• Dyrevelferdsprogrammet for sau rulles ut for første pulje

    (05.12.23) Nå i desember får de første saueprodusentene varsel om hva de trenger å gjøre for å oppfylle kravene i dyrevelferdsprogrammet for sau. Fristen for å gjennomføre veterinærbesøk og obligatorisk kurs for denne puljen er ved utgangen av mars.

  • Endring i prisar og tilskot 1. halvår 2024

    (20.11.23) Konsernstyret i Nortura har vedteke uendra engrospris for både sau og lam for 1. halvår 2024. Nortura Totalmarked har laga ei prisløype for å ta ut denne prisen. I tillegg aukar grunntilskotet på lam etter nyttår.

  • Prognosen – redusert produksjon av gris og storfe i 2024

    (15.11.23) Det er satt i verk flere tiltak for å redusere produksjonen og lagrene av storfe og gris. Engrosprisene ble redusert i august og nedgangen er videreført inn i 2024 for å bidra til økt salg. I tillegg er prisene på varer fra reguleringslager satt ned. For egg er det behov for noe økt produksjon.

  • Viktig melding fra norske slakterier

    (14.06.23) Rett rapportering av MKI (matkjedeinformasjon) er viktig for deg og for maten du produserer. En samlet bransje og Mattilsynet ser at ikke alle følger kravene. Det kan få følger for mattrygghet og dyrevelferd.

  • Rett grovfôr til rett tid

    (Oppdatert 13.09.23) Det er ikkje ein fasit på kva som er rett grovfôrkvalitet. Det kjem an på arealtilgong, avlingsmengder, veksttid og kva som er alternativ bruk av jorda. Det viktige er at ein kjenner fôrtrongen, veit noko om kva fôropptak og produksjonsrespons ein kan få av ulike kvalitetar. Da treng du ein plan for fôringa og arealbruken. For å lage ein god plan, treng ein fôranalyser.

  • Nortura sauefôring

    (Sist endret 13.09.23) Fôrplanleggingsverktøyet Nortura Sauefôring er lagt ut i ny versjon. Vi har i denne versjonen lagt inn ein reduksjon i grovfôropptak for høgdrektige søyer med bakgrunn fôropptaksforsøk gjort på NMBU. Kraftfôrtabellane er også oppdatert, ny versjon med TINE Fôranalyse er lagt til.

  • Innmelding og levering, sjekkliste, retur og nisje

    (08.09.23) I denne artikkelen har vi samlet litt praktisk informasjon fra lammesesongheftet, som blant annet hva som er viktig å tenke på ved innmelding og levering av dyr, retur av slakt og skinn og nisje.

  • Krevjande grovfôrsituasjon

    (07.09.23) Grovfôrhaustinga i 2023 har for vore krevjande for mange. Både tørke, regnvær og flom gjer at ein del ikkje har grovfôret ein treng, både når det gjeld mengde og kvalitet. Det betyr at ein må planlegge innefôringssesongen ekstra godt.