Nortura i Bondebladet uke 24/2017

Hjelper foreldre med kioskvakten

Nortura har i samarbeid med Accenture utviklet appen minkiosk.no som vil løse alle foreldres hodepine når det kommer til «pliktig frivillig jobb» for barna i idrettslaget eller foreningen.

minkiosk.noAlt kan ordnes i minkiosk.no. Løsningen skal kvalitets-sjekkes og testes ved flere arrangementer nå på forsommeren, og vil bli klar for nedlastning over ferien.

– Fokus har vært å lage en løsning som gjør det enkelt å bestille, betale og få varene levert til arrangementer for lag og foreninger, sier direktør Kristine Pollen Briså, som leder Nye Salgskanaler i Nortura.

– Vi ønsker å legge til rette for at man enkelt kan bestille litt sunnere matvarer, gi informasjon om hva de er laget av og hvordan dette er bra for kroppen i forbindelse med trening. I tillegg får man god hjelp til andre oppgaver i forbindelse med gjennomføringen av kiosk salg, fortsetter hun.

Barn og unge som vokser må stadig ha nytt drivstoff til kroppen. – Når de i tillegg er aktive på banen, er det nødvendig med hyppig påfyll av energi og næringsstoffer fra mat og drikke, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, som er kommunikasjonssjef i Nortura.

Inne i appen kan barn og unge, og foreldrene selv, lese mye nyttig om mat og helse. Det kan printes ut plakater til å dekorere kiosken med, prislister, vaktlister og mer.

All betaling er basert på Vipps, og transport fra lager skjer i samarbeid med teknologiselskapet Nimber, en sosial leveringstjeneste som formidler ledig transport-kapasitet som allerede er på veien.

– Det har vært viktig for oss å finne innovative samarbeidspartnere som har smartere, enklere og mer bærekraftige løsninger sier Briså.

Nortura jobber hver dag med helse, matglede og bærekraft. Den nye appen leverer på alt dette: Sunne matvaner, stor grad av matglede for barn og voksne, og mest mulig bærekraftig transport.

Uten mat og drikke – duger helten ikke! Foto: Nortura
Uten mat og drikke – duger helten ikke! Foto: Nortura

 


 

Medlemskapitalkonto på Min side

I uke 22 utbetalte Nortura 64 mill kr som er første års avsetning på medlemskapitalkontoen. På Min side, under Min medlemskapital ser du din saldo, saldoen er foreløpig inkludert beløpet avsatt i 2010 som er utbetalt. Dette vil bli rettet til å vise faktisk saldo så snart det er mulig.

Min side, under Oversikt finner du "Årsoppgave medlemskapital og andelsinnskudd 2017". Denne mangler foreløpig en linje som viser utbetalt beløp i år som ble avsatt i 2010. Saldo innestående på medlemskapitalkonto i valgte år er imidlertid riktig. Det jobbes med å få på plass en ny linje i rapporten.

Det er nå avsatt penger på individuell medlemskapitalkonto siden 2010. Intensjonen er at medlemskapitalen skal rulleres over 7 år, men det er Årsmøtet som avgjør om økonomien i selskapet tillater utbetaling det enkelte år.

 


 

Kalvekampanje – få 600 kr ekstra pr kalv!

Det er stor satsing i storfekjøttproduksjonen, og Nortura har dermed stor etterspørsel etter fôringskalv. Med god erfaring fra i fjor høst ble derfor kalvebonus innført for å dekke etterspørselen.

Kalvebonusen er på kr. 600,- pr omsatt kalv og gjelder fra 5. juni, og varer frem til 24. september.

Kontakt ditt livdyrkontor på grønt nummer for å melde inn.

 


 

Feriestengte Nortura-fabrikker i sommer

Noen av våre slakterianlegg og medlemsbutikker har stengt i enkelte sommeruker for å avvikle ferie, her er en oversikt på de fabrikkene som har helt stopp i slakting.

Slaktedyr som er innmeldt på disse ukene vil da bli flyttet til uker før eller etter, eller slaktes ved andre anlegg.

Region nord:

 • Nortura Målselv slakter ikke i uke 30
 • Nortura Karasjok slakter ikke i ukene 28, 29 og 30

Region vest:

 • Nortura Førde slakter ikke i uke 29
 • Nortura Sandeid slakter ikke i ukene 28, 29 og 30

Region øst:

 • Nortura Gol slakter ikke i ukene 28, 29 og 30
 • Nortura Otta slakter ikke i ukene 30 og 31, har også redusert slakting uka før og etter
 • Nortura Hærland er kalkunlinja stengt i ukene 28 og 29

Kontakt medlemssenteret dersom du har spørsmål om levering.

Medlemsbutikker
Det er også endret åpningstid i flere av våre medlemsbutikker, og enkelte butikker har stengt i ferien.

 


 

Ny fagartikkel: Vann – vårt viktigste fôrmiddel

Nå er det sommer og med den kommer varmen. Husk at grisen ikke svetter og sliter derfor med å termoregulere i varmen.

 • Hvor mye drikker grisen?
 • Vannipler blir ofte tette – hvor lenge siden er det du sjekket alle niplene i bingen?
 • Hvor mange nipler trenger du i bingen?
 • Sliter du med å få nok vanntrykk i purkeniplene?

Dette er noe av det du finner svar på i den nye fagartikkelen fra vår spesialrådgiver på gris, Eli Maria Stenklev. Artikkelen finner du i fagbiblioteket for gris under Drift.

 


 

Marked

Det slaktes bra med storfe denne uka, 4 000 stk. Andre uka i mai var slaktingen litt høyere, men ellers må vi tilbake til begynnelsen av februar for å finne tilsvarende slaktemengde. Det er likevel ikke nok til å dekke etterspørselen og dekningsgraden er 76 prosent. Markedet suppleres med import til nedsatt toll.

Av gris slaktes det ca. 18 900 denne uka. Det gir akkurat markedsdekning og all grisen skjæres fersk.

Etter godt eggsalg i mai og starten av juni er egglageret lavt. Erfaringer fra tidligere år viser at eggsalget normalt er dårlig om sommeren. Bransjen og Opplysningskontoret skal derfor ha aktiviter og kampanjer. I år er samtidig produksjonen ekstra stor, og eggmarkedet i sommer gir fortsatt behov for at aktuelle eggprodusenter kontakter sitt eggpakkeri for å delta i førtidsslakting.       

 


 

Pris

Mandag 12. juni trappes det ekstra avtaletillegget for storfe opp med kr 0,80. Ny sats er kr 1,60 per kg. Mandag 26. juni trappes avtaletillegget ytterligere opp med kr 0,80 per kg. Dette prisnivået vil så bli holdt gjennom hele juli og august, før prisnedtrappingen mot nye telledato 1. oktober starter 4. september.

Les mer om .