Nortura i Bondebladet uke 38/2016

Ingen felles satsing på Duroc

Scanpig as og Nortura har i en periode drøftet muligheten for å åpne tilgang til svinerasen Duroc for produsentene som leverer til slakterier tilknyttet KLF. Det har ikke vært mulig å finne premisser for samarbeid og en økonomimodell som tilfredsstiller begge parter, og samtalen har dermed ikke ført fram.

Smågris Duroc– Det har vært gode møter, men vi greide ikke å finne en modell som begge parter var tilfredse med. Vi har dermed valgt å avslutte samtalene nå, men utelukker ikke at vi åpner døren for nye samtaler en gang i fremtiden, sier Hans Thorn Wittussen og Bjørn-Ole Juul-Hansen som er henholdsvis visekonsernsjef i Nortura og styreleder i ScanPig.

Dermed er det klart at Nortura, sammen med Topigs Norsvin, fortsatt vil satse på utvikling og avl av en norsk Duroc-rase. KLF og ScanPigs vil på sin side satse på Hamphsire rasen.

Tilgang på tredjerase er avgjørende for hybridavlsarbeidet i svinenæringen for å kunne få fullt utbytte av krysningseffektene. Nortura tilbyr Duroc til sine medlemmer, mens ScanPig som er eid av KLF og KLF-slakterier tilbyr Hampshire-rasen som tredjerase.

 


 

Biffakademiet med Modul 1 i høst

Biffakademiet er et utdanningstilbud for produsenter innen spesialisert kjøttproduksjon. Tilbudet er et samarbeid mellom TYR og Nortura hvor målgruppen er produsenter med bra kunnskap og erfaring fra storfekjøttproduksjon, men som ønsker å utvide kunnskapen på dette området betydelig. Modul 1 – Ammekua gjennomføres i høst i Hamar-området og i Tromsø, nå er det klart for påmelding.

Limousin ku og kalvFra høsten 2016 og våren 2017 blir modulene gjennomført i Tromsø og i Hamar-området. Modul 1 gjennomføres på Scandic Ishavshotel Tromsø, 12. - 13. oktober, og i Hamar/Ringsaker 23. - 24. november. Det blir avholdt en ny modul hvert halvår på begge steder. På hvert sted vil alle de 4 modulene være gjennomført i løpet av 2 år.

Biffakademiet skal ha et høyt faglig nivå hvor noen av lærerne er de beste fagfolka på sitt område i Norge. Kurset består av fire frittstående moduler. Modulene skal til sammen ha et innhold som tilfredsstiller krav til formell utdannelse på høyskolenivå for de som ønsker dette.

Påmelding og program på medlem.nortura.no/biffakademiet

 


 

Meld inn kjøttfekalver i god tid

Nortura har et stabilt stort underskudd på fôringsdyr, både kjøttfe og melkeraser, og framfôringsenheter har ledig plass over hele landet. Meld inn i god tid, våre erfaringer tilsier at mange venter for lenge.

Mange ønsker å starte, eller utvide kjøttproduksjonen på eget bruk. Nortura ønsker å hjelpe flest mulig av disse som vil bidra i produksjonsøkning. Det er viktig at dyr ikke blir slakta på grunn av plassmangel i høst.

Ta en sjekk på dyra og meld inn direkte, og sørg for at dyra er forskriftsmessig merka. Kontakt din livdyravdeling i god tid før dyra ønskes formidlet.

 


 

Samanhengen mellom slaktekostnad og avrekningspris på lam

Avrekningsprisen for eit lam blir bestemt av m.a. kva det kostar å slakte lammet. I praksis kostar det omtrent det same å slakte eit lite og eit stort lam. Slaktekostnaden per kg går difor ned når eit lam blir tyngre fordi det blir fleire kg å fordele same kostnaden på.

Slaktekostnaden blir berekna for ulike vektgrupper og avrekningsprisen vil endre seg for dei ulike vektgruppenene. Sjå tabell på medlem.nortura.no/smaafe.

– Frå måndag 4. juli senka Nortura vektgrensa for å få Stjerne- og Gourmetlam tillegg frå 16,1 kg til 15,1 kg. Vi har fått spørsmål om kvifor avrekningsprisen likevel går ned med 3 kr for lam mellom 15,1 - 16,0 kg, seier fagsjef Finn Avdem. – Dette kjem av at desse lamma kjem i ei anna vektgruppe med 3 kr høgare slaktekostnad enn lam i vektgruppe 16,1 - 23 kg.

 


 

Gris i ’16 – «Grønn gla’ gris»

For 10. gang arrangeres svinekongressen Gris i '16. Jubileumskongressen finner sted på Scandic Hamar 17. - 18. november 2016. Kommer du?

Gris i '16«Grønn» fordi den norske grisen er fôreffektiv og fôres på 70 % norskproduserte råvarer. «Glad» fordi både helsestatus og dyrevelferd er prioritert i norsk svineproduksjon.
 
Kongressen er et samarbeid mellom Norsvin, Nortura og Felleskjøpet, og inneholder fagforedrag på høyt faglig nivå. Det blir i hovedsak foredrag med norske fagfolk, men også internasjonale innslag, tilpasset en norsk svineprodusents hverdag. Gris i '16 ønsker å sette svineprodusenten og beslutningstagere i svinenæringa i fokus, og blir den viktigste møteplassen for norske svineprodusenter i 2016.
 
Det er redusert påmeldingsavgift fram til 1. oktober, siste frist for påmelding til kongressen er 17. oktober. Påmelding, program og info om foredragene finner du på www.grisi16.no.

 


 

Fårikålens festdag i neste uke

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett. Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget. Fårikålens festdag er alltid siste torsdag i september, i år torsdag 29. september.

FårikålOg en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde rundt den dampende gryta!

Oppskrift på fårikål – 4 porsjoner (Matprat)

  • 1 1⁄2 kg fårikålkjøtt
  • 1 1⁄2 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

 Slik gjør du:

  • Del hodekålen i båter.
  • Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  
  • Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Velbekommet!

 


 

Marked

Som forventet slaktes det godt med storfe nå, denne uka er det innmeldt ca. 4 800 til slakt. Det er litt mer enn bestillingene tilsier, men forhåpentlig vil alt bli solgt og skåret ferskt.

De slaktes normalt med gris, ca. 18 500 stk., men siden mye av skjærekapasiteten er bundet opp i lam, er etterspørselen noe redusert. Dermed blir det noe innfrysing av gris denne uka.

Lammesesongen er nå i full gang. Denne uka er det innmeldt ca. 72 000 lam og vi må tilbake til 2008 for å finne en uke med like høy slakting i Nortura. Selv om det selges godt med lam, blir det noe overskudd og innfrysing denne uka.   

 


 

Pris

Fra mandag 19. september reduseres avregningsprisen for lam med kr 2,00 per kg og for ung sau og sau med kr 0,80 per kg. Endringene skyldes redusert engrospris på lam, samt økt omsetningsavgift på sau og lam.   

For lam reduseres samtidig sesongtillegget med kr 0,50 til ny sats kr 1,00 per kg. Samlet gir det en reduksjon i prisen på lam til produsent på kr 2,50 per kg.

Fra samme dato reduseres smågrisprisen med 10 kroner per stk. Dette samsvarer med prisnedtrappingen for slaktegris inn mot jul.