• Innmeldingsfrister slakt og livdyr

    (Oppdatert 01.05.24) Innmeldingsfrister for Nortura SA for slakt og livdyr. Meld inn til direkte på Min side, eller ved å kontakte Nortura Medlemssenter på telefon 955 18 400.

  • Hva er viktig å tenke på ved innmelding og levering av slaktedyr

    (05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.

  • Vilkår transportoppdrag

    (Oppdatert 03.04.24) Nortura kan påta seg transport av dyr dersom dyreeier anmoder om dette. Dyreier er ansvarlig for å påse at dyrene som det bestilles transport for ikke har forflytningsforbud og/eller er båndlagte av Mattilsynet. Dyreeier er også ansvarlig for at dyra er egnet til å bli transportert i tråd med krav til transportdyktighet.

  • Veileder transportdyktighet

    (Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.

  • Ikke funn av MRSA hos svin i Norge de siste fire årene

    (13.03.24) Det har ikke vært påvist MRSA hos svin siden 2019 i Norge. I 2014 innførte Norge en strategi for å hindre smitte av MRSA i norske svinehold. Norske svinebesetninger har strenge smittevernregler og gode rutiner. Fire år uten funn av MRSA i Mattilsynets overvåkningsprogram viser at systemet fungerer.

  • Grisene trives best i større flokker, viser forskningsprosjektet Griseløftet

    (01.02.24) I Norge har det vært mer fokus på smågrisproduksjonen og purkenes velferd enn slaktegrisens behov. Dette ønsket Nortura, Felleskjøpet Fôrutvikling, Norsvin R&D, Fjøssystemer, sammen med FoU-partner Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), å gjøre noe med. Målet har vært å skaffe kunnskap og utvikle verktøy som fremmer dyrevelferden til slaktegrisen.

  • Immunkastrering av gris – VAK-gris

    (Sist endret 22.01.24) Norsk svineproduksjon har i mange år jobbet for at en skal kunne slutte å kastrere hanngriser uten at dette innebærer risiko for rånelukt og -smak på svinekjøttet. Næringen åpnet fra 1. mars 2012 for at slakteriene tar imot immunologisk kastrert/vaksinert gris på bestemte vilkår.