Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(25.04.25) Å formidle livdyr i hele landet 52 uker i året gjør at vi må snakke sammen. Dette gjøres mest regionalt, men vi har også nasjonale livdyrmøter. Det trengs god kontroll og dialog når fôringsdyr og avlsdyr skal krysse regionsgrenser. I en litt innledende møtefase blir ofte daglige statuser gitt litt oppmerksomhet, kall det gjerne «laust og fast» fasen, men denne gang ble været et tema.
(07.04.25) Raudsjuke er en sjukdom på gris forårsaket av en bakterie som heter Erysipelothrix rhusiopathiae. Denne bakterien er vanlig på gris og mange griser har bakterien i mandlene uten at grisen er sjuk. Hvis en gris blir sjuk skiller den ut store mengder bakterier i kroppsvæsker og i avføring.
(28.03.25) Fra mandag 31. mars går avregningsprisen for gris ned med kr 0,07 pr kg, dette som følge av økte slaktekostnader grunnet årets lønnsoppgjør. Det er også endring i avregningspris for purke og råne.
(05.03.25) Reguleringslagrene av gris er tomme tidligere enn forventet. Det er allerede stimulert til økte slaktevekter, og vektgrensen for toppris i Nortura økes ytterligere fra uka etter påske, mandag 21. april. Lagrene av storfe er redusert som forventet, og det ventes fortsatt jevnt uttak.
(14.01.25) Så skriver vi januar, og kan se fram mot lysere tider både ute og for markedet for svinekjøtt. Det meldes om et godt salg inn i det nye året.
(11.12.24) Vi har igjen gleden av å ønske velkommen til nok en Gris i – konferanse. Gris i ‘25 arrangeres 20.–21. november i flotte og romslige lokaler hos Scandic Oslo Airport, samme sted som forrige kongress. Påmeldingssiden åpner i starten av april, men hold av datoene allerede nå!
(Oppdatert 19.08.24) Fra 17. juni i år ble det innført det en differensiert fraktsats på direkteformidla livdyr (direkteavtaler mellom kjøper og selger), for gris og storfe i Nortura. Det er gjort en korrigering på noen satser fra 19. august.
(01.07.24) Omtrent 80 prosent av svineprodusentene på Ingris-toppen er Norturabønder. – Et tegn på kunnskapsrike og dedikerte bønder, sier Eli Maria Stenklev, assisterende fagsjef gris i Nortura.
(Sist endret 19.06.24) Det er svært viktig at gris som sendes til slakt er riktig og tydelig merket. Merking av gris skal gjøres for å påse at alt kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte ihht til MKI (Matkjedeinformasjon). Gris uten klubbemerke er vanskelig å identifisere sikkert, og Mattilsynet vil kassere gris uten klubbemerke/tatovering på slakteriet.
(Sist endret 18.03.24) Det er stort fokus på transportdyktighet hos dyr som transporteres til slakt, og Mattilsynet har derfor laget en veileder til bruk ved vurdering.