Nortura i Bondebladet uke 42/2016

Prognosen 2017 – Stort overskudd av lam og gris

Den nye prognosen viser en svært krevende markedssituasjon for sau og lam. Det er også overskudd av gris. Storfe preges fortsatt av underskudd, mens eggmarkedet nå er i balanse.

Denne prognosen legges fram i tillegg til de ordinære prognosene i september og november for å fange opp utviklingen så langt i lammesesongen. Bakgrunnen er at det er ønskelig med mest mulig oppdaterte tall i prosessen med prissetting for 1. halvår 2017. For gris, storfe og egg er det bare mindre endringer fra forrige prognose.

Prognose 2017 – per oktober 2016

Produksjon

Tilførsler
tonn

Indeks

Import-
kvoter

Engrossalg
tonn

Indeks

Markeds-
balanse

Storfe/kalv

82 100

100

7 570

102 900

100

-13 200

Sau/lam

26 400

105

1 006

25 500

103

1 900

Gris

137 300

100

1 550

136 700

101

2 100

Egg

62 500

102

290

62 700

101

50


Prissettingen for 1. halvår 2017 og forslag til omsetningsavgift neste år kommer i slutten av måneden.

Nortura har sammen med Norturabonden Sondre Johnsen og hans familie fra Sortland kjørt en kampanje på Facebook i høst for å vise vårt mangfold av lam i butikkene. Bruk høsten til å lage deilige middager med lam – årets lammekjøtt er av fantastisk kvalitet! Nortura har over 160 produkter av lam fra Gilde, Norfersk og annet EMV.
Nortura har sammen med Norturabonden Sondre Johnsen og hans familie fra Sortland kjørt en kampanje på Facebook i høst for å vise vårt mangfold av lam i butikkene. Bruk høsten til å lage deilige middager med lam – årets lammekjøtt er av fantastisk kvalitet! Nortura har over 160 produkter av lam fra Gilde, Norfersk og annet EMV.

 


 

Nortura profilklær med ny softshelljakke

Nortura profilklær med ny softshelljakkeNortura SA har avtale med Bekken & Strøm AS om Nortura-profilerte klær og utstyr. Du kan kjøpe rimelige kjeledresser og andre profilklær direkte fra nettbutikken. Nytt produkt i Nortura-kolleksjonen er en softshelljakke med profilert Nortura - bondens selskap.

Jakken har to stikklommer, brystlommer, to innvendige lommer og avtagbar hette og ermer. Glidelås med klaff i front, og refleks på ermer og mage. Vannsøyle 5000 mm, pustende 2000 mvp. EN 471 kl 2.

Det vil også komme andre nye produkter med det første!

Om du vil handle i nettbutikken så må du første gang registrere deg som kunde hos Bekken & Strøm. Se mer på medlem.nortura.no/profil.

 


 

Utvida sjukdomsregistrering på småfe

Utvida sjukdomsregistrering (USR) vart innført på småfe frå 1. januar 2016. Dette er observasjonar av sjukdomsfunn på slakta som kan indikere helse-/og/eller velferdsproblem i besetninga.

– Du vil få melding på avrekning, og på leveranserapportane på "Min side" dersom nokon av slaktedyra dine har fått ei sjukdomsanmerkning, seier fagsjef Finn Avdem.

Helsetjenesten for sau har laga ein fagartikkel om korleis du kan utnytte USR i det førebyggjande helsearbeidet i saueflokken din, og kva du bør gjera når slakt får ei sjukdomsanmerking. Du finn lenke til artikkelen fra småfe.

 


 

Ny kampanje: Et lettere bacon

Kampanjen, Et lettere bacon, skal skape oppmerksomhet rundt lanseringen av Prior Kalkunbacon.

Denne høsten lanserte Nortura et lettere alternativ i baconkategorien; Prior Kalkunbacon med 70 % mindre fett enn vanlig bacon. Lanseringen følges opp med en kampanje som skal bygge kjennskap og skape prøving av nyheten.

