Søk:

Meny

Verktøylinje

En fantastisk dag på Helle i Setesdalen

(29.08.16) Lørdag 27. august var det duket for åpning av 3 sauehus på Helle i Valle kommune i Setesdalen. Hus som tilhører Egil Åmlid, Tor Espen Helle og Stein Føreland Straume med familier.

Av: Ingvill Jørgensen, organisasjonsleder Nortura SA

Ca. 1000 sauer får plass i de tre husene, og de ligger bare et steinkast fra hverandre, noe som må være veldig positivt for småfemiljøet i bygda.

Setesdalen, som absolutt må være en rett plass for sauehold, der dyrene kan gå ut nesten rett fra fjøset og beite seg innover heiene i området, viste seg fra sin beste side med solskinn og varme denne dagen. Vel 700 besøkende hadde funnet vegen til Helle denne dagen.

Det var marknad med stander og telt for matservering
Nortura hadde stand, der vi hadde mye besøk, alle tippet vekta på et fenalår, kanskje av et lam fra Helle? Vinner av dette ble til slutt Reidar Tveit, som i alle fall er fra Helle.

På en dag som dette var det helt naturlig at en fikk besøk av Mat- og landbruksminister John Georg Dale. Det er ikke hver dag det er opning av 3 flotte sauehus i en liten grend ute i distrikts-Norge.

Valle Sau og Geit, med Jorunn Synnøve Uppstad i spissen, hadde laget til et virkelig flott program med gjeterhund-oppvisning og speed-klypping av sau i tillegg til mye mer.

Frå venstre: Egil Åmlid, Tor Espen Helle, Jon Georg Dale, Stein Føreland Straume

Fruene på de tre gårdene som hadde åpningen, var ikke snauere enn at de fremførte selvlaget sang til ministeren, med ønske om at en trenger landbruk i hele Setesdalen. De fikk rungende applaus, som fortjent!

Og om mennene gikk i Setesdalsbunad og så veldig flotte ut, var fruene kledde i Nortura-bunad, i det som må være en "party-variant" (finnes ikke på B&S), med rosa blonder, knapper og annet "stæsj", i tillegg til snerte rosa caps i skinn. 

Og alle de 3 karene i bunad sørget for å danse og sparke ned capsen som den respektive kona holdt opp på et riveskaft. Til stor applaus!

Fruene på de tre gårdene som hadde åpningen. Frå venstre: Tove Hilde Åmlid, Siv Madsen, Hilde Marie Straume

Så var det befaring i alle tre fjøsene, etter at også ministeren hadde prøvd seg på speed-klypping av et lam. Noe han klarte meget bra, selv som tiden nok viste at det var minst 10 år siden sist.

Hjå Siv Madsen og Tor Espen Helle Hjå Tove Hilde og Egil Åmlid Stein Føreland Straume og Hilde Marie Straume
Hjå Tove Hilde og Egil Åmlid Stein Føreland Straume og Hilde Marie Straume


Nortura vil gratulere sine tre eiere med de nye fjøsene, og i tillegg ønske lykke til med fremtidig drift!

 

Alle foto: Jane Brit Sande, Bondevennen