Søk:

Meny

Verktøylinje

Antibiotikaresistente ESBL-bakterier kan forekomme i kylling

(19.11.13) Dette ble påvist i nasjonale undersøkelser gjennom 2011 og 2012, og senest de siste dagene har det vært flere oppslag om dette i mediene.

Escherichia coli bakterieAv: Atle Løvland, spesialveterinær

Det er et langt større problem i resten av Europa og  verden enn i Norge, hvor vi ikke bruker antibiotika på kylling, utenom i sjeldne tilfeller ved påvist sykdom.

Det er viktig å være klar over at både disse og andre bakterier dør ved skikkelig varmebehandling og god kjøkkenhygiene.

Du blir altså ikke syk av det. Likevel ønsker vi selvsagt ikke å ha disse bakteriene hos kyllingene våre når vi er så nøye med å unngå bruk av antibiotika i Norge.

Resistente bakterier kan være et problem dersom man en dag skulle trenge medisin mot det.

Årsaken til at det nå er oppdaget i Norge er trolig at vi har fått det inn gjennom de eggene vi importerer som skal klekkes og bli foreldrene til de kyllingene som blir slaktekylling. Bakteriene sprer seg lett og har en kylling fått det, vil det være lett å overføre til mange.

Bransjen jobber intenst med å begrense spredning av dette, gjennom strenge rutiner mot smittespredning, forskning og strenge krav til og kontroll av det vi tar i mot fra utlandet.   

Vi kommer til å ha stort fokus på det i årene framover.

 

For mer info kan du også se på www.animalia.no