– Vi har lagt inn mye arbeid i å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon. Vi er veldig fornøyde med resultatet, så nå er det viktig å få forbruker til å teste produktet, sier produktsjef Karine Sveli.

Se mer om alle våre nylanseringer og kampanjer, med mer informasjon og filmer.

 


 

Nye endringer i årets KSL-sjekkliste

I årets KSL-sjekkliste er det gjort endringer i husdyrstandarden, og den sendes ut på papir for siste gang.

I husdyrstandarden legges det spesielt vekt på å forhindre smitte mellom husdyr, kontakt mellom husdyrbesetninger, og forebygging av bakterien LA-MRSA. De nye endringene gir retningslinjer for et godt kvalitetssystem som ivaretar produksjonsutvikling og en sikker arbeidsplass. KSL-sjekklista finner du på KSLs nettside.

– Sjekklista samler alle lover og regler som bonden må følge, og oppdateres i samarbeid med Arbeidstilsynet, Mattilsynet, faglagene og varemottakerne, sier KSL-sjef Tom Roterud i Matmerk.

I år er siste gang sjekklista sendes ut på papir, fra neste år må alle gjøre egenrevisjonen på nett. – Alle som får sjekklista på papir i år, får også tilsendt en guide som viser hvordan egenrevisjon gjøres på nett. I tillegg finnes det en mer detaljert guide på ksl.no, sier Roterud.

Helse, miljø og sikkerhet har vært en viktig del av sjekklista i tre år. Det har bidratt til økt fokus på bondens arbeidssituasjon og helse. Revisorene melder om at HMS-arbeidet på gårdene er forbedret, men det er fortsatt et område det må jobbes videre med.

Lykke til med KSL-arbeidet og egenrevisjonen!

 


 

Ny fagartikkel: Grovfôrbasert kjøtproduksjon på storfe

– Storfe er ein drøvtyggar og spesialist til å kunna omdanna gras, grovfôr og beite til mjølk og kjøt. Til ammeku med kalv og oppdrett av kviger trengs det ikkje så mykje konsentrert fôr, seier Øystein Havrevoll, rådgivar på storfe i Nortura.

– Ved framfôring av oksar til slakt går det med relativt mykje kraftfôr både til kjøttfe og NRF. Sidan 2013 har situasjonen endra seg ein god del, både i år og i fjor er det jamt over gode grovfôravlingar. Tilgang på fôringskalv er langt mindre enn etterspørsel, seier Havrevoll.

Produksjon av tunge kvalitetsslakt til ein lågast mulig kostnad, bør vera eit mål i storfekjøttproduksjonen. I den nye fagartikkelen skal me sjå korleis ulik bruk av grovfôr i rasjonen til oksar kan påvirka fôropptak, tilvekst og økonomi i produksjonen.

Artikkelen finn du i fagbiblioteket for storfe.

 


 

Marked

Fortsatt slaktes det godt med storfe, ca. 4 800 stk. denne uka. Markedet er dekket med norsk storfe.

Av gris slaktes det ca. 21 900 stk. og dekningsgraden er 100 prosent.

Lammeslaktingen er fortsatt høy. Denne uka er det innmeldt 62 000 lam og det er mer enn markedet etterspør. Som forventet øker slaktingen av sau nå etter prisoppgangen, og denne uka er det innmeldt nesten 9 000 stk. Det blir innfrysing til reguleringslager av både sau og lam.

 


 

Pris

Fra mandag 17. oktober økes avregningsprisen for gris med kr 0,40 per kg. Endringen skyldes økt engrospris i tråd med varslet prisopptrapping inn mot jul.

Fra samme dato økes avregningsprisen for ung sau og sau med kr 1,50 per kg. Det skyldes økt engrospris og er i tråd med det som tidligere er varslet. Samtidig øker satsen for grunntilskuddet for ung sau og sau med kr 1,00 per kg (ny sats 3,70 per kg), og effektivitetstillegget innføres med kr 1,00 per kg fra samme dag. I sum gir dette en økning i prisen til produsent på kr 3,50 per kg.