-
-
Bygg - Byggeprosessen
(Sist oppdatert 06.06.16) Det er viktig med god planlegging i byggeprosessen. Se punktene nedenfor for mer informasjon før, under og etter byggingen.
-
Kusignal – også for storfekjøttproduksjon
(09.05.16) Kusignal ® handler om å se og forstå de signal som storfeene gir oss. Hver gang vi er i kontakt med dyrene, får vi en mulighet til å se og forstå mer. Dyr forsøker ikke å lyve til oss, de viser ærlige tegn – vil vi ta imot? Da kan en lage et driftsopplegg som er mer robust mot sykdom og unngå røkterfeil. Det handler om å ikke se seg blind i eget fjøs og med eget driftsopplegg, men å våge å se forbi unnskyldningen vi ofte lager – når vi ser noe som kunne vært bedre.
-
Øk resultatet på ammekua
(31.03.15) Grunnlaget for bedre resultat i ammekuproduksjonen blir lagt på våren.
-
Nortura og TINE med samarbeidsavtale om fagrådgiving for storfekjøtt
(15.04.14, endret 20.04.14) Fagrådgivingen er en av flere viktige medlemsfordeler ved å være samvirkebonde i Nortura og TINE. Som eiere og investorer i store konsern i norsk fastlandsindustri, stiller bøndene klare krav om at vi hele tiden skal jobbe best mulig for å fremme lønnsomheten deres, både i primærproduksjonen og resten av verdikjeden, sier Hans Thorn Wittussen, konserndirektør i Nortura.
-
Fôring av kviger og ammekyr gjennom året
(15.10.13) Fôr og beite til ammeku og kviger utgjer mellom 70 og 80 % av dei variable kostnadene på årsbasis. Derfor er det viktig å utnytta beite optimalt og å skaffa seg oversikt over fôrlager og kvalitet på grovfôr så tidleg som råd etter avslutta innhausting.
-
Mye eller lite kraftfôr i oksekjøttproduksjonen – hva lønner seg?
(11.10.13) Som rådgiver opplever vi hele spekteret når det gjelder fôring av slakteokser fra oppfôring på kun grovfôr til fri tilgang på kraftfôr. I tillegg er det mange som baserer fremfôring av okser på rasjoner med fullfôr og ulike alternative fôrmidler. Hva som er rett eller galt avhenger av den enkeltes gård tilgang på grovfôr og selvfølgelig pris og kvalitet på grovfôret.
-
Nyttig å veie dyra
(21.03.13) Ved å veie og registrere vekter på dyra ved avvenning så har du lagt grunnlaget for all videre planlegging i forhold til utslakting, avl og rekruttering i besetningen det kommende året.
-
Fôringstrategiar for oksar – fôrforbruk, slaktekvalitet og økonomi
(11.02.13) Fôringsstrategi vil seia at kjøttprodusenten bestemmer seg for ein plan over slaktealder og nødvendig tilvekst på oksane sine. Dermed er også passe slaktevekt innan rase bestemt.
-
Knekk lusa
(30.10.12) Sein høst og innsett av besetningen er riktig tidspunkt for en innsats mot lus. Sannsynligvis er lusebestanden liten nå, men vil vokse sterkt gjennom vinteren og både gi utrivelige dyr og skader på huden. Sterke angrep av blodlus på kalv vil kunne gi både sjukdom og dødsfall.