
Informasjon for nye brukere
Nybruker er en produsent som starter med kjøtt- eller eggproduksjon, og som er/blir medlem i Nortura. Nortura har utarbeidet et spesielt tilbud til deg – Bedre pris – Proffe råd – Samarbeid – Langsiktighet.
Nybruker er en produsent som starter med kjøtt- eller eggproduksjon, og som er/blir medlem i Nortura. Nortura har utarbeidet et spesielt tilbud til deg – Bedre pris – Proffe råd – Samarbeid – Langsiktighet.
(18.12.24) Vektgruppene på lam justeres med bakgrunn i ulik verdi for lam med ulik vekt. Det er forskjellige vektkrav for lam som skal brukes til for eksempel pinnekjøtt og lammesteik.
(22.11.24) Det skjer ein del endringar i både prisar og tilskot i samband med årsskiftet. I tillegg blir det nokre engrosprisendringar som skal stimulere til levering av ferske lam til påske og grillsesongen.
(05.11.24) Økt rabatt på fryst storfe i 1. halvår 2025, og premiert slakting av eldre kalver gir god markedsbalanse av storfe i 2025. Færre slaktegris i 2025, og det forutsettes i prognosen økte slaktegrisvekter rundt påsketider. Nyetableringer vil øke tilførslene av norske egg, og ventes å gi god markedsdekning av norske egg i løpet av 2025.
(Oppdatert 04.11.24) Fra høsten 2020 ble det nye rutiner for kjøp og utsending av retur-, øko- og slakterimerker. Du bestiller dine returmerker direkte fra merkeprodusenten, og merkene sendes direkte til deg. Bestill samtidig med de vanlige øremerkene så sparer du porto!
(25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.
Skitne slaktedyr er også ei utfordring for slakteriene. Hele kjøttbransjen innførte derfor i 2006 et hygienetrekk. Fra 2024 er trekket på 150 kr for dyr som ikke kan klippes reine. Se oppdatert veiledning fra Animalia i brosjyren Reint dyr - rein skrott.
(16.10.24) Rådgjevarane i Nortura får av og til spørsmål frå produsentar som har utfordringar med å få påsettlamma drektige. Vi har difor samla ein del råd frå produsentar som har gode resultat på dette. Vi har også gjort eit feltforsøk i samarbeid med NMBU og ein masterstudent der vi har prøvd ut to ulike kraftfôrnivå frå innsett til paringa er over, for å sjå om dette har innverknad på andelen tomme påsettlam.
Tilførselslederne for sau i Nortura har vedtatt å følge Norsk Sau og Geit sine priser ved omsetning av avlsdyr av sau.
(Oppdatert 17.09.24) Det er i parings- og insemineringsperioden grunnlaget blir lagt for neste års lammesesong. Vêrlamkåringane går føre seg i desse dagar. Da er tida inne for å skaffe seg ein god avlsvêr.