• Knekk lusa

    (30.10.12) Sein høst og innsett av besetningen er riktig tidspunkt for en innsats mot lus. Sannsynligvis er lusebestanden liten nå, men vil vokse sterkt gjennom vinteren og både gi utrivelige dyr og skader på huden. Sterke angrep av blodlus på kalv vil kunne gi både sjukdom og dødsfall.

  • Kjøttkvalitet vert påverka under produksjonen

    (10.09.12) Kjøttkvaliteten er i stor grad avhengig av slakteprosess, modningsforløp og tilbreding heime på kjøkkenet. Men det som skjer i produksjonen på garden kan og ha stor betydning for kjøttkvaliteten for kalv- og oksekjøt.

  • Handtering av flokk og dyr i ammekuproduksjonen

    (10.09.12) Framtidas storfehald vil i mykje større grad enn no, vere basert på at dyr går lause. Dette set andre krav til stell og handtering av dyr enn det som gjeld ved oppbinding. Grunnleggande kunnskap om dyra sine sansar og åtferd vil gjere det lettare å lukkast med dyrehald.

  • Driftsopplegg i ammekuproduksjonen

    (07.09.12) Det mest vanlege driftsopplegget i ammekuproduksjonen er det vi kallar tradisjonelt driftsopplegg, der alle kalvane vert framfôra til rekruttering og til slakt. For å optimalisere drift og økonomi vil det for mange vere betre å velge det vi kallar utradisjonell ammekuproduksjon.

  • Fra melk til ammeku

    (06.09.12) Å gå over fra mjølkeproduksjon til ammekuproduksjon krever planlegging helst før beslutningen skal tas. Man bør tenke igjennom hva man skal gjøre i forhold til bygningsmasse, besetning og ikke minst hvordan det økonomiske resultatet vil bli etter overgangen. Det er også fornuftig å tenke over hva slags ny kunnskap man bør tilegne seg i forhold til endret produksjon.

  • Effektivisering i kjøttfeproduksjonen

    (06.09.12) Målet er å ha best mulig økonomisk resultat i gårdsdrifta ut i fra gårdens ressurser. Mange middels store besetninger tenker at høye produksjonsresultater krever mye tid og at timelønna ikke vil kompenseres gjennom bedre produksjon. Ofte handler det om å ha gode produksjonsresultater om å ha en effektiv kjøttproduksjon.

  • Reine dyr

    (20.02.12) REINE DYR – en forutsetning for god dyrevelferd og trygg matproduksjon. Brosjyren som ligger her er fra Animalia.

  • Satser på semin

    (14.04.11) På Granli rett øst for Kongsvinger finner vi Elin og Morten Ganre og Linda Engebretsen, som driver Søråsen Gård sammen. De startet opp med ammeku for få år siden og er medlemmer i Biffringen i Glåmdalen. I dag teller besetningen 31 ammekyr som er krysninger. For et par år siden begynte de så smått å prøve semin på kuene og i fjor ble mesteparten av kuene inseminert.