Afrikansk svinepest er påvist i Sverige

(08.09.23) Den alvorlige virussykdommen afrikansk svinepest er påvist hos villsvin i Sverige. Dette er den første påvisningen av denne alvorlige svinesykdommen i Norden. 

Illustrasjonsbilde fra Mattilsynet

Av: Odd Magne Karlsen, fagsjef gris i Nortura

Det var onsdag 6. september at det svenske Jordbruksverket og Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) meldte om at afrikansk svinepest er påvist på et villsvin som ble funnet dødt ved Fagersta i Västmanlands län vest for Stockholm. Dette er i underkant av 200 km fra den norske grensen øst for Kongsvinger. Dyret var ett av totalt syv villsvin som ble funnet døde i området. Afrikansk svinepest smitter kun til dyr av svinefamilien, tamsvin og villsvin, og ikke andre dyr eller mennesker.
 
Les informasjonen fra Mattilsynet
 
Viktig budskap til dere som har gris: Nå er det viktig å tenke på smittevern. Ta fram smittevernplanen din og oppdater denne. Sørg for at ingen som har vært i kontakt med villsvin, får komme i kontakt med dine dyr. Dersom du har svin på utegang, bør de ikke kunne komme i kontakt med villsvin. Sikre også at ingen fôrer svin med matrester.
 
Se vedlagt informasjon om smitteforebygging mot Afrikansk Svinepest på forskjellige språk. Skriv dem ut eller send dem til de som er i kontakt med ditt fjøs og dine griser.

Smittevernråd

Her er vedlagte smittevernråd på ulike språk:

Smittevernråd Afrikansk svinepest Norsk, pdf.
Smittevernråd Afrikansk svinepest Engelsk, pdf.
Smittevernråd Afrikansk svinepest Polsk, pdf.
Smittevernråd Afrikansk svinepest Russisk, pdf.
Smittevernråd Afrikansk svinepest Litauisk, pdf.
Smittevernråd Afrikansk svinepest Rumensk, pdf.