Nortura i Bondebladet uke 12/2023

 

Trine Vaag innstilles for en ny periode som styreleder i Nortura

Vaag er en erfaren leder og om hun velges på Årsmøtet i Nortura den 19. april tar hun fatt på sitt 7. år som styreleder i Nortura.

Trine Hasvang Vaag er fra valgkomiteen innstilt på en ny periode som styreleder i Nortura.
Trine Hasvang Vaag er fra valgkomiteen innstilt på en ny periode som styreleder i Nortura.

Selskapet er i en krevende økonomisk situasjon etter et år med store og raske kostnadsøkninger, i tillegg til et betydelig fall i sluttmarkedet etter pandemien. I den situasjonen har kontinuitet vært et sentralt stikkord for Valgkomiteens arbeid. 

– Vi er derfor veldig glade for at Trine Hasvang Vaag har sagt ja til å fortsette å lede styret. Hun er en erfaren og tydelig leder, og vi opplever at hun har stor støtte blant eierne og i organisasjonen, sier leder i valgkomiteen, Borgny Grande.

Tronn Flittie gav i vinter beskjed om at han ikke ønsket å stille for en ny periode i styret. Valgkomiteen innstiller Ivar Strand som nytt styremedlem. Merethe Sund, Tone Steinsland og Bente Borgen innstilles alle for en ny toårsperiode i Norturastyret. Jan Erik Fløtre er på valg som nestleder og innstilles på nytt i den posisjonen.

Ivar Strand innstilles som nytt styremedlem etter Tronn Flittie.
Ivar Strand innstilles som nytt styremedlem etter Tronn Flittie.

Ivar Strand er fra Snåsa i Trøndelag. Han er født i 1982, gift og har 3 barn. Familien tok over Ivars hjemgård i 2018 hvor de driver med melk-, kjøtt- og kornproduksjon. Ivar er utdannet siviløkonom fra BI Sandvika. Han har bred arbeidserfaring blant annet som analytiker og med forretningsutvikling innen sjømatsektoren. I dag har han, i tillegg til å drive gården, styreverv og eierskap i 5 ulike bedrifter gjennom sitt investeringsselskap. Bærekraft og sirkulærøkonomi er viktige stikkord for disse bedriftene.

– Valgkomiteen mener Ivar innehar har en kompetanse som blir stadig viktigere for Nortura framover, og vi mener at han med sin bakgrunn er en person som vil supplere den kompetansen som allerede er i styret, sier Borgny Grande.

Det er Årsmøtet, som arrangeres på Lillestrøm den Nortura den 18. og 19. april, som skal velge nytt styre.

Hele innstillingen finner du på medlem.nortura.no.

 


 

Prognose per mars – God balanse på kjøtt og egg i 2023

Det ventes fortsatt jevnt uttak av storfekjøtt fra reguleringslager. Tiltaket med midlertidig opphold hos noen produsenter bringer eggmarkedet om lag i balanse i 2023. Det er ikke rom for nyetableringer i eggnæringen.

Prognose 2023 – per mars 2023

Produksjon

Tilførsler tonn

Indeks

Import-kvoter

Engrossalg tonn

Indeks

Markeds-balanse

 Reg.lager 1.1.23 *

Storfe/kalv

87 800

96

9 000

98 500

  95

-  1 700

4 877

Lam

18 300

100

 806

18 700

98

 400

0

Sau

4 900

101

 

4 900

99

0

0

Gris

130 000

98

1 650

133 300

97

- 1 600

231

Egg  

65 900

101

   500

66 200

 101

 200

 

*) Reguleringslager ved starten på året inngår ikke i markedsbalansen for 2023. Per mars har lageret for storfeslakt blitt redusert med ca. 1000 tonn.

For detaljer om hver produksjon så henvises det til artikkel på medlem.nortura.no eller på Nortura Totalmarked sin nettside.

 


 

Nortura profilprodukter

Som Norturaeier kan kjøpe blant annet rimelige kjeledresser, jakker, sko, andre profilklær- og produkter direkte fra nettbutikken til Ahlsell. Vi har nye profilprodukter, også damemodeller i kolleksjonen. Merk deg at du må ha riktig kundenummer når du bestiller om du er medlem i både Nortura og Tine!

Ahlsell opplever at noen forsøker å bestille med Tine logo når et medlem er innlogget som Nortura, eller omvendt. Er du medlem i både Nortura og Tine, må du før du begynner å handle velge riktig brukerprofil/avtale oppe i høyre hjørne i nettbutikken (etter at du har logget inn). Etter innlogging er det illustrert med at Nortura eller Tine står bak foretaksnavnet.

Det er ikke mulig å bestille Tine-logo når brukeren er pålogget Norturas avtale og omvendt.

Gå til www.ahlsell.no og logg deg inn. Huk av for «Bare mitt sortiment» i toppen av siden. Avtaleproduktene finner du i 4 kategorier under «Produkter», Norturas avtaleprodukter er merket *.

Majavatn fleecejakke
I serien BS Majavatn er det kommet inn både skalljakke, fleecejakke, allværs vinterjakke, og håndtverksbukse både i dame- og herremodell.

 


 

Tid for kje

I uke 12 (20.-26. mars) og uke 18 (1.-7. mai) har Nortura salgskampanje på Stjernekje i samarbeid med Jacobs og Coop MEGA i Øst, Sør-Vest og Midt Norge. Stjernekje er utvalgte ferske kje med krav til kjøttfylde og fett.

Disk med kje

Dette er mørt kjøtt av unge dyr som gir en mild, fin smaksopplevelse. Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og ikke minst til langtidssteking av bog og lår på lav varme.

Som tilbehør har du mye å velge mellom, men f.eks. rotgrønnsaker, urter, sennepssaus etc. Kje egner seg også godt til marinering eller med diverse krydder, og egner seg da også meget godt på grillen. Gå inn på www.matprat.no og søk på «kje» og bli inspirert!

 


 

Min side – gjennomgang av ny nettløsning livdyr

Siden høsten 2022 er nye løsninger kommet på plass i Min side for kjøp og salg av fôringsdyr, avlsdyr melk/kjøtt, smågris og avlsdyr gris. Løsningen for avlsdyr gris er ennå noe ustabil. Bli med livdyrsjef Odd Finnesand på en gjennomgang av løsningene i et lavterskel Teams-møte.

På møtene som går fra 21. mars til 4. april vil vi gjennomgå løsninger rundt innmelding, bestilling av dyr. Registrere direktesalg/nabosalg av fôringsdyr/smågris og avlsdyr melk/kjøtt.

Vi livdyrformidlere ser nå at bruken av løsningen øker, og vi er svært glade for det. Alternativet at vi formidlere og Medlemssenter gjør jobben manuelt i SAP-systemet, da snakker vi om mange minutt merarbeid pr dyr/individ.

Har du ikke prøvd Min side – eller har du spørsmål rundt løsningen, bli med på et av møtene! Lenke til møtene i kalenderen på medlem.nortura.no.

Livdyrsjef Odd Finnesand ønsker deg velkommen til å være med, og vi legger lista lågt!

 


 

Marked

Det slaktes i underkant av 3 300 storfe i uke 12 og dekningsgraden er 80 prosent.

Denne uken slaktes det i underkant av 18 500 gris som gir en dekningsgrad på 100 prosent.

Det er lokal dekning på sau og lam i uke 12.

Det er stor etterspørsel etter egg, alle egg utnyttes og reguleringslageret er lavt.

 


 

Pris

Ingen endring i avregningspriser fra mandag 20. mars.