• Fra melk til ammeku

    (06.09.12) Å gå over fra mjølkeproduksjon til ammekuproduksjon krever planlegging helst før beslutningen skal tas. Man bør tenke igjennom hva man skal gjøre i forhold til bygningsmasse, besetning og ikke minst hvordan det økonomiske resultatet vil bli etter overgangen. Det er også fornuftig å tenke over hva slags ny kunnskap man bør tilegne seg i forhold til endret produksjon.

  • Effektivisering i kjøttfeproduksjonen

    (06.09.12) Målet er å ha best mulig økonomisk resultat i gårdsdrifta ut i fra gårdens ressurser. Mange middels store besetninger tenker at høye produksjonsresultater krever mye tid og at timelønna ikke vil kompenseres gjennom bedre produksjon. Ofte handler det om å ha gode produksjonsresultater om å ha en effektiv kjøttproduksjon.

  • Reine dyr

    (20.02.12) REINE DYR – en forutsetning for god dyrevelferd og trygg matproduksjon. Brosjyren som ligger her er fra Animalia.

  • Satser på semin

    (14.04.11) På Granli rett øst for Kongsvinger finner vi Elin og Morten Ganre og Linda Engebretsen, som driver Søråsen Gård sammen. De startet opp med ammeku for få år siden og er medlemmer i Biffringen i Glåmdalen. I dag teller besetningen 31 ammekyr som er krysninger. For et par år siden begynte de så smått å prøve semin på kuene og i fjor ble mesteparten av kuene inseminert.

  • Ammekuproduksjon – bare tilskudd eller muligheter på egen gård?

    (13.04.11) Er det penger å hente på styring og management i ammekuproduksjonen? Eller koster det mer enn en får igjen ved å ha god oppfølging av besetningen og gode produksjonsresultater? I denne artikkelen vil vi sette fokus på noen områder i ammekuproduksjonen som påvirker det økonomiske resultat fram til avvenning av kalven.

  • Gode resultater på ammekalven

    (13.04.11) Linda Engebretsen på Søråsen gård i Granli satser på å bruke mye semin i besetningen sin og nå som kalvene er avvent er det interessant å se på resultatene. Linda driver nå Søråsen Gård alene og det har vært en strevsom vår og sommer med mye å tenke på. Likevel har hun holdt fokus på dyra og dyrestellet for å oppnå så gode resultater som mulig. Semin alene er ikke nok for å oppnå gode resultater, men også gode rutiner rundt management og avvenning er viktig.

  • Nye avlsverdier for kjøttfe

    (19.05.10) Arbeidet med forbedring av avlsverdier for kjøttfe er en del av prosjektet "Mer og bedre biff", som ble startet våren 2008. I november 2009 ble det innført en rekke endringer for hvordan avlsverdiene for vekt- og slakteegenskapene blir beregnet. Artikkelen går i gjennom de mest vesentlige endringene, samt hva det er planlagt å gjøre videre i prosjektet.

  • Heatime – den moderne brunstkontroll

    (18.05.10) Fra 1. oktober 2009 har Geno forhandlet Heatime aktivitetsmåler til norske mjølke- og kjøttfeprodusenter. Mange danske bønder har tatt i bruk Heatime, og har svært gode erfaringer. Viking Genetics selger denne aktivitesmåleren i Danmark og har startet salg også i Sverige.

  • Kalvehelse i Ammekuproduksjonen

    (11.05.10) Det er mange pluss-sider ved å ta i bruk en høy-konsentrert bedekningssesong og dermed intensifisere kalvingsperioden. Forutsett at gården har de nødvendige fasiliteter, denne formen for drift øker effektiviteten og reduserer kostnadene slik at profitten maksimeres.