Søk:

Meny

Verktøylinje

Prisene Biff Maxx og Biff Natur er delt ut av Nortura

(20.03.18) Prisene ble delt ut av Nortura på TYR sitt årsmøte 19. - 20. mars.

Anita Johnson og Ingar Andersen sammen med prisutdeler fra Nortura, fagsjef Asgeir Svendsen.
Anita Johnson og Ingar Andersen sammen med prisutdeler fra Nortura, fagsjef Asgeir Svendsen. Steinar Schanke var ikke tilstede under utdelinga.

Biff Natur
Prisen Biff Natur deles ut til den eliteoksen av kjøttfe som etter visse kriterier er best tilpasset til inseminering i et ekstensivt driftsopplegg for krysninger. Her vektlegges grovfôropptak fra oksens testresultater på Staur, kjøttfylde/slakteklasse på avkommene, lite fettansetning på avkommene og slaktetilvekst på avkommene.

Årets vinner hadde et usedvanlig høyt grovfôropptak mens dens stod på test i 2010. Den er bedre enn sine konkurrenter på alle nevnte punkter i vektlegginga unntatt på slaktetilvekst. Den har 109 poeng mer enn neste okse for prisen Biff Natur. Det sier mye om oksens kvaliteter. I tillegg til dette har oksen gode tall for fødselsforløp. En nærmest komplett okse for bruk i grovforbasert produksjon.

Vinneren er en Angusokse – og prisen årets Biff Natur-okse deles ut for tredje året på rad til eliteoksen 74033 First Boyd av Li. Oppdretter er Steinar Schanke, Marifjøra i Sogn og Fjordane.

Biff Maxx
Prisen Biff Maxx deles til den eliteoksen av kjøttfe som etter visse kriterier er best tilpasset til inseminering i et intensivt driftsopplegg for krysninger. Her vektlegges fôrutnyttelse fra oksens testresultater på Staur, slaktetilvekst på avkommene og kjøttfylde/slakteklasse på avkommene.

Årets vinner har sin styrke på tilvekst og slaktetilvekst på avkommene. Oksen har også gode tall for kjøttfylde, og er best for sin rase i Biff Maxx-rangeringa for sin rase. Oksen var også en god fôrutnytter når den stod i test på Staur. Oksen er inne i sitt andre år som eliteokse for sin rase. Den er en okse som først og fremst har sin styrke på produksjon med 118 i produksjonsindeks. Den er middels på kalving og moregenskaper. Oksen har sine gener basert på norske linjer i og med at både far og morfar er norske seminokser. Prisvinneren er nok mer komplett som okse enn sine forfedre.

Vinneren er en charolaisokse – og prisen årets Biff Maxx-okse går til eliteoksen 70118 Henrik av Huser. Oppdretter er en velkjent mann i Nortura systemet, Ingar Andersen og Anita Johnson, Auli i Akershus.

Vi gratulerer vinnerne!