Nortura i Bondebladet uke 7/2016

Nye Gildeprodukter fra den norske bonden

Neste uke lanseres nye varianter av noen av våre mest solgte produkter; Gilde Grillpølse, Gilde Stjernebacon og Gilde Ovnsbakt leverpostei.

Gilde Grillpølse bacon og løk/chili og ost
Den klassiske grillpølsen fra Gilde er landets mest solgte pølse. I februar lanseres to nye smaker Gilde Grillpølse med bacon og løk, og Gilde Grillpølse med chili og ost. Det store pølsevalget settes i gang før påske, der folket skal få avgjøre hvilken av de to variantene i tillegg til Gilde Grillpølse som skal finnes i butikkene.
 
Gilde Stjernebacon i terninger
Gilde Stjernebacon er landets mest solgte bacon og kommer nå i ternet form. Baconet er kun laget av sideflesk og passer til både frokost, lunsj, middag og dessert. Den røkte og salte smaken er en ypperlig smakstilsetter, og med praktiske terninger er det bare fantasien som setter grenser for hva bacon kan brukes til.
 
Gilde Ovnsbakt leverpostei
Den ovale leverposteipakningen er manges favoritt, og nå blir også disse leverposteiene et alternativ for flere. Alle Gilde Ovnsbakte leverposteier relanseres nemlig uten melk og gluten, og i tillegg reduserer vi saltinnholdet.

Det kommer tre nye smaker; Gilde Grov Ovnsbakt leverpostei, Gilde Ovnsbakt baconpostei med Stjernebacon og Gilde Ovnsbakt leverpostei med stekt løk og merian. Sistnevnte blir en "limited edition"-smak.

De nye grillpølsevariantene vil du garantert legge merke til, både i butikkene og i mediebildet framover mot påske.
De nye grillpølsevariantene vil du garantert legge merke til, både i butikkene og i mediebildet framover mot påske.

 


 

Meld fra om dyrekadaver snarest

Ikke la dyrekadaver bli liggende ute. Meld inn kadaver via webportalen eller til transportøren så fort som mulig så unngår du både lukt, åtseldyr og fugler. Merk kadaverplassen godt om du ikke er hjemme, og husk at plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!

Det er Norsk Protein som har ansvar for kadaverhenting i Norge, og de fakturerer alle slakterier for ordningen. Innmelding av dyrekadaver gjør du via webportalen eller direkte til faste transportører, se medlem.nortura.no/kadaver for mer info.

Norsk Protein innførte en for innsamling av kadaver fra februar 2016, fra juni vil innmelding av kadaver foregår elektronisk over hele landet.

Kadaverordningen omfatter:

  • Storfe, kalv, småfe og svin.
  • Smågris, lam, fjørfe skal samles og fryses inn på gården og hentes sammen med store dyr.

Kadaverordningen omfatter ikke:

  • Kadaver av hest, fallvilt, mv. Ved levering betaler leverandøren en enhetspris. Kadaverhenting av hest koster kr. 2000,- + mva uavhengig av medlemskap i Nortura eller ikke.

Ved innmelding av kadaver, husk:

  • Dyr som det skal tas prøve av skal ha øremerker.
  • For alle andre dyr skal øremerker fjernes.
  • Hestesko, klave, tjor, tauverk, plast mv. skal også fjernes.
  • Plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!
  • Ta dyret ut av fjøset og legg dyret på en tørr, skyggefull, og godt merket plass.
  • Ha en fast plass for henting av kadaver, plassen må være lett tilgjengelig for kranbil.
  • Dekk dyret til med trelemmer eller trepaller, litt luft er bra. Ikke bruk plast!

Varslingsplikt
Du plikter å melde fra til Mattilsynet om alle selvdøde eller avlivede storfe over 24 måneder og sau/geit over 18 måneder. På mattilsynet.no er det en selvbetjeningsløsning for innmelding av døde produksjonsdyr.

 


 

Oppdater e-postadressen på Min side

Får du melding om manglende e-postadresse på Min side når du skal melde inn dyr, gå på Min profil og legg den inn med det samme!

Vi har behov for din e-postadresse ved rask informasjon, og har du ikke lagt den inn kan du gå glipp av nyttig informasjon. Ved å legge din e-postadresse kan du bestille på avregning på e-post.

Se også til at e-postadressen er riktig skrevet. Vi får også en del e-post i retur på grunn av feil i adressen. Det kan være bare en bokstav, eller et tegn.

Får du melding om manglende e-postadresse på Min side når du skal melde inn dyr, gå på Min profil og legg den inn med det samme!

 


 

Storfekjøttskolen med Modul 3 – Okseproduksjon

Prosjektet "Økt storfekjøttproduksjon i Sør-Trøndelag" inviterer til Storfekjøttskolen på Skjetlein Grønt kompetansesenter 4. og 5. mars. Kurset vil fordype seg i driftsstyring i oksefjøs, fôring av okser, driftsbygninger for okser, klassifisering av slakt m.m.

Kurset er gratis, og det retter seg mot deg som ønsker å starte med kjøttproduksjon, eller utvide din kunnskap innen emnet. Noe forkunnskap forventes. Du kan selvsagt delta selv om du ikke var med i tidligere moduler!

Vi har avtale med Quality Hotel Panorama Trondheim (Tiller) om overnatting.

Påmelding og/eller spørsmål rettes til Lars Nordbotn, e-post lars.nordbotn@nortura.no, tlf. 476 26 059. Påmeldingsfrist er 18. februar kl. 12.00.

 


 

Statsråden på Norturabesøk

Forrige uke besøkte landbruks- og matminister, Jon Georg Dale Nortura-fabrikken på Malvik, uka før var han på Gol.

– Besøket i Malvik skulle i utgangspunktet vare i halvannen time, men ministeren ønsket å utvide det for å kunne bruke ekstra tid nede i fabrikken. Ministeren var også veldig imponert over arbeidet som foregikk i fabrikken, fokuset på kvalitet og arbeidet rundt rekruttering av nye lærlinger, forteller fabrikksjef Sondre Halseth.

Regionsjef i Nortura Roy Albertsen fortalte om arbeidet som foregår ute blant produsentene og de utfordringene vi har for å øke storfeproduksjonen.

Statsråden viste sine kunnskaper rundt skjæring av storfe både i Malvik og på Gol.

Det er flott at vi får vist fram våre fabrikker og hvilke verdier vi skaper, og hvilken betydning vi har for lokalsamfunnet og bransjen!

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 3 700 storfe. Det er litt ned fra forrige uke og dekningsgraden går ned til 68 prosent. Tollen på storfe er satt ned.

Av gris slaktes det vel 18 300 stk. Også det er litt ned fra forrige uke, men lavere etterspørsel gjør at det likevel blir noe overdekning og innfrysing på reguleringslager denne uka.

Det slaktes fortsatt en del sau og lam, og lav etterspørsel gjør at det går en del inn på reguleringslager.

Eggsalget er på normalt nivå for perioden, og markedet er i bra balanse etter at produksjonen er redusert med førtidsslakting.

 


 

Pris

Fra mandag 15. februar økes avregningsprisen for sau og ung sau med kr 1, 00 per kg. Fra samme dato reduseres avregningsprisen for storfe med henholdsvis kr 0,11 per kg for ung okse, kastrat og kvige og kr 0,02 for ung ku, ku og okse. Endringene skyldes økt engrospris på sau og ung sau, samt reduserte hudverdier på storfe.