Ny småferådgiver i Midt-Norge
(05.01.21) I går 4. januar begynte Agnete Lien Aunsmo som rådgiver småfe i tilførselsområde Midt. Agnete går inn som rådgiver etter Stig Runar Størdal som sluttet i fjor høst.
(05.01.21) I går 4. januar begynte Agnete Lien Aunsmo som rådgiver småfe i tilførselsområde Midt. Agnete går inn som rådgiver etter Stig Runar Størdal som sluttet i fjor høst.
(21.12.20) I dei to siste vekene med slakting av lam i Nortura, veke 49 og 50 (30. november t.o.m. 13. desember) slakta Nortura 10 200 lam med medel slaktevekt 16,5 kg, medel klasse R- (7,2) og medel feittgruppe 2/2+ (5,7). 78 % av lamma fekk utbetalt Stjernelam-tillegg, slettes ikkje verst så seint i sesongen.
(30.11.20) Rundballeplast er jo i vinden om dagen. Kanskje i ordets rette forstand, om en ikke tar vare på den på en god måte. Her er en enkel og rimelig metode som Ragnhild og Finn Engan fra Innhavet i Hamarøy kommune i Nordland, bruker.
(Oppdatert 10.11.20) Mange sauebønder ynskjer seg ei kort og intensiv lammingsperiode om våren av ulike årsaker. Det kan ein få til ved å gjennomføre brunstsynkronisering slik at mange søyer kjem i brunst samstundes. Seksjonssjef for Mattilsynet i Sør-Trøndelag, Heiko Paulenz beskriv her ei metode for brunstsynkronisering som har lykkast i praksis.
Team småfe i Nortura består av dyktige rådgivere med allsidig praktisk og teoretisk kunnskap om småfe. Jobben vår er å være kontaktpunkt mellom småfebonden og Nortura.
Landbruks- og Matdepartementet (LMD) vedtok i 2007 å innføre et frivillig elektronisk merkesystem (RFID) for småfe fra 2008. Fra 1. januar 2011 vedtok samme departement/Mattilsynet krav om elektronisk merking av sau over 12. mnd. som er født etter 31. oktober 2010. Nortura fortsetter å gi pristillegg for kjøp av elektroniske merke til sau og lam.
Denne artikkelen går igjennom eit saueår og kva ein sauebonde bør gjera i dei ulike årstidene for å lykkast med produksjonen sin. I artikkelen er det lenker til Temahefte og fagartiklar for den som vil fordjupe seg vidare i eit tema.
(Oppdatert 17.09.20) Vi bør ta ut ca 25 til 30 % saulam av tal vinterfòra sauer kvart år. Dette for å oppretthalda ei god og frisk sauebesetning.
(16.09.20) Utgangspunktet for ein vellykka lammesesong, er kvalitetslam til rett tid. Prisløypa er laga slik at det skal løne seg å sanke og levere slaktemogne lam frå månadsskiftet august/september. Da har vi produkt av lam klar i butikk til salssesongen startar for alvor i kjedene frå midten av september. Dersom lamma ikkje er slaktemogne, vil det alltid lønne seg å sluttfôre dei til kvalitetslam.
(Oppdatert 15.09.20) Endel kunder ønsker å kjøpe ung sau av Nortura, vi setter derfor stor pris på om du skiller mellom ung sau og sau når du melder inn dyr til oss.