Nortura i Bondebladet uke 45/2017

Gilde jul i ny drakt

Julen nærmer seg og årets førjulskampanje er allerede i gang. I år relanseres Gildes juleunivers i nytt design.

Gilde jul i ny drakt

– Det var på tide å fornye seg, løfte kvaliteten på designet og skape en mer helhetlig Gilde jul, sier Konsept- og sesongsjef, Kirsti Wiker Rönnmark.

Hun beskriver det nye juledesignet som fristende, stemningsfylt og selgende. Det er også stikkord for julekampanjen, som i år som tidligere er delt inn i førjul og høytid.

– Nå i førjulsperioden skal vi vekke lysten på julemat med en salgsutløsende konkurranse i butikk, og nærmere jul skal vi fokusere enda mer på fristelse og stemning rundt den beste julematen - som selvfølgelig kommer fra den norske bonden, forteller Rönnmark.

Konkurransen som sparkes i gang denne uken går ut på at forbruker kan få hele handlevognen spandert ved å velge et juleprodukt fra Gilde. Utvelgelsen vil skje tilfeldig og overraskende i butikk.

– Ellers skal vi friste med nye annonser og utendørsboards, og med gjensyn av fjorårets julefilm på TV og kino. Det blir Gilde julestemning i alle kanaler!

Nye produkter
Årets produktnyheter denne julen er Gilde skinnfri vossakorv, Gilde Grov julepølse, skivet Gilde Røkt roastbiff med pepper, skivet Gilde røkt juleskinke og Gilde spekepølser i gaveeske.

– Nyhetene, tradisjonsmaten, julestemningen og våre verdier skal med nytt design bindes sammen og signeres med God jul fra den norske bonden, avslutter Rönnmark.

 


 

Prisnedtrapping og slaktestrategi før jul

Fra mandag 4. desember starter den planlagte prisnedtrappingen for slaktegris. Dette gjøres for å få mer ferskt svinekjøtt før jul. Vi håper dermed at markedet kan dekkes med fersk norsk ribbe, og vi slipper å åpne for import. For å maksimere inntekta di er det viktig at du som svineprodusent tilpasser slaktingen til prisløypa.

Årets prisnedgang følger samme mønster som i fjor. Du som svineprodusent vil oppnå økonomisk gevinst ved å endre slaktestrategi i samsvar med prisjusteringen og markedets behov for ferskt svinekjøtt før jul.
 
Plan for prisnedtrapping før jul

  • Uke 49, fra 4. desember settes prisen på gris fra 85 til 90 kg ned med kr 0,30 per kg, gris fra 90 til 95 kg settes ned med 0,80 øre per kg og gris over 95 kg settes ned med 0,70 øre per kg.
  • Uke 50, fra 11. desember settes prisen på gris under 81 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 81 til 85 kg settes ned med kr 0,80 per kg, gris fra 85 til 90 kg settes ned med kr 0,90 per kg, gris fra 90 til 100 kg settes ned med kr 1,10 per kg og gris over 100 kg settes ned med kr 0,60 per kg.
  • Uke 51, fra 18. desember settes prisen på gris under 79 kg ned med kr 0,40 per kg, gris fra 79 til 81 kg settes ned med kr 0,80 per kg, gris fra 81 til 85 settes ned med kr 0,90 per kg, gris fra 85 til 95 kg settes ned med kr 1,00 per kg, gris fra 95 til 100 kg settes ned med kr 0,70 per kg og gris over 100 kg settes ned med kr 0,50 per kg.

Utslaktingsstrategi
Følgende anbefalinger antyder maksimal slaktevekt for å unngå store trekk pr kg på slaktet.

  • Uke 48: Slakt all gris over 80 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 118 kg levendevekt
  • Uke 49: Slakt all gris over 75 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 110 kg levendevekt
  • Uke 50: Slakt all gris over 72 kg slaktevekt, tilsvarer ca. 106 kg levendevekt

Forutsetninger for beregna slaktestrategi:

  • Slakteprosent på 68 %
  • Tilvekst i slaktevekt på 5 kg pr uke, som tilsvarer 1,1 kg levendevekt pr dag
  • 7 dager mellom hver levering

Flere faktorer vil påvirke hvilken utslaktingsstrategi du bør velge i din besetning, blant annet puljetillegget. Ta kontakt med din lokale Norturarådgiver dersom du har spørsmål om rett utslaktingsstrategi for din besetning.

