Takket for åpenhet om kyllingproduksjon

(15.11.22) Hele Norge har i oktober kunnet følge kyllingene til Nortura-bonde Lars-Otto Grundt i Østfold på web. Live-streamen har vært banebrytende i norsk sammenheng, og nylig fikk han velfortjent takk for innsatsen.

Lise Kjær Kristoffersen og Lars-Otto Grundt

Lise Kjær Kristoffersen med blomster og takk til Lars-Otto Grundt

– Det er viktig at vi viser frem hvordan standard norsk kyllingproduksjon foregår, slik at publikum selv kan se hvordan dyra har det. Gjennom denne streamen har vi kunnet vise at dyrene har plass til å bevege seg, at de har fysikk til å bevege seg og at de generelt har god helse. Takk til deg for at du åpnet dørene så flere kunne se dette, sier Lise Kjær Kristoffersen, markedsdirektør i Nortura Hvitt Kjøtt egg og langtidsholdbart, og øverste ansvarlig for PRIOR.

Med ett kamera i nebbhøyde og ett kamera i ståhøyde har folk flest kunnet følge kyllingene til Lars Otto døgnet rundt for å se hva de spiser, hvordan de løper rundt og hvordan de vokser. Åpenhet rundt norsk kyllingproduksjon er bakgrunnen for webprosjektet, som er laget av bransjeorganisasjonen Animalia. De representerer både Nortura, Den Stolte Hane og Norsk kylling.

– Norske kyllinger har generelt god helse, uavhengig av hvilken rase de har. Vi er i en unik situasjon med dyr som har god helse og svært lite smittsomme sykdommer eller andre lidelser. De holdes i beskyttede omgivelser med stabil tilgang til fôr og vann og har mulighet til å utøve naturlig adferd ved at bonden bruker såkalt miljøberikelse som øker aktiviteten og stimulere til naturlig atferd, sier Kristoffersen.

Lars-Otto Grundt er en erfaren Nortura-bonde som har drevet med kylling i mange år.

– Jeg opplever at det har vært en profesjonell gjennomføring av hele prosjektet, innsettet har forløpt som normalt og har ikke krevet mer oppfølging enn det jeg normalt gjør. Jeg synes det er viktig å vise hvordan dyreproduksjon foregår og er glad for å kunne bidra, det er alt for mange fordommer mot bransjen i dag, sier Grundt.

Det er første gang man gjennomfører en profesjonell livestream fra et norsk kyllinghus. Kyllingstreamen er en del av et større nettsted – kyllinginfo.no. Nettstedet vil være viktig som en kunnskapsbase for alle som ønsker innsikt i norsk kyllingproduksjon fremover.

Nettsiden vil inneholde opptak fra innsettet og endelig status fra produksjonen, når disse foreligger.