Nortura i Bondebladet uke 49/2015

Gilde sine juleprodukter har kommet i butikk

Gilde har en sterk posisjon i julen og et bredt utvalg av juleprodukter. Nå er produktene i butikk, både den tradisjonelle julematen og flere spennende nyheter!

Fra forrige uke er Gilde tilstede på ulike reklameboards over hele landet. Med inspirerende matbilder gis det en påminnelse om at Gilde juleprodukter fra den norske bonden er i butikk.Grunnsortimentet på Gilde julevarer selges i de fleste dagligvarebutikker.

For årets nye juleprodukter fra Gilde viser vi her en oversikt over hvor du kan finne nyhetene.

  • Ribbe Sous vide selges i Joker (utvalgte), Kiwi (frivillig), Spar (utvalgte) og Meny Ultra (frivillig).
  • Grov julepølse selges i alle Kiwi, Obs og Mega.
  • Filetribbe uten ben i stekepose selges i Joker (utvalgte), Kiwi (frivillig), Spar (frivillig) og alle Mega.
  • Modnet Fenalår av villsaulam selges i Joker (utvalgte), Kiwi (utvalgte), Spar (utvalgte), Meny Ultra (utvalgte), Obs (frivillig), Mega (frivillig) og Extra (frivillig).

Fra forrige uke er Gilde tilstede på ulike reklameboards over hele landet. Med inspirerende matbilder gis det en påminnelse om at Gilde juleprodukter fra den norske bonden er i butikk.

 


 

Eggforbruket oppe igjen

Forbruket av egg er nå tilbake på nivå med hva det var på 80-tallet, før myten om kolesterol skremte mange bort fra matgleden med å spise egg. Tallene fremgår av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2015, som Helsedirektorat nylig publiserte.

Forbruket av egg er nå tilbake på nivå med hva det var på 80-tallet, før myten om kolesterol skremte mange bort fra matgleden med å spise egg. Tallene fremgår av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2015, som Helsedirektorat nylig publiserte.Norske helsemyndigheter anbefaler i dag egg som del av et variert hverdagskosthold for alle etter ettårsalder. For de med dårlig matlyst og lavt energiinntak anbefales ett egg hver dag.

– De fleste har hørt om "tomme kalorier", egg er det motsatte. Over hele verden kalles egget for "Naturens egen vitaminpille", og det med god grunn. For egg gir større eller mindre doser av de aller fleste næringsstoffene kroppen trenger. Og næringsstoffene blir like godt utnyttet i kroppen, enten vi spiser eggene kokte, stekte, helt rå, som egen rett eller som ingrediens i en eggerett, sier ernæringsfysiolog og informasjonssjef i Nortura Åse Kringlebotn.

Det er så mye å trekke fram om egget. Først og fremst er egget naturlig rikt på protein. Alle typer protein i matvarene måles opp mot egget. Eggprotein er fasiten, fordi det likner mest på kroppens eget protein. Vi sier derfor at egget har høyest biologisk verd, fortsetter Kringlebotn.

Videre er egg en naturlig kilde til vitamin A, D, E og mange av vitaminene i B-gruppen. Ett av disse B-vitaminene er mer kjent som folat; som er spesielt viktig for alle som prøver å bli, og som er gravide. D-vitamin finnes ikke i særlig mange matvarer, så egg betyr en del her.

Egg er også en naturlig kilde til jern. Kvinner i fruktbar alder har spesielt stort behov for jern; og jern i animalske matvarer, som egg, utnyttes ekstra godt av kroppen.

Helsedirektoratet har publisert anbefalinger for måltider og matvarer i alle aldersgrupper, både for småbarn, barnehagebarn, barn i grunnskolen og på SFO (skolefritidsordningen), ungdom i videregående skole og for mat i ulike helseinstitusjoner med mer. Egg anbefales for alle.

Hardkokte egg som pålegg på grovt brød kan med fordel spises oftere, avslutter Åse Kringlebotn.

 


 

Nytt temahefte om fôring av sau og lam

Livskraftige lam med god fødselsvekt og søyer med mykje opplagsnæring å mjølke av etter lamming er målet med god vinterfôring. Alderen på søya, holdet ho er i, talet på foster, og om ho er i låg- eller høgdrektigheits- eller mjølkeperioden avgjer fôringa.

Søyer med likt fôrbehov bør difor bli sett i same bingen og fôra saman. Her finn du opplysningar om fôrbehov og sannynleg grovfôropptak for sau gjennom vinteren. Du finn også tips og råd om praktisk fôring og holdvurdering av sau som er fasiten på om du fôrar rett.

Vil du veta meir om fôring av sau finn du mye fagstoff i fagbiblioteket for småfe. Du kan også kontakte rådgjevarane til Nortura. Temahefte om fôring av sau og lam blei oppdatert i mai i år.

 


 

Oppdater e-postadressen på Min side

Får du melding om manglende e-postadresse på Min side når du skal melde inn dyr, gå på Min profil og legg den inn med det samme!

Visning av melding fra Min side

 


 

Får du ikke posten din?

Om du har fått ny gateadresse eller andre endringer på din adresse er det viktig at vi får oppdatert den. Om du ikke får all posten din vet du kanskje ikke selv, men vi får stadig brev i retur grunnet feil adresse.

Innføring av gateadresser i flere kommuner kan gjøre at post som ikke inneholder fullstendig adresse ikke kommer fram til deg, og du kan du gå glipp av viktig informasjon.

Oppdaterer du adressa di i Produsentregisteret på nett så henter vi den riktige derfra. Det er viktig at du som har veiadresse (veinavn og husnummer) melder fra om dette.

Du kan også sende oss en e-post på medlem@nortura.no med din nye adresse, husk da å skrive ditt leverandørnummer i meldingen.

 


 

Nortura Medlemssenter stengt julaften og nyttårsaften

Medlemssenteret holder stengt julaften og nyttårsaften, ellers kontakter du oss som vanlig på grønt nummer.

Målselv 800 80 140
Malvik 800 30 303
Førde 800 30 360
Sandeid 800 33 455
Forus 800 33 315
Tønsberg 800 33 227
Rudshøgda 800 81 082

 


 

Slaktestrategi på gris før jul

Fra mandag 7. desember starter den planlagte prisnedtrappingen for slaktegris. Dette gjøres for å sikre nok ferskt svinekjøtt til markedet før jul.

For å maksimere inntekta di er det viktig at du som svineprodusent tilpasser slaktingen til prisløypa. Se under gris eller artikkelen på denne siden i Bondebladet nr. 46.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 3 600 storfe. Det er litt ned fra de foregående ukene og dekningsgraden går også litt ned til 68 prosent. Markedet kan suppleres med import til nedsatt toll.

Som forventet slaktes det mye gris i denne perioden. Det kommer inn ca. 27 900 stk. denne uka, og markedet er dekket.

Det slaktes ca. 5 900 lam og 1 100 sau denne uka. Det er som forventet, men det er mer enn markedet etterspør. Derfor blir det innlegg på reguleringslager også denne uka.   
 
Eggsalget øker nå framover mot jul, men markedet er godt dekket. Erfaringer fra de senere år er at eggsalget er særlig høyt de siste to ukene før jul, mens det tidligere var trukket ut over en lengre periode. Samtidig med julesalget er det iverksatt førtidsslakting for å møte sviktende forbruk fra romjula og videre på nyåret. Eggprodusenter oppfordres til å kontakte sitt eggpakkeri dersom de har høner som kan førtidsslaktes.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.