• Hva er viktig å tenke på ved innmelding og levering av slaktedyr

    (05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.

  • Veileder transportdyktighet

    (Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.

  • Ikke funn av MRSA hos svin i Norge de siste fire årene

    (13.03.24) Det har ikke vært påvist MRSA hos svin siden 2019 i Norge. I 2014 innførte Norge en strategi for å hindre smitte av MRSA i norske svinehold. Norske svinebesetninger har strenge smittevernregler og gode rutiner. Fire år uten funn av MRSA i Mattilsynets overvåkningsprogram viser at systemet fungerer.

  • Grisene trives best i større flokker, viser forskningsprosjektet Griseløftet

    (01.02.24) I Norge har det vært mer fokus på smågrisproduksjonen og purkenes velferd enn slaktegrisens behov. Dette ønsket Nortura, Felleskjøpet Fôrutvikling, Norsvin R&D, Fjøssystemer, sammen med FoU-partner Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), å gjøre noe med. Målet har vært å skaffe kunnskap og utvikle verktøy som fremmer dyrevelferden til slaktegrisen.

  • Immunkastrering av gris – VAK-gris

    (Sist endret 22.01.24) Norsk svineproduksjon har i mange år jobbet for at en skal kunne slutte å kastrere hanngriser uten at dette innebærer risiko for rånelukt og -smak på svinekjøttet. Næringen åpnet fra 1. mars 2012 for at slakteriene tar imot immunologisk kastrert/vaksinert gris på bestemte vilkår.

  • Merking av smågris

    (Sist oppdatert 16.01.24) De aller fleste er svært flinke til å merke dyra sine, men innimellom trenger vi allikevel å minne om at all smågris som omsettes skal være merket.

  • Nyttårsbrev fra Nortura Team Gris

    (05.01.24) Kjære alle svineprodusenter. Det var stor etterspørsel etter gris før jul, og vi er glade for alle som har bidratt når vi har bedt om tidligere levering for å dekke behovet for fersk gris. Så vil vi også takke for fantastisk innsats både mtp reduserte vekter og redusert påsett av purker, det må til for å få ned lageret og for å komme i en bedre situasjon for 2024 enn utgangen av 2023.