Nortura i Bondebladet uke 20/2017

Årets grillnyheter

Grillsesongen har for alvor startet i store deler av landet, og butikkhyllene fylles opp med grillmat. I år vil du finne over 100 ulike grillprodukter fra Gilde og Prior i butikkene.

I år vil du finne over 100 ulike grillprodukter fra Gilde og Prior i butikkene

I år, som tidligere, har dagligvarekjedene utviklet sine egne unike grillkonsepter og vi er godt representert med Gilde og Prior-produkter i disse. Våre merkevarer setter kvalitetsstempel på både videreføringer og nyheter i Norgesgruppens "Sommerfest med familien", Coops "Grill perfekt" og Remas "Chili Claus", "Burgerlab" og Rema grill".  

I tillegg til de kjedespesifikke nyhetene har Nortura et solid rikssortiment som selges i butikker over hele landet. Blant disse finner man noen av landets mest populære grillprodukter, som Gilde og Prior grillpølse, Gilde hamburger, Gilde sommerkoteletter, Gilde grillskiver og Gilde marinert flintstek.

I år har både Gilde grillprodukter og Prior pølser fått nytt design, og vi lanserer flere nyheter:

Sunnere alternativer
Vi er opptatt av å tilby forbruker sunnere alternativer, også i grillsesongen. Derfor relanserer vi både Prior pølser og Gilde Go & Mager. Vi har utviklet to nyheter; Gilde Go & Mager røkt bratwurst og Gilde Go & Mager hamburger. Disse produktene er magrere, uten at det skal kompensere på god smak.

Mat på pinne
I grillsesongen 2016 så vi at mat på pinne og spyd solgte bra, og vi vet også at dette er en trend i utlandet. Derfor har vi utviklet Gilde grillspyd svin med jamaican ingefær og Gilde grillspyd lam med hvitløk og svart pepper. Disse grillspydene er smakfulle, enkle å lykkes med og morsomme å legge på grillen! Flere grillspyd blir å finne i kjedenes egne grillkonsepter.

Lam til grillen
Denne grillsesongen blir det mer lam i butikk en tidligere, og det er kanskje på tide. I tillegg til at norsk lam er kjøtt av ypperste kvalitet, egner det seg svært godt på grillen og passer med en rekke sommerlige krydder og tilbehør. Sesongens riksnyhet er at Gilde lammeskiver av både lammebog og lammelår blir tilgjengelig i store volum og hos de aller fleste butikker. Kjedens grillserier inneholder også nyheter som marinerte lammekoteletter og -skiver, lammepølser og lammeburgere.

Mer økologisk
Vi opplever en salgsvekst på økologisk og har derfor gjort endringer i vår produksjon som gjør at dagligvarekjedene kan øke sin andel av økologiske produkter over hele landet. Vår produktnyhet denne sesongen er Gilde økologisk gourmetburger – et økologisk alternativ vi tror at mange vil sette pris på.

Tykke smaksrike pølser
Utvalget i spesialpølser har de siste årene blitt enormt, men vi opplever at mange også ønsker en mellomting mellom disse pølsene og standard grillpølser; tykke og smaksrike grillpølser. Vi gjorde en undersøkelse for å finne ut hvilken smak det norske folk kunne tenke seg, og et alternativ pekte seg tydelig ut. Derfor lanserer vi nå Gilde Løkgrill!  

God grillsesong!

 


 

Prising storfe gjennom sommer og høst

Som kjent er det telledato 1. oktober i år. Det gir Nortura utfordringer både med hensyn til slaktekapasitet i en travel høstsesong, og med markedsbetjeningen. Selv for storfe, som har stor underdekning totalt for året, kan det oppstå betydelige overskudd på høsten når slaktingen er størst og etterspørselen minst. Dette forsterkes av telledato 1. oktober. Nortura vil derfor legge opp en prisløype som gir topp-pris i løpet av juni.

StorfePrisen vil da ligge ca. kr 1,50 over dagens nivå. Denne prisen vil holde seg ut august. Deretter blir det en prisnedtrapping i løpet av september slik at produsentpris vil bli ca. kr 5 pr kg lavere fra 1. oktober.

Det er summen av endringer i engrospris, omsetningsavgift og ekstra avtaletillegg som vil gi prisløypa ut mot produsent.

Detaljene i dette vil vi komme tilbake til i løpet av mai etter at planlagt gjennomsnittlig engrospris for 2. halvår er fastsatt.

 


 

Etterbetaling og første års avsetning på medlemskapitalkonto utbetales

Denne uka utbetales de 100 mill kr som Årsmøtet i Nortura vedtok som etterbetaling, deretter følger det utbetaling av første års avsetning på medlemskapitalkontoen pluss renter på ditt andelsinnskudd og medlemskapitalkontoen. Samlet utbetaling til Norturas eiere blir dermed på ca 190 millioner kroner.

For andre gang i Norturas historie vedtok Årsmøtet i år etterbetaling. Som kjent ble etterbetalingen på 100 mill kr og det enkelte medlems andel beregnes etter verdi på dine leveranser til Nortura i 2016. Utbetalingen kommer i løpet av denne uka.

Det er nå avsatt penger på individuell medlemskapitalkonto siden 2010. Intensjonen er at medlemskapitalen skal rulleres over 7 år, men det er Årsmøtet som avgjør om økonomien i selskapet tillater utbetaling det enkelte år. Som kjent gjorde Årsmøtet 2017 vedtak om utbetaling av avsetningen som ble gjort i 2010, og det er disse pengene medlemmene nå vil få overført i løpet av denne måneden, eller rundt månedsskiftet.

De samlede avsetningene har vært på 70-80 mill kr hvert år, og oversikt over din andel ser du på Min side. Samtidig som din avsetning for første år nå utbetales vil siste års avsetning legges til. Samlet innestående på din medlemskapitalkonto vil derfor være siste 7 års avsetninger.

Renter på andelsinnskudd og innestående på medlemskapitalkonti utbetales løpende. Renta for siste år er på 3,84% og det betyr en samlet utbetaling på 28,4 mill kr.  

I samme periode utbetales også kvantumstillegget for gris for første tertial i 2017.

For mer nøyaktig informasjon om når utbetalinger vil skje henviser vi til egen sak som vil oppdateres.

 


 

Grønt nummer medlemssenter

Ved telefonkontakt til medlemssenteret om det er innmelding eller andre henvendelser bruk alltid det grønne nummeret, det hjelper oss i å være mer rasjonell, og du får raskere svar.

Normal åpningstid: 07.00 – 16.00
Åpningstid uke 26 tom uke 31: 07.00 – 15.00
 
Målselv
800 80 140
Malvik
800 30 303
Forus
800 33 315
Sandeid
800 33 455
Førde
800 30 360
Tønsberg
800 33 227
Rudshøgda
800 81 082


Vi i Nortura er til for deg og vil gjøre vårt beste for å stå til tjeneste!

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 3 200 storfe og dekningsgraden er 90 prosent. Den høye dekningen må tilskrives at det er 4-dagers uke.  

Av gris slaktes det ca. 17 200 stk. og alt omsettes ferskt.

Det slaktes naturlig nok veldig lite småfe nå. De få lammene går som ferske sommerlam, mens det fortsatt legges litt sau inn på reguleringslager. Uttaket av lam fra reguleringslageret fortsetter, selv om tempoet er lavere nå enn i de mest hektiske ukene inn mot påske. Samtidig er det er lite interesse å ta ut for sau og det er bekymringsfullt.

 


 

Pris

Ingen prisendringer denne uka.

 

 

Husk å gå inn og lik vår facebookside!