige løsninger som gagner bøndene, uttaler Reksnes.

Reksnes har tidligere vært m. a. informasjonsdirektør i Landbruksdepartementet, generalsekretær i Norsk bonde og småbrukarlag og Adm. dir i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

 


 

Nortura profilklær

Nortura SA har avtale med Bekken & Strøm AS om Norturaprofilerte klær og utstyr. Dette gjør at du som Norturamedlem kan kjøpe blant annet rimelige kjeledresser og andre profilklær direkte fra nettbutikken.

Om du vil handle i nettbutikken så må du første gang registrere deg som kunde hos Bekken & Strøm. Det ligger en enkel oppskrift på hvordan du skal registrere deg på medlem.nortura.no/organisasjon/nortura-profilklaer.

Her finner du også en oversikt på hvilke avtaleprodukter Nortura har til svært gunstige priser.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det vel 3 900 storfe. Dekningen er på 59 prosent og markedet suppleres med import til nedsatt toll.

Det slaktes ca. 19 700 gris. Det er normalt nivå på slaktingen, men med god etterspørsel blir dekningsgrad likevel på 85 prosent.

Salget av egg er godt nå i mai. Det gjennomføres førtidsslakting for å balansere markedet.

 


 

Pris

Fra mandag 4. mai øker avregningsprisen på lam med kr 7,00 per kg. Endringen skyldes økt engrospris.

Fra samme dato øker ekstra avtaletillegg på storfe med kr 0,80 per kg. Ny sats er kr 1,60 per kg.