 


 

Prisløyper 1. halvår 2018

Konsernstyret i Nortura vedtok den 23. oktober Planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, lam og egg for 1. halvår 2018.

Det er satt opp følgende prisløyper for å ta ut de vedtatte prisene:

Prisløype storfe:

Mandag 1. januar (uke 1): Engrospris opp 0,70 kr/kg
Mandag 26. februar (uke 9):  Engrospris ned 0,70 kr/kg
Mandag 2. april (uke 14): Engrospris opp 1,50 kr/kg
Mandag 16. april (uke 16): Engrospris opp 0,80 kr/kg


Samlet gir dette, som tidligere varslet, en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2018 som vil være kr 0,50 per kg høyere enn for 2. halvår 2017.

Prisløype lam:

Mandag 1. januar (uke 1): Engrospris opp 2,00 kr/kg
Mandag 15. januar (uke 3): Engrospris opp 1,50 kr/kg

 
Samlet gir dette, som tidligere varslet, en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2018 som vil være på samme nivå som for 1. og 2. halvår 2017.

Prisløype sau:

Mandag 1. januar (uke 1):  Engrospris ned 1,00 kr/kg


Samlet gir dette en gjennomsnittlig engrospris på sau og ung sau på samme nivå som for 2. halvår 2017.

Prisløype egg:

Fra mandag 1. januar økes engrosprisen for egg fra frittgående produksjon med kr 0,20 per kg og engrosprisen for egg fra miljøinnredning med kr 0,10 per kg.

Samlet gir dette, som tidligere varslet, en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2018 som vil være kr 0,15 per kg høyere enn for 2. halvår 2017. 

Prisprognose for gris:

Det er ikke planlagt engrosprisendringer for gris i 1. halvår 2018.

Det gir et prisuttak på ca. 60 øre under målpris for avtaleåret.

 


 

Alle kyllinger fra Nortura og Prior får bedre velferd

Kyllingbonden og Nortura bidrar til bedre velferd for alle sine Prior-kyllinger.

Nortura innførte trivselstiltak for rundt en firedel av sine kyllinger allerede for to år siden. Dette gjaldt da kylling som blant annet blir solgt hos Meny gjennom produktserien Kyllinggården fra Prior.  

Elementer som flisballer, torvstrø og små aktivitetshus innføres nå for at kyllingene skal få mer variasjon og økt trivsel. Innen utgangen av april 2018 er dette innført for alle kyllinger produsert av Nortura.

– Vi ser at økt aktivitet og variasjon er bra både for trivsel og beinhelse. Det er naturlig for kylling å hakke og rote i strø, sier fjørfeveterinær i Nortura, Atle Løvland.

Nortura jobber systematisk med å forske på effekten av de ulike tiltakene, noe som gir viktig kunnskap både for norsk og internasjonal fjørfebransje.

 


 

Marked

Denne uka slaktes det ca. 4 300 storfe og med dekningsgrad på 100 prosent blir alt omsatt ferskt.

Av gris slaktes det ca. 21 700 stk. Det er mer enn markedet etterspør, men aktører som deltar på ribbetiltaket tar hånd om overskuddet slik at en unngår innfrysing.

Det slaktes fortsatt en god del lam, ca. 28 500 stk. denne uka. Det er mer enn markedet etterspør og 5000-6000 lam må fryses inn. Som forventet etter prisoppgangen slaktes det nå mye sau, ca. 12 000 stk. denne uka, og med lav etterspørsel går mesteparten til innfrysing.

Egglageret er fortsatt så høgt at det er store utfordringer med holdbarheten. Eggsalget er ikke tilstrekkelig stort til at lageret reduseres. Førtidsslakting gjennomføres i oktober og deler av november, men det er begrenset hvor mye høner som kan tas ut for å være forsyningsdyktig med egg til julesalget. Tilstrekkelig dekning av egg fra frittgående høner blir en økende utfordring.

 


 

Pris

Det er ingen prisendringer denne uka.