• Prognose 2024 per juni: Mindre overskudd av storfe i høst – økt salg av gris

    (19.06.24) Lavere bedekningstall i smågrisproduksjonen gir nedgang i tilførslene i 2. halvår 2024 og også inn i 2025. Prisen på gris fra reguleringslager er satt ytterligere ned for å bidra til økt salg. Det er som forventet fortsatt relativt lave slaktevekter på gris og okse. For egg er det behov for økt produksjon.

  • Husdyrtreff 2024 – Storsteigen-elever best på sau

    (03.06.24) Årets saueoppgave bestod av sauekontroll-rapporter og en driftsbeskrivelse fra en flink sauebonde fra Troms. Elevene måtte svare på faglige spørsmål rundt drifta til bonden. De skulle også forklare bakgrunnen for innføring av dyrevelferdsprogrammet for sau og hvordan de tror resultatet av en dyrevelferds-gjennomgang hos bonden vil bli. Til slutt skulle de svare på spørsmål rundt rollen Kjøttsamvirket har for norsk landbruk. Elevene som leverte beste svar på sau dette året, går på Storsteigen videregående skole i Alvdal og heter Julian Vaberg og Haaken Grindflek.

  • Hva er viktig å tenke på ved innmelding og levering av slaktedyr

    (05.04.24) Du som sender dyr til slakt har ansvaret for å følge kravene til mattrygghet, sporbarhet, dyrevelferd og kjent MKI (matkjedeinformasjon). I tre filmer forteller vi hva som er viktig å tenke på når du skal melde inn dyr til slakt, når du skal levere dyr, og hva som sjekkes ved mottak på slakteriet.

  • Vilkår transportoppdrag

    (Oppdatert 03.04.24) Nortura kan påta seg transport av dyr dersom dyreeier anmoder om dette. Dyreier er ansvarlig for å påse at dyrene som det bestilles transport for ikke har forflytningsforbud og/eller er båndlagte av Mattilsynet. Dyreeier er også ansvarlig for at dyra er egnet til å bli transportert i tråd med krav til transportdyktighet.

  • Veileder transportdyktighet

    (Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.

  • Gode råd for skånsom klipping og fornøyde saueklippere

    (Oppdatert 01.03.24) I dag er det ofte slik at sauebonden ikke klipper sauene sine selv. Gode klippere som kan gjøre jobben raskt og effektivt vokser ikke på trær i Norge, og utenlandske klippere blir derfor ofte en løsning. Disse er raske, arbeidsomme og kan faget sitt, men kan ha dårlig kunnskap om norsk sauedrift, og er ofte mest vant til å klippe tomme søyer om sommeren. Dette kan bidra til at klippinga gjennomføres på en måte som ikke passer ved klipping av høgdrektige søyer.

  • Ekstra E-vitamin reduserer lammedødelighet

    (Siste endret 01.03.24) Våren 2012 ble det gjennomført en feltstudie som viste at antall dødfødte lam hos søyer med tre eller flere lam ble redusert dersom søyene fikk ekstra E-vitamin de siste sju ukene før lamming.