• Ammekuproduksjon – bare tilskudd eller muligheter på egen gård?

    (13.04.11) Er det penger å hente på styring og management i ammekuproduksjonen? Eller koster det mer enn en får igjen ved å ha god oppfølging av besetningen og gode produksjonsresultater? I denne artikkelen vil vi sette fokus på noen områder i ammekuproduksjonen som påvirker det økonomiske resultat fram til avvenning av kalven.

  • Gode resultater på ammekalven

    (13.04.11) Linda Engebretsen på Søråsen gård i Granli satser på å bruke mye semin i besetningen sin og nå som kalvene er avvent er det interessant å se på resultatene. Linda driver nå Søråsen Gård alene og det har vært en strevsom vår og sommer med mye å tenke på. Likevel har hun holdt fokus på dyra og dyrestellet for å oppnå så gode resultater som mulig. Semin alene er ikke nok for å oppnå gode resultater, men også gode rutiner rundt management og avvenning er viktig.

  • Nye avlsverdier for kjøttfe

    (19.05.10) Arbeidet med forbedring av avlsverdier for kjøttfe er en del av prosjektet "Mer og bedre biff", som ble startet våren 2008. I november 2009 ble det innført en rekke endringer for hvordan avlsverdiene for vekt- og slakteegenskapene blir beregnet. Artikkelen går i gjennom de mest vesentlige endringene, samt hva det er planlagt å gjøre videre i prosjektet.

  • Heatime – den moderne brunstkontroll

    (18.05.10) Fra 1. oktober 2009 har Geno forhandlet Heatime aktivitetsmåler til norske mjølke- og kjøttfeprodusenter. Mange danske bønder har tatt i bruk Heatime, og har svært gode erfaringer. Viking Genetics selger denne aktivitesmåleren i Danmark og har startet salg også i Sverige.

  • Kalvehelse i Ammekuproduksjonen

    (11.05.10) Det er mange pluss-sider ved å ta i bruk en høy-konsentrert bedekningssesong og dermed intensifisere kalvingsperioden. Forutsett at gården har de nødvendige fasiliteter, denne formen for drift øker effektiviteten og reduserer kostnadene slik at profitten maksimeres.

  • Grovfôrbasert storfekjøttproduksjon:
    Ulike surfôrkvaliteter til okser

    (06.05.10) I Norge dyrker vi gras på ca. to tredjedeler av landbruksarealet. Kornet vi dyrker på det øvrige arealet er god mat til mennesker uten at det sendes gjennom husdyra. Med økende befolkning på jorda vil det være fornuftig å produsere mjølk og kjøtt med minimalt forbruk av korn.

  • Forebygging av luftveissjukdom hos fôringsdyr

    (03.03.10) Luftveissjukdom hos storfe er et økende problem i Norge. Situasjonen har utviklet seg slik at det er sannsynlig at produsenter i spesialisert storfekjøttproduksjon før eller siden vil støte på slike problemer i sin besetning.