• MRSA: felles anbefalinger for testing av personer som skal inn i svine- og drøvtyggerbesetninger

    (Sist endret 02.01.17) Folk den viktigste smittekilden til MRSA i norske husdyrbesetninger. MRSA har en betydelig større utbredelse blant folk enn blant norske husdyr. Personer som er bærere av MRSA og som har tett kontakt med husdyr kan overføre denne smitten til dyra. Dette gjelder både i svine-, storfe- og småfebesetninger. Et avgjørende tiltak for å hindre MRSA-smitte er derfor å teste personer som kan ha økt risiko for å være MRSA-bærere.

  • Innvortes parasittar hos sau

    (Revidert 05.12.16) Svært mange parasittar, eller snyltarar, kan finnast hos sau her i landet. Desse tilhøyrer ulike grupper, som har ulikt levevis og smittar sau på ulike måtar.

  • Mangelsjukdomar hos sau

    (03.10.16) Når det førekjem vantrivsel og dårleg produksjon hjå søyer og lam bør ein ha mangelsjukdomar i tankane. I dette temaheftet beskriv vi dei vanlegaste mangeltilstandane og korleis ein kan behandle og førebyggje desse. Til slutt har vi med litt om korleis ein best kan gje mineral- og vitamintilskot i praksis.

  • Utforming av sankegjerde

    (08.07.16) Fleire vel å ha felles sanking av sau etter beitesesongen er ferdig. For å enkelt skilje dyra etter sanking bør ein ha eit godt utforma sankegjerde. Det kan vere fleire hundre dyr som er drive over lengre avstand, og når dyra skal sorterast etter dei er komne til samlegjerdet, bør dette skje utan unødige påkjenningar for både sau og bonde.

  • Klauvsjukdommer og klauvstell hos sau

    (Oppdatert 21.12.15) Brosjyren som er laget i samarbeid mellom Animalia – Helsetjenesten for sau og Nortura er revidert per desember 2015. Her finner du informasjon om klauvens oppbygging og vekst. Det er beskrevet hvordan man skjærer klauver og også hvordan man kan forebygge klauvsjukdommer.

  • Tips for å få lam i påsettlamma

    (15.10.15) I Team småfe hender det vi får spørsmål frå medlemmer som synes det er utfordrande å få lam i åringane. Her er ei liste med tiltak du kan prøve dersom du slit med dette problemet.

  • Korleis opparbeide ei god talle?

    (10.09.15) Det er lite som er like bra underlag for dyr som ei god talle, men likeeins er det lite som er like dårleg som ei dårleg talle.

  • Planløsninger i sauefjøs

    (04.09.15) Ved planlegging av nytt sauefjøs kan det være en fordel å vurdere ulike løsninger for å finne hva som passer for den enkelte. Målet med denne artikkelen er å gi inspirasjon til ulike løsninger.

  • Krav til produksjon av ullne skinn

    (Sist endret 10.08.15) Nortura har kundar som ynskjer å kjøpe ullne skinn for garving. Marknaden for andre ullne skinn enn pelssauskinn er vanskeleg. Difor blir det i år berre plukka ut slike skinn av andre raser etter direkte avtale med kunde.

  • Endra prissetting på kje

    (05.05.15) Ved jordbruksoppgjeret for 2014/15 auka slaktetilskotet for kje med 220 kroner, slik at geitebonden får kr 300 per kje over 3,5 kg. Med bakgrunn i dette, forventar Nortura at tilførslane av kje vil auke. Vi ser alt nå tendensar til det.