Nortura i Bondebladet uke 39/2015

Nå kommer høstnyhetene i butikk

– Gilde har denne høsten gjort det enkelt å lykkes med produkter som det vanligvis kan være vanskelig å få til. Samtidig får forbrukerne flere valgmuligheter ved at det lanseres nye varianter av populære produkter. Og Prior gjør det i høst enda lettere å spise sunt. Blant nyhetene blir det enda bedre smaker, enda lettere produkter og enda enklere tilberedning. Flere av nyhetene fra Prior er også Nøkkelhullsmerket, sier PR-rådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

Tre nye steker fra Gilde kommer i stekepose. Stekeposen vil alltid gi et saftig resultat og skyen blir liggende i posen slik at den enkelt kan brukes i saus eller som den er. De tre nye produktene er Gilde Ovnsklar kamstek med salt og pepper, Gilde Ovnsklar skinkestek med urter og hvitløk og Gilde ovnsklar lammestek med rosmarin og timian.

Nærmere jul lanseres Gilde Ribbe i stekepose og Gilde Ribbe sous vide – to helt nye og veldig enkle måter å tilberede det hellige kjøttstykket på.

Med bakgrunn i den store interessen for spesialpølser de siste somrene, har Gilde utviklet en krysning mellom spesialpølser og middagspølser; grove og smaksfulle pølser som passer til høstens og vinterens middagsretter. Gilde Grov Stekepølse Salsiccia med smak av fennikel, persille, chili, timian og hvitløk passer godt til italienske retter som pasta, mens Gilde Grov Spekepølse Krainer, en bøkerøkt pølse med smak av ramsløk, pepper, sitron og karve, passer godt til norske retter som supper og gryter.

Nå kommer Gilde også med karbonadedeig av svin. Deigen inneholder kun 6 prosent fett og er uten salt og vann. Et nytt og magrere alternativ for de som foretrekker svinekjøtt. To nye Edelgris-produkter lanseres også denne høsten; Skivet ytrefilet og Filetkoteletter. Gilde Økologisk grytekjøtt av storfe er en annen nyhet. I tillegg kommer også Langtidsmodnet fenalår fra Tynset, og Skikkelige kjøttboller.

Denne høsten relanseres hele Prior sin pølse-kategori som et sunnere alternativ.

– Vi vet at mange er opptatt av sunn mat og nå gir vi forbrukerne nøkkelhullsmerkede pølser med bedre smak og mer kjøtt. Samtidig fjerner vi melk i produktene slik at flere kan nyte de gode kyllingpølsene, sier Marthine Haugen Petersen.

Hel kylling i stekepose er en annen nyhet. Høstens nye tilskudd i Prior sin produktserie "MER av det beste", er salatkjøtt av kyllingfilet. Kjøttet er uten skinn, inneholder kun 2 prosent fett og dette produktet er også nøkkelhullsmerket.

Oversikt på hvilke butikker som selger nyhetene, Gilde og Prior.

Gilde ovnsklar lammestek med rosmarin og timian er en av tre nye steker fra Gilde som kommer i stekepose. Det er dessverre kun i utvalgte Kiwi, Joker og Spar-butikker du finner dette produktet.
Gilde ovnsklar lammestek med rosmarin og timian er en av tre nye steker fra Gilde som kommer i stekepose. Det er dessverre kun i utvalgte Kiwi, Joker og Spar-butikker du finner dette produktet.

 


 

Rente/betingelser på låneinnskudd i Nortura SA

Med bakgrunn i utviklingen i markedsbetingelser på bankinnskudd, har Nortura SA funnet det riktig å justere rentesatsen på låneinnskudd overfor medlemmer i Nortura SA fra 20. september 2015.

Rentesatser:
Innskuddsbetingelsene differensieres avhengig av innestående beløp, etter følgende skala:

0 - 49.999 kr 0,30 % p.a.
50.000 kr - 1.999.999 kr 1,80 % p.a.
over 2.000.000 kr 1,90 % p.a.


Alle satser gjelder fra første krone.

