Nortura i Bondebladet uke 24/2016

Nå er alle Nortura-kyllinger narasinfrie – et halvt år før skjema 

Nortura har lagt om til narasinfritt fôr på rekordtid. Det er unikt i internasjonal sammenheng.

Nå er alle Nortura-kyllinger narasinfrie – et halvt år før skjema

Nortura sa i desember 2014 at vi ville prøve å kutte ut narasin i fôret til kyllingene. Narasin er en forebyggende medisin som gis til kyllingene for at de ikke skal få mageproblemer, noe de lett kan få når de går mange sammen i et kyllinghus.

– Ingen andre land i verden har lyktes i å kutte ut dette i stor skala uten å ty til betydelig bruk av antibiotika dersom dyra blir syke. Og det ønsket vi å unngå, for vi vet jo at mye antibiotikabruk kan trigge resistens, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg.

Målet var å klare det gjennom en gradvis omlegging i løpet av 2 år, innen 2017. Som erstatning for narasin i fôret får kyllingene en vaksine som de dusjes med før de sendes ut til bonden.

– Vi er stolte av at vi faktisk har klart det et halvt år før det hårete målet vi satte oss, sier Kolberg. – I dag er alle våre kyllingprodusenter "narasinfrie". Og ikke bare det; hele bransjen har nå gått over til narasinfritt fôr og Nortura har dermed satt en ny standard for kyllingproduksjon i Norge.

Dette regimeskiftet er unikt i verdenssammenheng, ettersom ingen tidligere har klart å legge om i stor skala.

– Det viser at det er mulig å lykkes når timingen er riktig, og hele verdikjeden fra bonde, fôrleverandør, industri og butikk samarbeider -  og forbrukeren er positiv, sier Kolberg.

 


 

Ny kampanje: Alt for klubben

Gjennom den nye kampanjen "Alt for klubben" ønsker Prior å ta eierskap til en arena som trenger et sunnere alternativ.

Ny kampanje: Alt for klubben

I følge europeiske studier (Eurofit) er fotballsupportere en gruppe med svært utbredt usunn livsstil. I Norge har menn i de nordligste fylkene dårligere kosthold og lavere aktivitetsnivå enn de lengre sør. Dette skal Prior ta tak i – med sjarm og glimt i øyet!

I løpet av 30 dager, fra slutten av mai til slutten av juni, skal fire nordnorske menn fra supporterklubbene til Finnsnes IL og Tromsdalen UIL, få en sunnere livsstil. De har testet og fått vite sin biologiske alder. Nå skal de konkurrere om å gå ned flest mulig år, ved å øke aktivitetsnivået og endre på kostholdet. Vinnerne får en klubbrelatert premie til en verdi av inntil 50.000 kroner, levert av Prior.

– Vi har et ønske om å posisjonere oss bedre der sunnere og enklere alternativer ofte etterlyses. Det passet bra å starte med nordnorske mannlige fotballsupportere, da statistikken viser at det er de som trenger et sunnere alternativ kanskje aller mest. Samtidig er det blant menn og i Nord Norge vi selger minst kyllingpølser og har størst potensiale, forteller Ileana Lucila Aimar, produktsjef for pølser.

Det langsiktige målet med "Alt for klubben" er å ta eierskap til kampmaten – fotballpølsa. Pølser er perfekt kampmat, men mange fotballsupportere kan ha godt av et sunnere alternativ.

– Dette er noe vi tester ut i Finnsnes og Tromsdalen, men som kan være spennende å videreføre til flere steder. Vi tar med oss erfaringene som kampanjen gir og skal fortsette å bygge Prior pølser som fotballpølsa, forteller Aimar.

Se filmen og mer info på kampanjesiden på medlemsweben.

 


 

PRIOR sitt omdømme kraftig opp

På TNS Gallups omdømmemåling for 2016 er Prior den bedriften som har nest best hopp oppover, etter Norwegian. En forbedring i 2016 for Prior med hele 9 poeng fra året før.

Slikt lover godt for grilling av Prior kylling og kalkun og alle matgleder med Prior egg utover sommeren.

I Apelands såkalte RepTrak omdømmemåling, får Nortura får 69,2 poeng av 100 mulige. Dette er en tilbakegang fra 71,1 poeng i 2015.

– Jeg er ikke tilfreds med at vi går tilbake, men er samtidig fornøyd med at vi ikke går tilbake mer. Det siste halvannet året har vært omdømmemessig krevende for Nortura, sier konserndirektør for kommunikasjon, samfunnsansvar og trygg mat, Kjell S. Rakkenes.

Årsaker som trekkes frem er medieomtalen rundt antibiotikaresistens og kylling, strukturendringer i Nortura og økt fokus på kjøtt, helse og bærekraft.

 


 

Nordland på Ingris-toppen

Produksjonsresultatene for norske svineprodusenter ble i 2015 løftet opp på et nytt og historisk nivå. Beste purkebesetning var Line og Atle Hopstad, best på smågris var Sissel og Trond Mehus og John Harald Johnsen var best på slaktegris, alle fra Nordland.

Rompa purkering, med navet i Øyer ble beste purkering og Jan Tore Mortveit, Skjold ble beste satellitt i purkering.

De tre fra Nordland fikk overrakt sine priser under Vegasamlingen 25. mai. Se mer på norsvin.no eller under Gris på medlem.nortura.no.

 


 

Tur til New Zealand og VM i saueklipping

Bli med Nortura til New Zealand i 5. – 17. februar 2017, og opplev VM i saueklipping og besøk på sauefarmer.

New Zealand – det lille, store landet på den andre siden av kloden. Med sommer når vi har vinter. Det er stort i aktiviteter og opplevelser, enormt stort på naturopplevelser og består uten tvil av et stort antall sauer!

Fra 9. – 11. februar er det VM i saueklipping, denne årlige begivenheten går selvsagt ikke upåaktet hen på disse kanter. Verdensrekorden ble forresten satt i Irland i 2010 og er på imponerende 37,90 sekunder.

Vi flyr fra Oslo Lufthavn eller Sola med SAS. Avreise fra Sola om ettermiddagen samme dag kongressen "Lam i 2017" avsluttes, så du rekker å få med deg begge deler.

Fullt program, pris og reiseinformasjon ligger på . For spørsmål kan du også kontakte Karluf Håkull, karluf.hakull@nortura.no, tlf. 971 65 537, eller Mette Østerhus, mette@escape.no.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 4000 storfe og dekningsgraden er 71 prosent. Tollen er redusert på helt slakt og markedet suppleres med import.

Av gris slaktes det ca. 19 100 stk. Det er litt i overkant av det markedet etterspør og dermed kan det bli innfrysing til reguleringslager også denne uka.

Det slaktes godt med sommerlam, 2 600 stk. denne uka. Lammene omsettes lokalt.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.