Nortura i Bondebladet uke 9/2016

Prior og Gilde kjemper jevnt i Oslo

I 2014 passerte Prior Grillpølse 600g tilsvarende produkt fra Gilde og tok over tronen som hovedstadens mest solgte grillpølse-produkt. I 2015 havnet Prior og Gilde tilnærmet likt, med en knepen seier til storebror Gilde. – Likevel et trendbilde verdt å merke seg, mener merkevaredirektør for Prior, Tore Torgersen.

Prior GrillpølsePrior-pølser generelt kan vise til 60 % vekst over de siste ti årene på landsbasis og har etablert seg som en god nummer to i totalmarkedet etter Gilde, foran andre aktører som Finsbråten, Leiv Vidar og Nordfjord.

– Vi syns det er moro at Prior-pølsene har kommet på et nivå hvor vi kan konkurrere med Gilde, ikke bare på smak og kvalitet, men også på volum. Det er kjent at forbrukerne i Oslo og det sentrale Østlandet spiser mer hvitt kjøtt-produkter enn gjennomsnittet, men det at Prior sin Grillpølse har etablert seg som et like stort produkt i Oslo som tilsvarende variant fra Gilde vil nok overraske en del, sier Torgersen og presiserer at Prior Grillpølse ikke har distribusjon i Rema 1000, noe som gjør tallene enda mer imponerende.

Stort potensial i resten av landet
For totalmarkedet i Norge ligger grillpølsa fra Prior på litt under en tredjedel av Gildes volum. Gilde er klart størst i Nord-Norge og Midt-Norge, mens på Vestlandet er forskjellen mindre.

– Også innenfor pålegg ser man samme tendens. I Oslo er både Kalkunfilet naturell og Kyllingfilet naturell inne blant de fire mest solgte Nortura- påleggene. Gilde kokt skinke har fortsatt en klar ledelse, men tendensen er klar; Prior-produktene står veldig sterkt hos de urbane forbrukerne, sier Torgersen.  

 


 

Kontinuitet og fornyelse i Norturastyret

Valgkomiteen innstiller Sveinung Svebestad som styreleder i Nortura for et nytt år. Per Heringstad foreslås som ny nestleder etter Kari Redse Håskjold som i likhet med Kjersti Hoff har frasagt seg gjenvalg. Som nye styremedlemmer innstilles Trine Hasvang Vaag fra Nord-Trøndelag og Johan Narum fra Oppland.  

– Det har vært viktig for valgkomiteen å balansere fornyelse opp mot kontinuitet. Så når Redse Håskjold varslet at hun ønsket å gå ut av styret etter 8 år er vi derfor svært tilfreds med at Svebestad er motivert og klar for ny periode som øverste leder i Nortura, sier leder av valgkomiteen Terje Amundsen.
   
Store og raske endringer i politiske og markedsmessige rammevilkår gjør styrearbeidet i Nortura stadig mer krevende, noe som har vært spesielt tydelig det siste året. Valgkomiteen har derfor brukt mye tid på å danne seg et best mulig bilde av utfordringene selskapet står overfor sett opp mot framtidig kompetansebehov i styret.

Per Heringstad som overtar nestledervervet etter Kari Redse Håskjold kom ny inn i styret i Nortura i fjor, og har tidligere hatt verv på høyt nivå i Tine og Bondelaget. Han har en god kombinasjon av strategiske evner og økonomisk kunnskap, som er viktige egenskaper i den rollen, sier Amundsen.

Trine Hasvang Vaag foreslås ny inn i styret. Hun driver økologisk mjølk- og kjøttproduksjon på Snåsa i Nord Trøndelag. Hasvang Vaag har tung næringspolitisk erfaring både som tidligere leder i Nord-Trøndelag Bondelag og 4 år i styret i Norges Bondelag.     

I tillegg foreslår valgkomiteen rugeggprodusent Johan Narum fra Kolbu i Oppland inn som nytt styremedlem. Narum kjenner selskapet svært godt etter mange års fartstid i Norturasystemet både som regionutvalgsleder og nå det siste året som første vara til styret.   

– Valgkomiteen er svært fornøyd med at både Hasvang Vaag og Narum har sagt ja til å stille som kandidater, og vi føler oss sikre på at begge to har kompetanse og personlige egenskaper som vil utfylle styret, sier Terje Amundsen.     

