
Overskudd i smågrismarkedet
(21.05.24) – Har du plass nå så ta kontakt nå! Det er oppfordringen fra Odd Finnesand, fagsjef livdyr i Nortura.
(21.05.24) – Har du plass nå så ta kontakt nå! Det er oppfordringen fra Odd Finnesand, fagsjef livdyr i Nortura.
(08.05.24) Vi ser en gledelig nedgang i slaktevektene på okse og lavere bedekningstall i smågrisproduksjonen. Det har i det siste blitt lagt inn noe gris på reguleringslager, men det er forventninger om at grillsesongen vil redusere lageret også av gris. For egg er det behov for økt produksjon.
(05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.
(Oppdatert 03.04.24) Nortura kan påta seg transport av dyr dersom dyreeier anmoder om dette. Dyreier er ansvarlig for å påse at dyrene som det bestilles transport for ikke har forflytningsforbud og/eller er båndlagte av Mattilsynet. Dyreeier er også ansvarlig for at dyra er egnet til å bli transportert i tråd med krav til transportdyktighet.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.
(13.03.24) Det har ikke vært påvist MRSA hos svin siden 2019 i Norge. I 2014 innførte Norge en strategi for å hindre smitte av MRSA i norske svinehold. Norske svinebesetninger har strenge smittevernregler og gode rutiner. Fire år uten funn av MRSA i Mattilsynets overvåkningsprogram viser at systemet fungerer.
(06.03.24) Salget av gris og storfe er noe oppjustert fra siste prognose for 2024, og det ventes fortsatt jevnt uttak fra reguleringslager. Tilførslene av gris er også noe høyere, og det er nødvendig å redusere slaktegrisvektene ytterligere. For egg er det behov for noe økt produksjon.
(01.02.24) I Norge har det vært mer fokus på smågrisproduksjonen og purkenes velferd enn slaktegrisens behov. Dette ønsket Nortura, Felleskjøpet Fôrutvikling, Norsvin R&D, Fjøssystemer, sammen med FoU-partner Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), å gjøre noe med. Målet har vært å skaffe kunnskap og utvikle verktøy som fremmer dyrevelferden til slaktegrisen.
(Sist endret 22.01.24) Norsk svineproduksjon har i mange år jobbet for at en skal kunne slutte å kastrere hanngriser uten at dette innebærer risiko for rånelukt og -smak på svinekjøttet. Næringen åpnet fra 1. mars 2012 for at slakteriene tar imot immunologisk kastrert/vaksinert gris på bestemte vilkår.
(17.01.24) Smågrisprodusentene har respondert på oppfordringen om å redusere på bedekningene. Det er i tillegg satt i verk flere tiltak for å redusere produksjonen og lagrene av storfe og gris. Engrosprisene og prisene på varer fra reguleringslager er satt ned for å bidra til økt salg. For egg er det behov for noe økt produksjon.