Nyheter/pressemeldinger

Her finner du nyhetsartikler med aktuelt stoff for medlemmene samt pressemeldinger fra Nortura.

Nyheter spesielt for de enkelte dyreslag finner du i "Siste nytt" på dyreslagets sider.

  • Gode øyremerkevaner

    (Oppdatert 13.10.21) Ein stor tidstjuv på slakteria våre er å finne ut av kven som er eigar av slaktedyr når dei er feilmerka eller manglar merking. Tid er pengar og i Nortura er det bonden som betaler for tida. Dersom vi ikkje finn ut av kven som eig dyret, kan ein i verste fall måtte avlive dyret på slaktefjøset og destruere skrotten, rett og slett fordi det er ulovleg å slakte dyret når ein ikkje veit kven som er eigar.

  • Retur av skinn og hud

    (08.09.21) Det er mulig å ta skinn og huder i retur. Når du skal har skinn i retur av småfe, eller hud i retur av storfe må du merke med signalmerker som skal settes på de aktuelle dyra rett før levering.

  • Om koronasituasjonen - Nortura

    (Oppdatert 01.07.21) Her finner du lenker til informasjon om hva som gjelder i forbindelse med smittefare, driftsrelatert informasjon etc. Noen medlemsbutikker har åpent med restriksjoner eller redusert åpningstid, ellers er tiltak vedrørende dyretransport og kontakt med personell viktig å merke seg. Utbrudd av nye virusvarianter gir grunn til å minne på viktigheten av å etterleve rutinene for smittevern.

  • Nisjeslakt

    (17.08.21) Formålet med nisjeslakt er å gi deg som medlem i Nortura en mulighet til å øke verdiskapningen på egen gård med utgangspunkt i eget slakt. For å kunne kjøpe tilbake eget slakt som nisje må du først inngå en avtale om dette.

  • Retur av slakt og medlemskjøp

    (Oppdatert 01.06.21) Returslakt er en ordning som er etablert for å gi deg som produsent muligheten til å ta hjem eget slakt til forbruk i egen husholdning.

  • Meld fra om dyrekadaver snarest

    (Sist endret 19.03.21) Ikke la dyrekadaver bli liggende ute, meld inn via webportalen så fort som mulig så unngår du både lukt, åtseldyr og fugler. Henting skal skje innen 5 virkedager. Merk kadaverplassen godt om du ikke er hjemme, og husk at plast må ikke forekomme i leveransen til kadaverbilen!

  • Slik melder du inn dyr med avvik til slakt

    (15.01.21) Har grisen en liten brokk, eller er kua litt halt. Inne på «Min side» kan du nå melde fra dersom dyret du skal sende til slakt har et avvik som trenger oppfølging på transport.

  • Dette er Matkjedeinformasjon (MKI)

    (15.01.21) Fra nyttår 2021 har Mattilsynet, Nortura og andre private slakterier startet å snakke om MKI. Hva er det? Og hvorfor snakker vi om det nå?

  • Egenerklæring og opplysningskrav på kjøreseddelen

    (Oppdatert 15.01.21) Matkjedeinformasjon (MKI) er opplysninger som kan ha betydning for mattrygghet, dyrevelferd eller dyrehelse. Opplysninger om for eksempel om dyret har vært medisinert, om dyret kommer fra en besetning med restriksjoner grunnet smittsomme sykdommer, eller om dyret har et avvik som krever tilpassing på inntransport eller slakteri.