Resten av konsernstyret som er på valg i 2016 foreslås gjenvalgt. Merete Sund fra Sømna i Nordland er innstilt som 1. vara til styret. Valgene foregår på årsmøtet i Nortura på Lillestrøm 12. og 13. april.

 


 

Kampanje for Prior Egg

Prior Egg kampanjen «Egg har alt – unntatt vitamin C» går i fra uke 9-13 og er første del av en større kampanje som skal gå igjennom hele året. Kampanjen forteller om eggets unike egenskaper, og at egg inneholder alle de viktigste vitaminene og mineralene kropper trenger, unntatt vitamin C.

Kampanjen vil ha sterk tilstedeværelse på TV, digitalt, magasiner og utendørs på Metronettet.

Målet med kampanjen er å lære opp forbrukeren i hvor næringsrikt egget er, gjennom det enkle budskapet «Egg har alt – unntatt vitamin C».

 


 

Fortsetter overgangen til elektronisk avregningsbrev

Nortura sender årlig ut ca 250 000 avregningsbrev. Fra 10. mars vil alle i Midt-Norge som har registrert e-postadressen sin hos Nortura få avregningsbrevet sendt som e-post. Nord-Norge ble lagt over i februar, og resten av landet vil følge etter fortløpende.

Dette gjør vi for å redusere administrative kostnader, og denne overgangen er beregnet å gi en årlig innsparing på 3 millioner kroner.    

For de som likevel ønsker å motta avregningsbrevet fra Nortura som brevpost er det fortsatt mulig. Men vi må da ha beskjed om dette. Kontakt ditt medlemssenter eller bruk Min side.

Se mer på medlem.nortura.no/organisasjon/nyheter.

 


 

Endring på innmeldingsfrister i forbindelse med påske

Vær obs på endring i innmeldingsfristene for gris, storfe og småfe med levering i påskeuka og uka etter.

  • Innmeldingsfrist for uke 11 og 12, uka før påske pluss påskeuka er tirsdag 8. mars
  • Innmeldingsfrist for uke 13, uka etter påske er tirsdag 15. mars

Det er alltid et behov for leveranse av ferske lam til supermarkeder med manuelle kjøttavdelinger til påske, da må de meldes inn innen tirsdag 8. mars.

 


 

Ny fagartikkel om ammekufjøs

Elisabeth Kluften, rådgiver på storfe i Nortura har skrevet en fagartikkel om ammekufjøs med fokus på kalven. Artikkelen er om Mari Østbye og Ole Lauten på Østbye i Eidsvoll som har bygd nytt ammekufjøs på garden.

Når de skulle bygge var det naturlig å velge løsninger som ivaretok kalvinga og kalven på best mulig måte. Høsten 2015 kunne dyra flytte inn i det nye fjøset på Østby med plass til 76 ammekyr med full fremfôring og 25 innkjøpte oksekalver.

Besetningen består i hovedsak av rasen Limousin hvor kalvinga er i perioden november til januar.

For å lese fagartikkelen må du logge deg inn i fagbiblioteket for storfe på medlem.nortura.no, artikkelen ligger under kategorien Hus og innredning.

 


 

Marked

Det er lav slakting av storfe denne uka, bare 2 900 stk. Dekningsgraden er 53 prosent og markedet suppleres med import til nedsatt toll.

Av gris slaktes det knapt 20 000 stk. denne uka, som er litt opp sammenlignet med de foregående ukene. Samtidig går etterspørselen litt ned og totalt gir det en liten økning i dekningsgraden til 114 prosent. Det blir noe innfrysing til reguleringslager.

Det slaktes ca. 2 600 lam og knapt 1 000 sau og pga. lav etterspørsel blir det innfrysing til reguleringslager også denne uka.   

Eggsalget er relativt bra med feriedager og salgskampanjer, og påskesalget nærmer seg. Bare utsorterte egg benyttes til eggprodukter. Samtidig er fortsatt produksjonen noe redusert med førtidsslakting slik at reguleringslageret reduseres.

 


 

Pris

Fra mandag 29. februar økes avregningsprisen for storfe og kalv med kr 0,50 per kg. Endringen skyldes økt engrospris og er i tråd med varslet prisløype.

Grunntilskuddet for vær økes med kr 4,50 per kg, til kr 5,00.