Ny Nortura-sauebonde samling i Bergen
(07.03.22) – 19 ferske og komande sauebønder var samla på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen fredag 4. og laurdag 5. mars, fortel fagsjef småfe Finn Avdem.
(07.03.22) – 19 ferske og komande sauebønder var samla på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen fredag 4. og laurdag 5. mars, fortel fagsjef småfe Finn Avdem.
(Oppdatert 01.03.22) Dersom du ynskjer lage eit tidleg grønfôrbeite til overskotslam, kan ei blanding av haustrug og italiensk raigras vera aktuell. Bruk 9-10 kg haustrug og 2-3 kg raigrasfrø pr dekar for å få passeleg mengde planter pr kvadratmeter.
(Oppdatert 01.03.22) Søyene som man planlegger å sette over til, bør stå på en godt synlig plass i fjøset. Erfaringsmessig kan noen søyer være raske til å lamme og hemmeligheten er å legge over fosterlammet før hun får sitt eget. Da er det mye lettere for at hun aksepterer fosterlammet. Det er erfaringene fire ivrige Buskerud-sauebønder har gjort. Her kommer deres beste tips for å lykkes med adopsjon og utplukk av kopplam.
(Oppdatert 01.03.22) Perioden under og i de første dagene rett etter lamming er den mest kritiske fasen i et lams liv. Det er derfor også den perioden hvor forebyggende tiltak, tilsyn og hjelp lønner seg mest.
(17.01.22) Endeleg vart det mogleg å få laga ferdig slaktestatistikken for Lammesesongen 2021. Den syner at vi slakta litt under 620 000 lam i sesongen 2021, ca 15 500 færre enn i 2020.
(30.09.21) Per Johan Lyse er tilsett som ny småfe-rådgjevar ved Nortura Sandeid. Per Johan er sauebonde på garden Lyse i Nedstrand i Nord-Rogaland. Der driv familien eit sauebruk med 240 vinterfôra sau. Han overtok garden i 2001. Halvparten av sauene går på heimebeite om sommaren og resten er på fjellbeite på Hovden.
(02.07.21) Som alle har fått med seg så er det mye oppmerksomhet omkring dyrevelferd om dagen. Tillit til at vi har god dyrevelferd i alle ledd av verdikjeden har vært- og vil framover være en forutsetning for norsk husdyrproduksjon og norske forbrukeres vilje til å kjøpe norsk kjøtt, egg og melk.
SUNNFJORD: Med avdrått på drøyt to slakta lam per søye og ei gjennomsnittlig slaktevekt på 22,6 kilo i 2020, leverer familien Hundvebakke resultater som er godt over gjennomsnittet. Én av faktorene er råmelk av ku til alle nyfødte lam.
(23.06.21) Det har siden januar vært et pågående utbrudd med psoroptes ovis (saueskabb) på geit med hovedtyngde i Midt-Norge. Utbruddet har vokst seg svært omfattende og viser at midden er utbredt i geitemiljøet i Midt og spesielt i Trøndelag. Det er pr i dag 100 båndlagte dyrehold i Trøndelag og Møre og Romsdal.
(22.06.21) Her er noen råd om hva du bør gjøre om sauene dine blir utsatt for løshundangrep. Rådene er utarbeidet i samarbeid med politiet. Her er også noen gode råd om hva du skal gjøre selv dersom du er hundeier.