
Tiltak når sauen er i magraste laget ved klypping
(Oppdatert 29.02.24) I forbindelse med klyppinga kan flere oppdage at sauen er i magreste laget.
(Oppdatert 29.02.24) I forbindelse med klyppinga kan flere oppdage at sauen er i magreste laget.
(Oppdatert 29.02.24) Dette temaheftet har som mål å gi kunnskap om hvordan en kan redusere lammetapet fra fødsel og til lamma slippes på sommerbeite. Om lag halvparten av det totale lammetapet skjer i denne perioden.
(Sist endret 29.02.24) Sauekontrollen syner at tal totalfødte lam ligg stabilt på i overkant av to lam pr søye og tal lam om hausten ligg på mellom 1,6 og 1,7 lam pr søye. Det bør vera eit mål å redusere denne forskjellen. Forsking syner at det er lam frå store kull som er mest utsette for å gå tapt.
(Oppdatert 15.02.24) Den norske kjøttbransjen har vedtatt å etablere et felles dyrevelferdsprogram for sau. Dyrevelferdsprogrammet ble lanseret i desember 2023 ved at første pulje får varsel om å gjennomføre kurs og veterinærbesøk innen utgangen av mars 2024. Nå er en oppdatert veileder for programmet publisert, lenke finner du i artikkelen.
(24.01.24) I en tid der autentiske historier og en dypere forståelse for landbrukets virkelighet er viktigere enn noensinne trekker vi oppmerksomheten mot dokumentarfilmen Sau som har kinopremiere den 26. januar. I filmen møter du Norturabonden Rakel Nystabakk fra Sørfold i Nordland som har overtatt familiegården.
(17.01.24) Smågrisprodusentene har respondert på oppfordringen om å redusere på bedekningene. Det er i tillegg satt i verk flere tiltak for å redusere produksjonen og lagrene av storfe og gris. Engrosprisene og prisene på varer fra reguleringslager er satt ned for å bidra til økt salg. For egg er det behov for noe økt produksjon.
(05.01.23) Da er dei siste fem vekene av sesongen 2023 48-52 kome inn i slaktestatistikken. I desse vekene slakta Nortura 12 100 lam med medel slaktevekt 16,7 kg, medel klasse R/R- (7,7) og medel feittgruppe 2/2+ (5,6).
(Sist endret 02.01.24) Ikke la dyrekadaver bli liggende ute, meld inn via webportalen så fort som mulig så unngår du både lukt, åtseldyr og fugler. Henting skal skje innen 5 virkedager. Merk kadaverplassen godt om du ikke er hjemme, og husk at plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!
(Oppdatert 02.01.24) Matkjedeinformasjon (MKI) er opplysninger som kan ha betydning for mattrygghet, dyrevelferd eller dyrehelse. Opplysninger om for eksempel om dyret har vært medisinert, om dyret kommer fra en besetning med restriksjoner grunnet smittsomme sykdommer, eller om dyret har et avvik som krever tilpassing på inntransport eller slakteri.
(27.12.23) Fra 1. januar 2024 har styret i Animalia besluttet å øke trekket for å levere skitne slaktedyr og sau som ikke skal klippes. Trekksatsene har ikke vært endret siden 2013.