Nortura i Bondebladet uke 36/2016

Høstens Gilde- og Prior-nyheter fra Nortura

Alternativer er stikkordet for høstens nyheter fra Gilde og Prior. Nortura produserer noen av landets mest populære middags- og påleggsprodukter, og vi er opptatt av at de som liker smaken av våre produkter skal finne alternativer tilpasset deres behov og ønsker. Blant høstens nyheter finner vi grønnere alternativer, sunnere alternativer, lokale alternativer, og for ikke å glemme – enda flere alternativer til landets mange burgerelskerne!

Gilde Grasfôra EntrecôteDenne høsten lanserer Nortura en ny, grønn produktserie med biffer og deiger i Kiwi sine butikker - Gilde-sertifisert kjøtt fra Grasfôra kyr. "Grassfed" har blitt en stor trend internasjonalt, og går ut på at kyrne fôres opp på mest mulig gress. Produktserien består av indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, pepperbiff, grytekjøtt, biffstrimler, karbonadedeig og kjøttdeig.

En annen spennende nyhet denne høsten er Prior kalkunbacon. Dette er et magrere alternativ til bacon av svin og inneholder 70 % mindre fett enn vanlig bacon. I tillegg til at det er magert, er kalkunkjøtt svært proteinrikt – faktisk enda litt mer enn kylling. Produktserien vil selges i Norgesgruppen sine butikker.

Nortura produserer noen av landets mest populære hverdagsprodukter. I høst relanserer vi flere av våre bestselgende middags- og påleggsprodukter med nye resepter og lengre holdbarhet. I Gilde saftige karbonader, Gilde ekte norske kjøttkaker og Gilde svenske kjøttboller har vi fjernet E-stoffer slik at produktene kun består av naturlige ingredienser. Vi har også redusert saltinnholdet i karbonadene og kjøttbollene med over 11 prosent. De svenske kjøttbollene har fått glutenfri kavring og er nå også et alternativ for glutenallergikere. Gilde ferskt kjøttpålegg vil få en økt holdbarhet på 4-5 dager. Vi håper dette kan bidra til mindre matsvinn i husholdningen.

Norsk lam er kjøtt i verdensklasse og vi synes det er stas å kunne presentere et ekstra bredt sortiment denne høsten. Nortura lanserer to nye lammeserier; Gilde Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdalen (Kiwi) og Gilde Stjernelam fra Voss (Rema 1000). I tillegg videreføres tidligere lammeserier som Gilde lam, Gilde Gourmetlam, Gilde Klosterlam (Rema 1000), Gilde Polarlam (Rema 1000 Nord-Norge) og Gilde lam fra Hallingskarvet (Meny).

Denne høsten utvides flere av Prior sine mest populære produktserier. Favorittkylling (Kiwi) og Kylling-Gården (Meny) får begge hele ferske krydrede kyllinger i sortimentet. Fra september kommer den populære serien "Litt av en Kylling" tilbake i alle Norgesgruppen sine butikker, med et nytt lekent design og tre nye produkter i stekepose.

Hamburgertrenden ser ikke ut til å gi seg og i høst lanserer Nortura to nye varianter; Gilde stekte hamburgere og Gilde gourmetburger av kjøttfe (Coop). Gilde stekte hamburgere er utviklet for hverdagsmiddagen. De er raskere å tilberede enn rå burgere og den ferdige stekeskorpen holder godt på fuktigheten under oppvarming, slik at burgerne blir saftige og smakfulle.

Mange har etterlyst flere hverdagsprodukter i øko-kjøttdisken. Nortura har derfor utviklet økologiske alternativer til noen av Gilde sine mest solgte produkter. Nyhetene Gilde økologiske kjøttkaker, Gilde økologiske karbonader, Gilde økologisk karbonadedeig og Gilde økologisk høyrygg blir nå å finne i butikkhyllene hos Rema 1000.

 


 

Meld inn overskudd – eller bestill dyr

Vi har nå kommet til september og innsett av dyr, beitesesongen går mot slutten. Igjen vil mange oppleve at driftsbygning/opplegg har omtrent samme kapasitet som ved innsett i fjor.

Foringsdyr melkerase/kjøttfe
Nortura har for tiden et stabilt stort underskudd, sluttfôringsenheter står klar med ledig plass over hele landet. Noen har direkteavtaler med en nabo, andre melder inn dyra til Nortura på vanlig vis. Ta en sjekk på dyra og meld inn direkte, sørg for at dyra er forskriftsmessig merka.

