Nyhetsbrev gris – mai 2023

(08.05.23) Nyhetsbrevet omhandler jernforgiftning av spedgris ved bruk av jerninjeksjon som startdose, endring i utbetaling av kvantumstillegg på gris, og merking av Vak-gris. Nyhetsbrevet er sendt alle Norturas svineprodusenter i dag.

Illustrasjonsbilde nyhetsbrev gris

Jernforgiftning av spedgris ved bruk av jerninjeksjon som startdose

Dobbelt så mye er ikke dobbelt så bra! Er du klar over at 1 ml jerninjeksjon til spedgris inneholder 200 mg jern? Forgiftning av mennesker skjer ved 200-250 mg per kg og vi regner det samme til gris. Med andre ord vil normal dose jern være helt på grensa til små nyfødte spedgris.

I det siste har vi hatt flere tilfeller av forgiftninger på spedgris og dette er sannsynligvis et underdiagnostisert problem på enkeltgriser. Årsaker er for høy dose til liten spedgris; at dosen settes på dag én i grisens liv; eller at man gir en ekstra dose fordi grisen er litt blek. Symptomer ved forgiftning er veldig likt som ved jernmangel: blekhet, vil ikke spise, kaster opp, tungpusta, skjelvinger, svak, vanskelig for å gå og død etter noen dager. Man kan også få raske dødsfall hvor grisungen går i sjokk.

Husk at om man bruker jerninjeksjon som startdose skal man:

  • Ikke sette dosen tidligere enn dag to, gjerne på dag 34.
  • Halvere dosen til de minste spedgrisene, dvs 0,5 ml
  • Bytte sprøytespiss mellom hvert kull
  • Ikke la posen med jern ligge ute i lyset

Det finnes svært mange ulike jernregimer og om du ønsker å diskutere hva som passer for deg på din gård, kan du gjerne ta kontakt med en av våre Helsetjenesteveterinærer.

Kontaktinfo: Kontakt / Rådgiving

Kvantumsutbetaling på gris

Som kjent har det vært utbetalt kvantumstillegg tre ganger årlig på gris. Det innebærer at man må kalkulere hvor mye de enkelte skal ha basert på tidligere leveranser.

Dette har medført at produsenter som har slutta med gris eller i visse tilfeller solgt/overdratt gården, har fått for mye utbetalt og at disse må faktureres for tilbakebetaling. Dette er uheldig, og for å unngå dette har Nortura bestemt at kvantumstillegget på gris i likhet med de andre firbeinte, skal utbetales etterskuddsvis.

Vak-gris

Ikke glem å fylle ut hele skjemaet når du sender vaksinerte råner til slakt. Det skjer dessverre litt for ofte at skjemaene vi mottar er mangelfulle. Husk også å klubbe grisen med V.

Vennlig hilsen Team Gris Nortura