Øvrige betingelser:

  • Renteavregning vil skje en gang i året ved utgangen av hvert år.
  • Høyeste rentesats gjelder for hele innskuddsbeløpet når grensen på 50.000 kr og 2 mill. kr.er passert.
  • Renten reguleres med 7 dagers varsel/oppsigelse.
  • Antall gebyrfrie uttak er fra nå av begrenset til ti pr år.
  • Selv om alle medlemmer nå er direkte medlemmer i Nortura SA, og det etableres felles innskuddsbetingelser, er det ingen forandring i praktiseringen hvor innskuddene skal skje.  Innskuddene skal fortsatt gjøres hos Nortura SA ved oppgjørs trekk eller innbetaling bank konto: 8380.08.08882.

Kontakt oss gjerne på E-post: innskudd@nortura.no eller tlf. 52 87 78 90.

 


 

Nye Nortura Samvirkekylling

Etter to år med utbygging ble rugeriet ved Nortura Samvirkekylling i Våler i Hedmark åpnet første uka i september. – Vi er fremoverlent med stor tro på den norske kyllingen, sier fabrikksjef Espen Sørlie.

Utvidelsen av Nortura Samvirkekylling startet for to år siden for å øke kapasiteten i et voksende kyllingmarked. Det siste året har vært tøft, men er nå i ferd med å ta seg tilbake til et normalt nivå. Det er installert 25 nye rugemaskiner og 4 klekkemaskiner, og rugekapasiteten er utvidet med 22,5 millioner kyllinger, eller 82 %. Total kapasitet vil være på 49,8 mill. daggamle kyllinger og en klekkekapasitet på 66,1 mill. kyllinger.

Nortura er Norges største rugeeggprodusent og leverer daggamle kyllinger til over 60 prosent av kyllingprodusentene i Norge.

– Vi er stolte av å være et topp anlegg helt i starten av en viktig verdikjede. Det er stort fokus på trygg og sunn mat, og kyllingen hører til her. Vi er også i gang med vaksinering av alle kyllinger som erstatning for narasin, før kyllingene sendes ut til kyllingbonden. Alt dette viser at vi er ei næring som er fremoverlent, tar utfordringer på alvor og har stor tro på framtida, sier Sørlie.

 


 

Marked

Denne uka er det planlagt slaktet ca. 4 500 storfe, det er på nivå med forrige uke. Det gir 100 prosent markedsdekning av norsk storfe.

Av gris slaktes det godt 20 300 stk, over 3 000 mer enn forrige uke. Dekningsgraden er 88 prosent.  

Lammesesongen er i gang for fullt og det slaktes ca. 63 300 lam denne uka. Dekningsgraden er 85 prosent. Slaktesesongen er litt forsinket sammenlignet med i fjor, men så langt meldes det at lammene er svært fine. Både vekt og klasse er på nivå med fjoråret, som var et rekordår.   

Eggmarkedet er godt dekket, og det ser ut til å fortsette slik framover høsten. Selv om tilførslene er redusert med førtidsslakting, er det allikevel noe for høyt i forhold til salget.

 


 

Pris

Fra mandag 21. september reduseres avregningsprisen for storfe med henholdsvis kr 0,58 per kg for ung okse, kastrat og kvige, kr 0,65 per kg for ung ku, ku og okse og kr 0,86 per kg for kalv over 50 kg.

Avregningsprisen for lam reduseres med kr 0,89 per kg. Samtidig reduseres sesongtillegget med kr 1,00 per kg.

Avregningsprisen for geit reduseres med kr 0,07 per kg, mens avregningsprisen for slaktegris og purke reduseres med kr 0,01 per kg.

Endringene skyldes redusert engrospris for storfe og lam jf. varslet i prisløype, endringer i skinn og hudverdier på storfe og småfe og reduksjon i verdien av spiselig innmat fra storfe og gris.

Fra mandag 21. september reduseres også smågrisprisen med 20 kroner per stk. Dette samsvarer med prisnedtrappingen for slaktegris inn mot jul.