Januarbrev til svineprodusenter
(14.01.25) Så skriver vi januar, og kan se fram mot lysere tider både ute og for markedet for svinekjøtt. Det meldes om et godt salg inn i det nye året.
Skyvetillegg
Før jul satt vi opp skyvetillegg fra kr 100,- til kr 150,- pga behovet for å hente inn gris tidligere for å dekke opp bestillingene.
Vi vil opprettholde skyvetillegget på kr 150,- ved henting før oppsatt henteuke.
Skyvetillegget skal være kompensasjon for tapet produsenten har ved å slakte enten lettere eller tyngre gris. I utregningen tas det hensyn til tap av kjøttkilo og puljetillegg ved slakting av lettere gris samt at endring i kjøttprosent og innsparing av fôr hensyntas. Ved slakting av tyngre gris tas det hensyn til økt antall kilo og puljetillegg, men lavere kilopris for kjøttet, økte utgifter til fôr og endring i kjøttprosent. Det brukes gjennomsnittstall som utgangspunkt og oppdaterte fôrpriser fra Norsvins kalkyler.
Det regnes med at grisen vokser 1,5 kg daglig på slutten, at den har en slaktevekt 82 kg på oppsatt henteuke og en slakteprosent på 68 %. Ved henting ei uke før oppsatt henteuke vil man ved skyvetillegg på kr 150,- få en moderat gevinst på kr 43,- per gris. Ved henting ei uke senere enn oppsatt henteuke med de samme grunnforutsetningene vil man ved et skyvetillegg på kr 100,- få en gevinst på kr 132,- per gris.
Med bakgrunn i dette settes skyvetillegg ved henting før oppsatt henteuke til kr 150,- og skyvetillegg for henting etter oppsatt henteuke til kr 100,-, gjeldende fra 13. januar.
Brukne sprøytespisser
Det er heldigvis svært sjelden man oppdager sprøytespisser i skrotter på slakteriet, men når det skjer får det svært store konsekvenser og det hender at store mengder kjøtt må kasseres siden man ikke vet om en kanyle er i flere biter. Magnetene som brukes på alt kjøtt klarer ikke alltid å detektere biter av kanyler.
Vi minner om at hvis man ikke klarer å fjerne en brukket kanyle fra grisen skal grisen avlives og ikke sendes til slakt!
Det er svært viktig å ha god dialog med veterinæren din slik at du vet om en kanyle har brukket.
Tiltak for å forhindre at kanyler knekker ved injeksjoner:
- Dersom kanylen blir bøyd skal denne byttes ut umiddelbart
- En bøyd kanyle skal aldri rettes opp igjen og brukes videre
- Kanyler som brukes skal være tilpasset gris – veterinær må godkjenne at kanylene som brukes er tilpasset bruk til gris og injeksjonstypen
Tiltak hvis en kanyle knekker:
- Dersom en kanyle knekker kan man forsøke å ta ut den knekte delen ved hjelp av en tang. Dersom du ikke lykkes, kan du eventuelt vurdere å kontakte veterinær for bistand.
Mvh
E. Maria Stenklev
Assisterende fagsjef gris, Nortura