Nortura i Bondebladet uke 43/2015

Gilde Grove Stekepølser til middag

Pølser er matglede, og Gilde setter i sin nye mediekampanje fokus på fristende, raske og enkle pølsemiddager!

Gilde Grov Stekepølse– Det er en økende konkurranse fra andre kategorier om å tilby raske og enkle middager. Samtidig er grovere pølser med høyere kjøttinnhold en voksende trend, og salget av spesialpølser øker. Gilde har derfor utviklet Grov Stekepølse som er en kombinasjon av den klassiske middagspølsen, kjøttpølse og spesialpølser, forteller kategorisjef for pølser Elin Prangerød i Nortura.

De nye stekepølsene kommer i to varianter; Gilde Grov Stekepølse Salsiccia med smak av fennikel, persille, chili, timian og hvitløk og Gilde Grov Stekepølse Krainer, som er en bøkerøkt pølse med smak av ramsløk, pepper, sitron og karve.

Pølsene har en grov konsistens og et kjøttinnhold på rundt 80 %.

De vil selges hos COOP OBS, COOP Mega, Kiwi, Meny, Spar og Bunnpris.

Se flere fristende pølsemiddager på gilde.no/polser/polser-til-middag.

 


 

Gilde Singelfryst kjøttdeig nominert til DLFs Innovasjonspris

Gilde Singelfryst kjøttdeig til storhusholding er en av tre finalister til årets innovasjon.

– Vi vet at våre kunder bruker mye tid og krefter på å jobbe med kjøttdeig; den skal stekes, hakkes og passes på, og dette er dyrebar tid som de kunne brukt på noe annet. Vi lanserte derfor Singelfryst kjøttdeig, som kun tar 3 minutter fra fryst til stekt produkt og man slipper jobben med å hakke. Det er lett å porsjonere akkurat det man trenger og produktet kan brukes rett fra fryseren, uten å gå veien via stekepannen i f.eks. kjøttsauser, gryter og på pizza, forteller produktsjef i Nortura PROFF, Renate Iren Høgset.

Kundene har tatt imot produktet med åpne armer. Nortura PROFF har allerede solgt 25 tonn singelfryst kjøttdeig, og produktet har vært en stor bidragsyter til at kjøttdeigsalget har økt med 10 prosent hittil i år.

I 2014 var både Prior Garantert Saftig Kalkun og Gilde Santa Kristina spekemat til storhusholdning blant finalistene, og Prior gikk av med seieren. Årets nominasjon er allerede en innovasjon i deig-kategorien.
 
De andre finalistene i år er Grandiosa glutenfri pizza og Dr Oetker konditorfarge. Kåringen fant sted 15. oktober på DLF sitt høstmøte.

 


 

Verdens eggdag feiret i oktober

De siste 10 årene har eggsalget i norsk dagligvare økt med 35 prosent i volum, og vi spiser i gjennomsnitt mer enn 198 egg i året. Vi bruker egg oftere og tilbereder det på nye måter, men likevel er eggets unike egenskaper fortsatt ukjent for mange.

– Med tanke på viktige næringsstoffer er det å spise egg litt som å spise kjøtt, fisk og grønnsaker samtidig, sier ernæringsprofessor Birger Svihus, ved NMBU. Andre omtaler egget som naturens egen vitaminpille.

– Egget er blant de matvarer med mest mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer. Egget er dessuten en av de få gode kildene på land til D-vitamin og selen. Og som om ikke det var nok, så har proteinet høy kvalitet, noe som betyr at det er meget effektivt for å bygge for eksempel muskler, sier Svihus.

Og ved å holde seg til norske egg, kunne eggdagen trygt feires med bløtkokt plomme. Helsemyndighetene i Norge har ikke registrert et eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Det er en enestående situasjon i verdenssammenheng.

 


 

Min side – nå med fakturaarkiv

Bruk Min side til å melde inn slaktedyr og livdyr, se hvilke dyr du har innmeldt, eller sjekke dine slakteresultater, siste nyhet er fakturaarkiv. Min side er mobiltilpasset, så det du kan gjøre fra din pc, kan du også gjøre fra din smarttelefon eller nettbrett.

Webinnmelding er en svært enkel, rask og trygg måte å registrere innmeldinga på. Innmeldingsfristen er også forlenget i forhold til telefoninnmelding på grønt nummer til medlemssenteret.

Så snart slakteskrotten har passert vekta på slakteriet, finnes opplysningene om klasse og vekt under Oversikt, Mine leveranser. Opplysningene er rådata fra slaktehallen så endringer kan skje i ettertid. Under Mine leveranser finner du oversikter som går inntil 14 måneder tilbake. Trenger du eldre oversikter går du enten til Avregningsbrevarkiv eller du kan sende en e-post til medlem@nortura.no.

Nytt i siste versjon er fakturaarkiv. Her finner du alle dine fakturaer fra Nortura som eksempelvis på livdyrkjøp, rådgivingstjenester og medlemskjøp.

På Min side endrer du din personlige informasjon som telefonnummer og e-postadresse, og du kan melde deg på sms-varsling av markeds- og prisinformasjon på ditt dyreslag. Her huker du av for å motta avregningsbrev på e-post, noe som vi anbefaler for alle medlemmer og leverandører.

Min side på mobil er ingen app!, du logger inn på Min side fra medlem.nortura.no.

 


 

Fleire Nortura-lam i september

– Siste slakteveke i september slakta vi 72 500 lam i Nortura, dette er 2 500 fleire lam enn i slakteprognosa vår. Det er mange år sidan Nortura har slakta så mange lam på ei veke, seier fagsjef Finn Avdem.

Medel slaktevekt til og med september er på 20,6 kg, feittgruppe 2+ og mellom R og R+ i klasse. I løpet av september slakta Nortura 255 000 lam. Dette er ein auke på 3,6 % i forhold til september i 2014.

– Til tross for ein litt treg start i veke 36, så tok vi dette igjen og vel så det i resten av månaden. September er den viktigaste lammemånaden i heile året. God tilgang på lam i september er ein viktig årsak til Nortura har gode salstal for ferske lam hittil i sesongen, seier Avdem.

 


 

Økologiske storfe

Vi har behov for økologisk storfekjøtt, og Nortura tar imot økologisk slakt av storfe fra våre medlemmer. Økologiske pristillegg gjelder bare for slakt levert innenfor inngått avtale.

For å få avtale må du være medlem i Nortura, være Debio-godkjent og levere hele din produksjon til oss. Andre krav produksjon, og pristillegg finner du i kategorien priser/leveringsvilkår for storfe på medlemsweben.

Elektronisk avtale fyller du ut fra medlem.nortura.no/storfe/oekologisk.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 4 900 storfe. Det er litt ned fra de foregående ukene, men likevel et lite overskudd med dekningsgrad på 103 prosent. Det blir trolig noe innfrysing til reguleringslager.

Det er planlagt slaktet ca. 19 800 gris. Dekningsgraden er den samme som for storfe, 103 prosent, og det blir innfrysing av gris.

Det slaktes fortsatt godt med lam, 58 300 denne uka, selv om det er en liten nedgang fra de foregående ukene. Dekningsgraden er 120 prosent, og det betyr innfrysing av lam til reguleringslager.     
 
Eggmarkedet er godt dekket, og det ser ut til å fortsette slik framover høsten. Selv om tilførslene er redusert med førtidsslakting, er det allikevel noe for høyt i forhold til salget.

 


 

Pris

Fra mandag 19. oktober øker avregningsprisen på gris med kr 0,40 per kg. Endringene skyldes økt engrospris.