• Hvordan få friske og livskraftige lam

    (Oppdatert 01.03.22) Lamminga er en av de mest spennende og samtidig mest kritiske periodene i saueåret. Det viser seg at lammetapet rundt fødsel utgjør en stor del av det totale tapet.

  • Ny Nortura-sauebonde samling i Bergen

    (07.03.22) – 19 ferske og komande sauebønder var samla på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen fredag 4. og laurdag 5. mars, fortel fagsjef småfe Finn Avdem.

  • Adopsjon av lam og utplukk av kopplam

    (Oppdatert 01.03.22) Søyene som man planlegger å sette over til, bør stå på en godt synlig plass i fjøset. Erfaringsmessig kan noen søyer være raske til å lamme og hemmeligheten er å legge over fosterlammet før hun får sitt eget. Da er det mye lettere for at hun aksepterer fosterlammet. Det er erfaringene fire ivrige Buskerud-sauebønder har gjort. Her kommer deres beste tips for å lykkes med adopsjon og utplukk av kopplam.

  • Liv laga – lamming og fødselshjelp

    (Oppdatert 01.03.22) Perioden under og i de første dagene rett etter lamming er den mest kritiske fasen i et lams liv. Det er derfor også den perioden hvor forebyggende tiltak, tilsyn og hjelp lønner seg mest.

  • Agder på Stjernelam-toppen

    (17.01.22) Endeleg vart det mogleg å få laga ferdig slaktestatistikken for Lammesesongen 2021. Den syner at vi slakta litt under 620 000 lam i sesongen 2021, ca 15 500 færre enn i 2020.

  • Ny småferådgjevar på Nortura Sandeid

    (30.09.21) Per Johan Lyse er tilsett som ny småfe-rådgjevar ved Nortura Sandeid. Per Johan er sauebonde på garden Lyse i Nedstrand i Nord-Rogaland. Der driv familien eit sauebruk med 240 vinterfôra sau. Han overtok garden i 2001. Halvparten av sauene går på heimebeite om sommaren og resten er på fjellbeite på Hovden.

  • Her slakter de 2,2 lam per søye

    SUNNFJORD: Med avdrått på drøyt to slakta lam per søye og ei gjennomsnittlig slaktevekt på 22,6 kilo i 2020, leverer familien Hundvebakke resultater som er godt over gjennomsnittet. Én av faktorene er råmelk av ku til alle nyfødte lam.