Avlsdyr kjøttfe
Ved årsskiftet 2015/16 ble det synliggjort hvilke muligheter som ligger for kjøttfe. Norge er i ferd med å gro igjen og Nortura har klart synligjort sine mål, vi ønsker at denne verdiskapning skal foregå på våre ledige ressurser.

Dette har igjen ført til at mange ønsker å starte, eller utvide kjøttproduksjonen på eget bruk. Nortura ønsker selvsagt å hjelpe flest mulig av disse som vil bidra i produksjonsøkning. Derfor er det viktig at dyr som har potensiale til å bli et fremtidig mordyr formidles til liv, og ikke blir slakta på grunn av plassmangel i høst.

Det er for tiden god avsetning av det meste selv om etterspørsel etter drektige dyr er størst.

Avlsdyr melk
Felles for alle regioner er god tilgang på drektige kviger med kalving fra slutten av september (pr uke 35). Lite er statisk innen formidling av avlsdyr melk/kjøtt, det kan variere mye fra uke til uke. Derfor, meld inn eller bestill om du har dyr, eller har behov for dyr.

Generelle stikkord før salg/formidling må være:

  • Drektighetskontroll
  • Innmelding/ajourhold av storfekjøtt- kukontroll
  • Klauvstell (kontroll digital dermatitt)
  • BRSV/Corona (blodprøver, melkeprøver)

– Alle slakterier går nå inn i noen travle høstuker, ta derfor kontakt med din livdyravdeling i god tid før dyra ønskes formidlet, sier livdyrsjef Odd Finnesand.

 


 

Reduser risikoen for vêrsmak- og lukt

Vi må alltid vera på vakt mot at det blir lukt- og smaksfeil på vêrlamslakta om hausten. Det er øydeleggjande for salet av lam dersom slike kjem ut i marknaden som lam.

Dersom lammet kjem i kategorien vêr pga lukt- og smaksfeil, så blir avrekningsprisen nær null og det er heller ikkje bra. Årsaken til at dette skjer, er hormonelle endringar hjå vêrlamma når paringssesongen nærmar seg.

Vi har difor laga fylgjande råd for å redusere risikoen for lukt og smaksfeil på vêrlam:

  • Alle vêrlam bør vera slakta seinast tre veker før paringssesongen startar. Det betyr at vêrlam som ikkje er slaktemogne ved sanking, bør setjast på intensiv sluttfôring på kraftfôr og grovfôr eller eit godt grønnfôrbeite rett etter sanking.
  • Sorter søyelam og vêrlam. Det er spesielt viktig dersom sluttfôringa går føre seg inne. Dette gjev også meire ro i flokken og betre tilvekst.

 


 

Redusert tilskudd på skinn

Fra 1. september har Landbruksdirektoratet vedtatt nye tilskuddssatser på skinn, satsene er redusert med kr. 20,- per skinn.

Ny sats er kr. 79,60 for pelsskinn/ulne skinn og kr. 59,60 for villsauskinn.

 


 

Marked

Det slaktes godt med storfe denne uka, ca. 4 700 stk., og markedet er dekket med norsk vare. Det forventes at markedet kan dekkes med norsk storfe i en periode framover, og at det derfor ikke er grunnlag for å anmode om nedsatt toll på storfe når gjeldende periode avsluttes 5. september.

Det slaktes ca. 18 600 gris. Det er litt mer enn markedet etterspør, men det blir likevel ikke innfrysing av gris. Overskuddet skjæres ned på ribbetiltaket, dvs. at skjærebedriften kan ta ut ribba og levere tilbake skinke, kam og sortering til regulering.

Lammesesongen er godt i gang og denne uka slaktes det ca. 53 500 lam. Dermed er markedet godt dekket. I år har vi ønsket å få lamma inn litt tidligere enn før, for å ha nok lam i oppstarten av sesongen. Så langt har produsentene respondert godt på dette. Den store økninga i lammeslaktinga fra en uke til neste nå i oppstarten av sesongen, gir kapasitetsutfordringer for industrien. For å konsentrere innsatsen til skjæring av lam, er det nødvendig å fryse inn noe sau til reguleringslager denne uka. Prisløypa for sau er ellers utforma med tanke på å stimulere til konsentrert slakting av sau i starten og slutten av lammesesongen.    

 


 

Pris

Fra mandag 5. september reduseres avregningsprisen for lam, ung sau og sau med kr 1,50 per kg. Endringene skyldes redusert engrospris. Samtidig fjernes effektivitetstillegget for sau. Samlet gir det en reduksjon i prisen på sau produsent på kr 2,50 per kg.   

Fra samme dato reduseres smågrisprisen med 20 kroner per stk. Dette samsvarer med prisnedtrappingen for slaktegris inn mot jul.