• Bygge fjøs?

    (26.02.14) Mange tenker på å bygge nytt fjøs til eksiterende besetning, utvidelse eller å starte opp med en produksjon. Hvor går så veien fra tanke til handling? Denne artikkelen tar for seg en del av de punktene man bør innom i denne prosessen.

  • Fôring av kviger og ammekyr gjennom året

    (15.10.13) Fôr og beite til ammeku og kviger utgjer mellom 70 og 80 % av dei variable kostnadene på årsbasis. Derfor er det viktig å utnytta beite optimalt og å skaffa seg oversikt over fôrlager og kvalitet på grovfôr så tidleg som råd etter avslutta innhausting.

  • Mye eller lite kraftfôr i oksekjøttproduksjonen – hva lønner seg?

    (11.10.13) Som rådgiver opplever vi hele spekteret når det gjelder fôring av slakteokser fra oppfôring på kun grovfôr til fri tilgang på kraftfôr. I tillegg er det mange som baserer fremfôring av okser på rasjoner med fullfôr og ulike alternative fôrmidler. Hva som er rett eller galt avhenger av den enkeltes gård tilgang på grovfôr og selvfølgelig pris og kvalitet på grovfôret.

  • Nyttig å veie dyra

    (21.03.13) Ved å veie og registrere vekter på dyra ved avvenning så har du lagt grunnlaget for all videre planlegging i forhold til utslakting, avl og rekruttering i besetningen det kommende året.

  • Knekk lusa

    (30.10.12) Sein høst og innsett av besetningen er riktig tidspunkt for en innsats mot lus. Sannsynligvis er lusebestanden liten nå, men vil vokse sterkt gjennom vinteren og både gi utrivelige dyr og skader på huden. Sterke angrep av blodlus på kalv vil kunne gi både sjukdom og dødsfall.

  • Kjøttkvalitet vert påverka under produksjonen

    (10.09.12) Kjøttkvaliteten er i stor grad avhengig av slakteprosess, modningsforløp og tilbreding heime på kjøkkenet. Men det som skjer i produksjonen på garden kan og ha stor betydning for kjøttkvaliteten for kalv- og oksekjøt.

  • Handtering av flokk og dyr i ammekuproduksjonen

    (10.09.12) Framtidas storfehald vil i mykje større grad enn no, vere basert på at dyr går lause. Dette set andre krav til stell og handtering av dyr enn det som gjeld ved oppbinding. Grunnleggande kunnskap om dyra sine sansar og åtferd vil gjere det lettare å lukkast med dyrehald.

  • Driftsopplegg i ammekuproduksjonen

    (07.09.12) Det mest vanlege driftsopplegget i ammekuproduksjonen er det vi kallar tradisjonelt driftsopplegg, der alle kalvane vert framfôra til rekruttering og til slakt. For å optimalisere drift og økonomi vil det for mange vere betre å velge det vi kallar utradisjonell ammekuproduksjon.